Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Blik gericht op de toekomst tijdens regiodag noord holland

Blik gericht op de toekomst tijdens Regiodag Noord-Holland

Vrijdag 9 juni 2023

Rond de 80 leden van de Noord-Hollandse afdelingen van Koninklijke Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, waren donderdag 8 juni op de boot naar Forteiland IJmuiden gestapt. Op de historische locatie was tijdens de Regiodag Noord-Holland de toekomst van de sector het centrale thema.

Twee keer ging donderdag 8 juni de boot van de IJmuiden naar het Forteiland. Wie wilde kon de vroege boot nemen en een rondleiding krijgen door de stelling die rond 1885 is gebouwd als onderdeel van de verdedigingslinie rondom Amsterdam. Voor wie nog wat werk te doen had die middag, was er later ook nog een afvaart. In totaal maakte zo’n 80 leden van de Noord-Hollandse afdelingen de oversteek. Organisatie van de regiodag was in handen van Regio Randstad Noord, in samenwerking met de afdelingen.

Kennismaking met Arno Visser

Regiovoorzitter Arjan Putter heette de deelnemers welkom en lichtte het programma toe. Middels een vraaggesprek liet hij vervolgens de aanwezigen kennis maken met Arno Visser, sinds medio maart voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland. Er werd onder meer gesproken over de vele uitdagingen waar de sector zich voor gesteld ziet, zoals de woningbouw en het stikstofprobleem. Visser legde uit dat Bouwend Nederland op alle niveau’s, van gemeentes tot en met Brussel, meedenkt en -praat over oplossingen. Er was kort gelegenheid voor interactie met de zaal. Visser kreeg onder meer de vraag wat bedrijven zélf kunnen doen aan de stikstofproblematiek. De nieuwe leidsman gaf aan dat, ook al weet je als bedrijf niet precies wat er op je afkomt, het belangrijk is om alert te zijn en je voor te bereiden op verandering. “Houd niet vast aan hoe je het werk altijd hebt gedaan, maar denk alvast na over hoe je je werkprocessen anders kunt organiseren”, raadde hij aan. Aangezien Visser de hele regiodag aanwezig was, konden de leden hem later die middag nog aanspreken en vragen stellen. 

Toekomstgerichte workshops

Na het vraaggesprek volgde een workshopgedeelte dat helemaal in lijn was met het advies van de Bouwend Nederland-voorzitter. In vier verschillende workshops konden de leden zich een beeld vormen van wat er allemaal op de bouw en infra afkomt, en hoe je daar met je bedrijf op kunt anticiperen.

Zero emissie

Veel belangstelling was er voor de workshop ‘Toekomst van materieel’. Jorrit van Ommen, kartrekker van het project De Groene Koers, vertelde over de laatste ontwikkelingen op het gebied van emissieloos materieel. Daarbij ging het zowel over de huidige stand van de techniek als de beschikbaarheid van materieel en de prognose van de marktontwikkeling voor de komende jaren.

Futuristische ontwikkelingen

Bijna science fiction-achtig waren de beelden die Wilfried Hoffman van het BouwLab Haarlem schetste bij de workshop ‘Toekomst van de branche’. Het ging bijvoorbeeld over technologische snufjes als het exoskelet, een hulpmiddel om de lichamelijke arbeid te verlichten, over robots die zelfstandig gebouwen inmeten of slopen, over Artificial Intelligence (AI) waarmee het ontwerpen van gebouwen straks een peuleschil wordt. Duidelijk is, zo stelde Hoffman, dat de bouwwereld er over 10 jaar heel anders zal uitzien dan nu en dat het zaak is om je daar als ondernemer van bewust te zijn en op in te stellen. 

Veranderende arbeidsmarkt

Vivianne Hahn, Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland, vertelde de leden in de workshop ‘Toekomst van werk’ over de personele ontwikkelingen in de bouw en infra. Marktontwikkelingen als emissieloos bouwen, digitalisering en dergelijke vragen bijvoorbeeld om andere vaardigheden van personeel. Deelnemers discussieerden over wat het betekent om nieuwe generaties in de branche te krijgen. Moet je je als bedrijf aanpassen aan de wensen van leerlingen of moeten de nieuwkomers zich voegen naar bestaande mores van de sector?, vroegen de deelnemers zich onder meer af.

Bedrijfsovername

Ben Olde Hartman, specialist bij bedrijfsovernames, verzorgde de workshop ‘Toekomst van mijn bedrijf’. Hij had nuttige tips voor leden die plannen hebben hun bedrijf te verkopen. Stel jezelf de vragen: Wat is het bedrijf waard? Wat is het resultaat? Wat is het bedrijfsprofiel? Wat is de continuïteitsfactor?, gaf hij de leden mee. En optimaliseer de bedrijfsstructuur, maak een gedegen jaarrekening, zorg dat het bedrijfspand netjes en in orde is. En bovenal, begin hier op tijd mee!

Ruimte voor ontspanning

Er was veel belangstelling voor de workshops die de deelnemers veel stof tot nadenken gaven. Maar de deelnemers hoefden niet alleen maar bezig te zijn met de toekomst, er was ook ruimte voor ontspanning. Zo konden de leden buksschieten, hun kennis testen in een pubquiz en oefenen in samenwerken op een evenwichtsbrug.

De Regiodag Noord-Holland werd afgesloten met een borrel en een zeer smakelijk diner. De setting gaf iedereen alle ruimte om ook met leden van andere afdelingen kennis te maken en daar werd grif gebruik van gemaakt. Ook werden er mooie complimenten uitgedeeld aan de organisatie van de Regiodag Noord-Holland; de leden vonden het een erg geslaagd evenement! Om 20.15 ging iedereen aan boord van de boot om veilig naar de vaste wal van IJmuiden te worden gebracht.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.