Wim werkt al 36 jaar met beton en denkt nog niet aan stoppen
Woensdag 23 juli 2025
Al meer dan 36 jaar werkt Wim Volkerink met beton bij Schagen Infra BV. "Ik ga dit werk nog wel tot mijn pensioen doen." Met een hechte ploeg, mooie projecten en werk dat nooit lang hetzelfde is, voelt hij zich helemaal op zijn plek. Of hij nu in de regen staat of met zijn ploeg een betonweg aanlegt in de zon: Wim is op z'n best als hij met zijn handen werkt. Wat maakt het werken in een betonploeg zo bijzonder?
Wim Volkerink is vakman beton bij Schagen Infra BV, een bedrijf van wegenbouwers aan wegen en aan bereikbaarheid en dat al bijna 75 jaar. "Toen ik bij Schagen kwam, was het nog niet zo’n groot bedrijf", weet Wim. "Binnen een jaar kende ik iedereen. Het bedrijf is enorm gegroeid dus nu kan dat niet meer. Toch werken er nog veel mensen van mijn generatie bij Schagen. De ploeg werkers waar ik bij zit, komt voornamelijk uit Dalfsen en Nieuwleusen. Er is ook nog een Staphorster betonploeg, je raadt al waar die vroeger allemaal vandaan kwamen. Dat is nu niet meer zo, maar toch hebben we de naam erin gehouden."
Balkman
Wim ging in 1987 aan de slag bij Schagen. Eerst nog in een werk-leertraject, maar sinds 1990 in vaste dienst. Hoewel, in die tijd gingen betonwerkers in de winter in de Werkloosheidswet (WW) omdat er in de maanden december, januari en februari weinig werk was. Ze werden dan in het voorjaar weer aangenomen. "Ik heb altijd betonwegen en betonafscheidingen gemaakt", vervolgt Wim. "Toen ik begon bij Schagen moest ik het beton afwerken dat achter de machine vandaan komt. Een betonmachine werkt namelijk ongeveer zoals een asfaltmachine: je gooit het er aan de voorkant in en het komt er aan de achterkant uit en wordt platgewalst. Ik maakte het oppervlak en de randen netjes." Nu heeft Wim een andere verantwoordelijkheid. "Ik ben nu balkman. Ik loop met de machine mee en zorg ervoor dat het beton gelijkmatig, met de juiste vorm en de juiste dikte wordt aangebracht. Ik moet ervoor zorgen dat er geen oneffenheden in komen omdat er te veel of te weinig beton wordt gestort."
Goed op elkaar gestemd
De ploeg waar Wim mee werkt, is goed op elkaar afgestemd. Over het algemeen werken ze met een wegenschaaf, die de weg afrijdt voordat de ploeg aan de slag gaat. Daarna volgt de betonmachine die wordt volgegooid door een shovel, een mobiele kraan of een dumper op rupsbanden als de ondergrond slecht is. Dan gaat de betonploeg aan het werk: de afwerkers, de balkman, de veger en de spuiter en de machinist die de betonmachine bestuurt. De veger zorgt er met een bezem voor dat het beton niet te glad blijft en de spuiter zorgt voor een laagje van een product (compound curing) dat het beton afdicht, zodat het niet uitdroogt en gaat werken of scheuren. Soms werkt de ploeg ook samen met andere bedrijven. "Meestal komen we dezelfde mensen tegen. We kennen elkaar dus goed, weten wat we aan elkaar hebben en hebben niet veel woorden nodig om het werk te kunnen uitvoeren. De mensen bij mij in de betonploeg komen bij mij uit de buurt. We gaan prima met elkaar om."
Wanneer we Wim spreken, rijdt hij met zijn bus vanuit Ermelo terug naar Ommen. De ploeg heeft net 800 meter betonweg aangelegd. "We zijn twee dagen bezig geweest. Morgen gaan we weer naar een andere plek. Die afwisseling, dat is mooi. Ik werk hier al meer dan 36 jaar. Laat mij maar lekker met beton werken."
Gerelateerd nieuws
Maandag 14 juli kwamen leden van de Afdeling Zuid-West Veluwe bij elkaar voor een gecombineerde bestuurs- en ledenbijeenkomst. Zoals vertrouwd vond deze plaats bij Kasteel Hoekelum in Bennekom, een vaste sfeervolle plek en perfect voor een zomerse afsluiting.
Op 3 juni 2025 stemde de Tweede Kamer in met een motie voor een tijdelijk verbod op het gebruik van staalslakken in infrastructuurprojecten. Demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen kondigde op 21 juli in een Kamerbrief aan dat het gebruik van staalslakken op risicovolle locaties – zoals fietspaden, wandelpaden en speelterreinen – voor ten minste een jaar wordt verboden. Deze pauze wordt benut om goed onderzoek te doen naar de risico’s van staalslakken en mogelijke alternatieve toepassingen. Bouwend Nederland steunt dit besluit.
Woensdag 16 juli hebben we een belangrijke stap gezet voor de toekomst van technisch onderwijs in Limburg. Met het zetten van een handtekening is het officieel: vanaf schooljaar 2025–2026 gaan Technisch Opleidingscentrum Zuid en Gilde Opleidingen intensief samenwerken op één gedeelde locatie in Kelpen-Oler, met ondersteuning van onze infraleden in Limburg.