Werkdruk aanpakken bij de bron kan gewoon in de keet
Woensdag 18 december 2024
Werkdruk en werkstress stonden donderdag 12 december centraal tijdens de interactieve HR-bijeenkomst. In het Van der Valk hotel Deventer maakten de HR-professionals kennis met een nuttig instrument dat helpt het probleem bij de bron aan te pakken.
Er was veel interesse voor de HR-bijeenkomst van 12 december, maar liefst 30 lidbedrijven waren present in Van der Valk Hotel Deventer. Omdat er zelfs meer belangstelling dan ruimte was, is er een tweede bijeenkomst gepland; op 28 januari. De belangstelling maakt goed duidelijk dat veel bedrijven zich druk maken om de werkdruk en werkstress. Dat was namelijk het thema van de bijeenkomst. Heel specifiek draaide het om de gids ‘Aan de slag met werkdruk in het bouwproces’. Die is ontwikkeld door Barteld Dijkman, Specialist Arbeid & Organisatie bij Volandis, in samenwerking met de werkgever- en werknemersorganisaties in de sector.
Aanpak bij de bron
Werkdruk en werkstress kunnen door allerlei dingen worden veroorzaakt. Uitgangspunt bij het ontwikkelen van de gids is de werkdruk die veroorzaakt wordt door fouten en knelpunten in het bouwproces. In een minuut of twintig legde Dijkman de deelnemers uit hoe je werkdruk en werkstress die door die bron wordt veroorzaakt, met behulp van de gids kunt aanpakken. Het idee is dat je voor de aanpak uit vier verschillende kwadranten kunt kiezen: leren van fouten, erover praten (het goede gesprek), maatregelen treffen (bijvoorbeeld het werk anders organiseren), een specifieke werkwijze waarin je ervaringen deelt (zowel fouten en knelpunten onderzoeken als successen vieren). De keuze voor een van de vier kwadranten maak je aan de hand van een korte vragenlijst die leidinggevenden en/of medewerkers invullen. Vervolgens ga je er mee aan de slag in zogeheten Keetboxen. Dat zijn sessies van zo’n 70 minuten die je gewoon in de keet op de werkplaats kunt organiseren.
Speciale aandacht voor het Communicatienetwerk
Dijkman legde uit dat Volandis er tijdens pilots achter kwam dat die vragenlijst niet altijd een eenduidige score gaf om van daaruit verder te gaan met een specifieke Keetbox. “De meningen over de oorzaken van fouten kunnen nogal verschillen. Daarom hebben we het Keetbox Communicatienetwerk ontwikkeld.” Het komt er in het kort op neer dat je in een sessie in beeld brengt hoe de communicatie rond een probleem is verlopen: met wie er is gesproken, hoe goed of slecht dat is gegaan, wat daar de redenen voor zijn en hoe dat anders kan.
Leerzame oefening
Hoe je dat Communicatienetwerk in beeld brengt, konden de HR-professionals na de uitleg van Dijkman oefenen. In zeven verschillende groepen, begeleid door een medewerker van Volandis, gingen ze aan de slag met die specifieke Keetbox. Ze kwamen er onder meer achter dat de methode een goed vervolg op de vragenlijst kan zijn. Er kan uiteindelijk een kwadrant uitkomen waarmee je als bedrijf verder kunt gaan. Maar het kan ook een plan van aanpak opleveren voor een ándere manier om de werkdruk en werkstress aan te pakken.
Gratis begeleiding
Dijkman was erg enthousiast over hoe serieus en actief de deelnemers aan de bijeenkomst waren. “Iedereen ziet het nut en belang ervan in om, liefst bij de bron, werkdruk en werkstress aan te pakken. En ze staan er ook erg voor open om dat op een andere manier te doen dan ze voorheen deden.” Moeilijk is ‘zijn’ methodiek niet, volgens hem niet. “De gids ‘Aan de slag met werkdruk in het bouwproces’ is gebruiksvriendelijk; bedrijven kunnen er makkelijk zelf mee aan de slag. Is het toch te complex, dan kun je als werkgever ook een trainer van Volandis inschakelen die je van A tot Z begeleidt.” Helemaal goed nieuws is dat in 2025 maar liefst 10 bedrijven kosteloos een adviseur mogen inzetten om de methodiek met de gids uit te rollen. Werkgevers die willen weten of deze methodiek geschikt is om de werkdruk in hun bedrijf aan te pakken, kunnen een vrijblijvend oriënterend gesprek met Volandis aanvragen.
Gerelateerd nieuws
Bij Bouwend Nederland hebben we ons ook in 2024 maximaal ingezet om te zorgen dat jullie de ruimte krijgen om te doen waar jullie goed in zijn. Samen met jullie bouwden we aan oplossingen voor de grote opgaven in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie.
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
Donderdag 3 april was het een drukte van jewelste voor Bouwend Nederland regio Oost: in het centrum van Zwolle vond namelijk de Inframarktdag van de drie regio Oost-provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland plaats. Met ‘Samen Leren, Slimmer Werken’ als overkoepelende insteek van de dag werd het een meer dan informatieve ochtend – dit alles voorzien van een vleugje filosofie én vertrouwen.