1. Home
  2. Nieuws
  3. Bouwend nederland steunt tijdelijke stop gebruik staalslakken en pleit voor expliciet verbod

Bouwend Nederland steunt tijdelijke stop gebruik staalslakken en pleit voor expliciet verbod

Maandag 21 juli 2025

Op 3 juni 2025 stemde de Tweede Kamer in met een motie voor een tijdelijk verbod op het gebruik van staalslakken in infrastructuurprojecten. Demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen kondigde op 21 juli in een Kamerbrief aan dat het gebruik van staalslakken op risicovolle locaties – zoals fietspaden, wandelpaden en speelterreinen – voor ten minste een jaar wordt verboden. Deze pauze wordt benut om goed onderzoek te doen naar de risico’s van staalslakken en mogelijke alternatieve toepassingen. Bouwend Nederland steunt dit besluit.

Lees de Kamerbrief van demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen.

Wij zijn voorstander van circulair bouwen, mits dit veilig is voor mens en milieu. Staalslakken werden jarenlang gezien als een nuttige circulaire toepassing. In de praktijk is echter gebleken dat het gebruik van staalslakken risico’s met zich mee kan brengen. In dat licht is een tijdelijk verbod op risicovolle toepassingen een logische en noodzakelijke stap. Een expliciet verbod is volgens ons de meest effectieve manier om duidelijkheid te scheppen voor alle betrokken partijen en om risico’s voor mens en milieu te voorkomen.

Meldplicht vraagt om werkbare invulling

Wel kunnen bouwers nog te maken krijgen met staalslakken die verwerkt zijn in bestaande projecten. De recente wens van de Tweede Kamer om een meldplicht in te voeren, vraagt daarom om een duidelijke en werkbare invulling voor onze achterban. Zo moet helder worden hoe en waar vrijkomende staalslakken verantwoord kunnen worden verwerkt of gestort, en wat de gevolgen zijn voor lopende en toekomstige projecten. Ook moeten opdrachtgevers bij een verbod op het gebruik van staalslakken rekening houden met mogelijke extra kosten door de inzet van alternatieve materialen. Bouwend Nederland denkt graag mee met de overheid over hoe deze meldplicht het beste vormgegeven kan worden.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 21 juli 2025
Nieuwe infracampus voor mbo-opleidingen in Kelpen-Oler

Woensdag 16 juli hebben we een belangrijke stap gezet voor de toekomst van technisch onderwijs in Limburg. Met het zetten van een handtekening is het officieel: vanaf schooljaar 2025–2026 gaan Technisch Opleidingscentrum Zuid en Gilde Opleidingen intensief samenwerken op één gedeelde locatie in Kelpen-Oler, met ondersteuning van onze infraleden in Limburg. 

Woensdag 16 juli 2025
Jonge vakman weet wat hij wil: 'Ik hoor thuis in de GWW'

Voor Bart Bos (19) uit Vriezenveen is het zonneklaar: hij hoort thuis in de weg- en waterbouw. Sinds hij in 2022 aan de slag ging in de GWW-sector, is hij niet meer weg te denken van het werkveld. Met een passie voor grote machines, teamwerk en zichtbare resultaten, weet hij precies waarom hij hier wil blijven. "De wegenbouw is gewoon mooi werk." Zijn ambitie? Machinist worden op de grote kraan. Wat maakt dit vakgebied zo aantrekkelijk voor jonge vakmensen als Bart?

Maandag 7 juli 2025
Structureel budgettekort bedreigt infrastructuur

Nederland staat voor de grootste instandhoudingsopgave ooit. Bruggen, tunnels, sluizen en wegen zijn massaal aan het einde van hun levensduur. Storingen, afsluitingen en vertragingen nemen toe, en zonder actie komt de veiligheid én de economie in gevaar. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor het eerst een Meerjarenplan Instandhouding (2025–2030) opgesteld. Een belangrijke stap richting meer transparantie, betere samenwerking en het aanpakken van achterstallig onderhoud. Maar het laat ook iets anders zien: we zitten in de gevarenzone.