Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Volkerwessels materieel logistiek wijst mede leden de emissieloze weg

VolkerWessels Materieel & Logistiek wijst mede-leden de emissieloze weg

Vrijdag 31 mei 2024

Leerzaam maar vooral heel inspirerend was de zero-emissiebijeenkomst van dinsdag 21 mei. Op de BouwHub voor MorgenWonen van VolkerWessels Materieel & Logistiek (VWML) in Rijssen kregen de leden van Regio Oost van alles te horen over hoe de gastheer de transitie naar een emissievrije bouw en bouwlogistiek aanpakt.

De transitie naar zero-emissie veroorzaakt veel zorgen bij bouwondernemers. “Wat gebeurt er als dieselbusjes binnenkort de stad niet meer in mogen?” “Welke impact hebben milieuzones op de materiaalvoorziening?” “Is er voldoende elektrisch materieel beschikbaar?” “En hoe zit het met de netcongestie bij het opladen van elektrisch materieel?” Tijdens de bijeenkomst werden deze vier thema's uitgebreid besproken. VolkerWessels Materieel & Logistiek heeft al aanzienlijke stappen gezet in deze transitie en deelt graag hun ervaringen met collega-bouwers.

Samenwerking binnen de sector

Wilbert Schellens en Jorrit van Ommen van Bouwend Nederland regio Oost openden de bijeenkomst met een toelichting op de transitie. Hoewel de overgang naar emissievrij bouwen uitdagend is, benadrukten zij dat deze onvermijdelijk is. “Samenwerking binnen de sector is essentieel om oplossingen te vinden, kennis te delen en van elkaar te leren.” Willemijn Visscher, coördinator meerjarenplan mobiliteit bij Bouwend Nederland legde vervolgens uit waarom deze transitie noodzakelijk is, verwijzend naar Europese afspraken voor een schonere en gezondere leefomgeving en de doelstelling om in 2030 emissievrij te bouwen.

Praktijkervaringen van VolkerWessels

Ron Frazer, algemeen directeur van VWML, deelde samen met collega’s Sten Meurs en Sebastian Hegeman hun aanpak van de transitie naar emissievrij bouwen en bouwlogistiek. De inzet van elektrisch materieel en de keuzes voor aanschaf, lease en huur kwamen uitgebreid aan bod. Interessant voor de leden was het concept van de BouwHub. Deze hubs bevinden zich aan de rand van steden, waar materialen buiten de milieuzones worden geleverd en vervolgens met elektrische voertuigen naar de bouwplaats worden gebracht. Dit vermindert niet alleen de emissies, maar ook het aantal verkeersbewegingen. Door prefabricage, voormontage en het maken van “slimme werkpakketten”, worden verkeersbewegingen verder gereduceerd en kan de arbeidsproductiviteit toenemen. Een voorbeeld hiervan is zusterbedrijf De Mors, dat met MyCuby prefab badkamer- en toiletunits produceert.

Een positieve insteek

Deelnemers waren nieuwsgierig of VWML problemen ondervindt zoals beperkte beschikbaarheid van materieel en laadproblematiek. Frazer erkende dat zij dezelfde uitdagingen tegenkomen als andere bedrijven en dat niet elk probleem al opgelost is. Hij benadrukte echter het belang van een positieve benadering:  kijk wat er al wel mogelijk is in plaats van verzet tegen de transitie. Frazer geeft verder aan dat vanuit een lange termijn visie er voor elke uitdaging een praktische en betaalbare oplossing wordt gezocht. Als voorbeeld noemde hij het organiseren van laadpleinen door VWML bij haar bouwhubs, zodat elektrisch materieel daar van stroom kan worden voorzien.

Keuzestress bij materieel

Roy Driessen van LeasePlan, ledenvoordeelpartner, gaf een presentatie over de materieelkant van de transitie. Hij kreeg veel vragen over de beste keuze: nu elektrisch aanschaffen of wachten? Driesen verwacht een run op dieselbusjes, aangezien de BPM voor deze voertuigen per 1 januari 2025 stijgt. Door de prijsstijging zullen mensen waarschijnlijk eerder kiezen voor elektrisch materieel. Voor twijfelaars was het geruststellend dat LeasePlan geen probleem maakt van contractwijzigingen bij een overstap naar zero-emissie.

Rondleiding en afsluiting

Na de presentaties volgde een rondleiding door het bedrijf. De leden kregen inzicht in de logistieke organisatie voor industriële woningbouw (MorgenWonen) en konden de prefabricageonderdelen van MyCuby en het elektrisch materieel van de gastheer bekijken. Ook maakten de deelnemers kennis met de elektrische busjes van ledenvoordeelpartner Renault. De bijeenkomst werd afgesloten met een informele borrel, waar volop gelegenheid was om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Jorrit van Ommen
Verenigingsmanager Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 12 juni 2024
Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.

Maandag 10 juni 2024
HR professionals Regio Oost buigen zich over laaggeletterdheid

Voor de HR-bijeenkomst van donderdag 6 juni stond met laaggeletterdheid een zeer serieus onderwerp op de agenda. De HR-professionals bogen zich over de vraag hoe je het herkent in je bedrijf en hoe je personeel kunt helpen zich de basisvaardigheden voor lezen en schrijven eigen te maken.

Maandag 10 juni 2024
Dag van de Bouw 2024: bouw- en infra liefhebbers massaal op de been in onze regio

Op zaterdag 8 juni jongstleden opende onze bouw- en infrabedrijven de bouwplaatsen voor jong en oud. Deze 17e editie werd massaal bezocht door liefhebbers van onder andere huizen, scholen, sluizen, wegen, dijken, brandweerkazernes en monumentaal erfgoed. Op deze dag van de bouw dag werd nogmaals benadrukt dat de bouw- en infrasector in onze regio een belangrijke bijdrage levert aan grote maatschappelijke vraagstukken zoals: de energietransitie, mobiliteit, hoogwaterbescherming, gezond drinkwater en het bouwen, onderhouden en verduurzamen van woningen en utiliteitsgebouwen.