Tien jaar MKB Kring Amsterdam: de dialoog tussen gemeente en markt loont
Dinsdag 8 juli 2025
Op woensdag 2 juli vierde de MKB Kring Amsterdam – een structureel overleg tussen Ingenieursbureau Amsterdam en marktpartijen – haar tienjarig jubileum. Bouwend Nederland was erbij. Regiomanager Joost Swaan: “Wij zijn groot voorstander van dit soort gesprekken tussen opdrachtgevers en marktpartijen. Dialoog kan de samenwerking tussen de gemeente en de markt alleen maar ten goede komen.”
De MKB Kring Amsterdam werd tien jaar geleden opgericht door ingenieursbureau Amsterdam. Dit bureau is de partner binnen de gemeente op het gebied van inkoop, techniek en projectrealisatie in grond-, weg- en waterbouw. Sinds de oprichting vindt er regelmatig overleg plaats over de samenwerking en de inrichting van de openbare ruimte in de hoofdstad. Tijdens de jubileumbijeenkomst spraken de heren die er vanaf het eerste uur bij waren, te weten Erik van der Neut (Markus), Guus Pieters (Building Changes), Rob Konijn (Germieco B.V.) en Marten Klein (Ingenieursbureau Amsterdam) over het ontstaan van de MKB Kring. Konijn en Klein blikten terug op de start en hoe nieuw en spannend deze stap was voor alle partijen, maar ook de positieve ontwikkeling die het overleg sindsdien doorgemaakt. Vervolgens nam Pieters het woord om vanuit de theorie toe te lichten wat er voor nodig is om veranderingen in de markt goed te laten landen. Als blijk van waardering overhandigden de aannemers een ludiek cadeau aan de gemeente Amsterdam: verkeersborden met uitspraken die in de afgelopen tien jaar de revue passeerden.
Panelgesprek
Het programma werd afgesloten met een panelgesprek onder leiding van Erik van der Neut, naast directeur van Markus B.V. ook bestuurslid van Bouwend Nederland afdeling Amsterdam. Verder schoven aan: Lennard Heij, algemeen directeur van Bouwend Nederland, Ron Oudeman, algemeen directeur K_Dekker, Carolien van Vliet (Cumela) en Patrick Tramper (ambtelijk opdrachtgever gemeente Amsterdam). Zij spraken met elkaar over de toegevoegde waarde van de dialoog tussen opdrachtgever en markt en in hoeverre de gehele regio hier baat bij heeft. Het duurzaam aanbesteden, door bijvoorbeeld het eisen van emissieloos materieel, is hier een voorbeeld van. Swaan legt uit: “Als Amsterdam emissieloos materieel uitvraagt, dan helpt het als omliggende gemeenten dat ook doen. Anders is de investering voor bedrijven moeilijk rendabel te maken, zeker als ze een aanbesteding missen.” Daarnaast kwam tijdens het panelgesprek de manier van samenwerken tussen gemeente en aannemer aan bod. “Beide partijen staan open voor een eerlijk gesprek, waarbij ook kritische punten benoemd mogen worden” aldus Swaan. “Juist die punten zijn het belangrijkst, want die brengen ons allemaal verder.”
Aandacht voor instroom GWW-sector
Een ander belangrijk onderwerp dat het panel behandelde, was het tekort aan instroom in de GWW-sector in de regio. Lennard Heij wees op de start van een nieuwe GWW-opleiding in Amsterdam, die tot stand is gekomen dankzij inzet van de gemeente, onderwijsinstellingen en de markt. De opleiding is in april gestart en begin september hopen we een klas vol leerlingen te mogen verwelkomen. Er wordt nog gezocht naar een permanente leerlocatie in de regio voor praktijklessen. “Wie een geschikte plek weet waar leerlingen kunnen leren graven, meten en werken, mag zich bij ons melden,” aldus de algemeen directeur van Bouwend Nederland.
De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en een netwerkmoment. De aanwezigen keken tevreden terug: “Een mooie mijlpaal voor een belangrijk overlegorgaan. Dit soort ontmoetingen laten zien hoe waardevol het is dat we met elkaar het gesprek blijven voeren over samenwerking en de toekomst van de bouw- en infrasector in Amsterdam en de regio als geheel.”
Gerelateerd nieuws
Onder leiding van DakenDiva Esther Wienese en architect Anet Goemans, zochten 25 leden van Bouwend Nederland afdeling Midden-Holland de hoogte op tijdens een dakentour in Rotterdam. “Heel inspirerend om de stad van bovenaf te bekijken en ook te zien hoeveel mogelijkheden er eigenlijk zijn op een dak”, vertelt verenigingsmanager Lydia de Wit. “Deze stadstour was de perfecte combinatie van ontspanning en inspiratie.”
Dit voorjaar ondertekenden de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen, Bunnik, Montfoort, Oudewater, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Woerden het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Hiermee is het aantal overheden in de provincie dat uitstootvrij bouwen stimuleert, meer dan verdubbeld.
Op vrijdag 20 juni 2025 vond de vierde editie van de Onderwijsdag van de Bouw plaats. Door heel Nederland namen ruim 11.000 basisschoolleerlingen een kijkje achter de schermen van de bouw en infra. Een inspirerende dag waarop bedrijven kinderen enthousiast maakten voor een toekomst in de sector!