VVD Gelderland gaat met bouwpraktijk om tafel: van problemen naar oplossingen
Woensdag 13 november 2024
Op uitnodiging van de VVD-fractie in Gelderland kwamen verschillende provinciale en lokale politici samen met experts uit de praktijk om te praten over de knelpunten in de woningbouw. Speciale gasten waren Peter de Groot, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder op onder andere het woningbouwdossier, en Friso de Zeeuw, ervaringsdeskundige op het gebied van onder meer gebiedsontwikkelingen vanuit diverse (bestuurlijke) functies.
Op vrijdag 8 november werden verschillende spelers op het gebied van woningbouw bij elkaar verzameld op het provinciehuis in Arnhem om eens goed door te praten over de woningbouw. Naast lokale en provinciale VVD politici waren verschillende ontwikkelende/bouwende partijen uitgenodigd. Vanuit Regio Oost waren wij aanwezig met onze kersverse regiovoorzitter Bert Winters (directeur van Olde Rikkert Bouw) en Jessie Mons (adviseur Markt en Overheid).
Waarom bouwen we nog te weinig?
Vanuit de fractie van VVD Gelderland werden wij welkom geheten door Inge Klein-Gunnewiek. Vervolgens stelden de deelnemers aan tafel zich kort voor en werd al snel daarna het gesprek geopend over de belemmeringen met betrekking tot woningbouw. De relevantie van (de versnelling van) woningbouw werd door een ieder aan tafel gevoeld. De politieke wil zien we ook vaak, maar waarom merken we daar dan nog zo weinig van in de realisatie van woningen? Ervaringen werden gedeeld en vanuit de politiek werden met name vragen gesteld zodat échte praktijkvoorbeelden gedeeld konden worden. Een greep uit de besproken onderwerpen: een tekort aan arbeidskrachten, stijgende loonkosten, ingewikkelde ruimtelijke procedures, hoge onderzoekslasten, lange doorlooptijden van procedures/vergunningaanvragen en gemeentelijke eisen die (ondanks de beste bedoelingen) de haalbaarheid van projecten belemmeren.
Hoe kan het anders?
Gelukkig was het niet alleen maar kommer en kwel. Er werd ook gezocht naar oplossingen. Welke kansen liggen er voorhanden waarmee we snelheid kunnen maken? Welke rol ligt er voor de provinciale politiek en daarmee de samenwerking tussen verschillende overheden? Vanuit de branchevereniging gaven wij aan dat wij onder andere kansen zien voor de geïndustrialiseerde bouw om op korte termijn grotere slagen te slaan in de woningbouwopgave. De markt heeft flinke stappen gezet in het versnellen van het aandeel wat in het geheel bij de bouwers ligt: het bouwen zelf. Voor de uitdagingen in het gehele voortraject, hebben we de overheden nodig. Hierin verwachten we meer inzicht, sturing en regie vanuit verschillende overheidslagen. Dit houdt concreet in dat we inzicht willen krijgen in de plannen die er zijn, in welke fase deze plannen zich bevinden en wat de eventuele obstakels zijn bij individuele initiatieven/projecten om tot realisatie te komen. Vervolgens kan er naar aanleiding van de afspraken in de verschillende woondeals gestuurd worden om ook werkelijk tot de afgesproken aantallen woningen te komen. Hierin zien wij ook zeker een rol voor gemeenten en provincies samen, waarbij de provincie coördinerend én ondersteunend kan optreden.
Samen vooruit
De afdronk van de bijeenkomst was goed. Vanuit Peter de Groot, de statenleden en overige aanwezigen werd aandachtig geluisterd naar ons verhaal. De waardering werd uitgesproken over de concrete voorbeelden en verhalen uit de praktijk, van onze bouwers die met de voeten in de klei staan. Van de andere kant waarderen wij natuurlijk ook ontzettend het luisterende oor en het zoeken van de verbinding met de praktijk. We zien de vastberadenheid om ook vanuit de politiek mee te werken aan de enorme opgave die voor ons ligt: 100.000 woningen per jaar. Laten we er dus samen werk van maken.
Gerelateerd nieuws
Nederland kampt met een groot woningtekort. Er zijn maar liefst 400.000 woningen te weinig. Wij vinden dat er snel meer gebouwd moet worden. De Wet regie op de volkshuisvesting – de zogenoemde Regiewet – kan hierbij helpen, mits goed ingericht. Bouwend Nederland steunt het idee achter de wet: zorgen dat er sneller en meer woningen worden gebouwd. Maar we maken ons zorgen over onderdelen van de wet die juist voor vertraging en hogere kosten kunnen zorgen.
In Regio Oost staat de Onderwijsdag van de Bouw inmiddels stevig op de kaart. Zo maakten in Zwolle, Eibergen, Glanerbrug en Veenendaal meer dan tweeduizend leerlingen kennis met de wereld van de bouw en infra. Een mooie samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en Bouwend Nederland.
Op een warme vrijdagmiddag brachten de leden van afdeling Veluwestreek een bezoek aan steenfabriek Vogelensangh in Deest. Tijdens een indrukwekkende rondleiding ontdekten zij hoe bakstenen hier nog op traditionele wijze worden gebakken in kolengestookte ringovens, de laatste actieve ringoven van Nederland.