Logo Bouwend Nederland

Bouwbedrijf A. Huurdeman haalt hein in huis

Woensdag 20 maart 2024

Vrijwel elk (bijna-)ongeval heeft te maken met gedrag, zo viel Bouwbedrijf A. Huurdeman op. Vandaar dat het Amersfoortse bedrijf aan de slag gaat met het hein-programma, dat gaat namelijk juist over gedragsverandering. Op Bewust Veilig Dag is de aftrap.

Enorm hoog zijn de veiligheidsrisico’s bij het dagelijkse werk van Bouwbedrijf A. Huurdeman niet. Het bedrijf doet verbouw, onderhoud en nieuwbouw van onderwijsinstellingen, zorginstellingen, bedrijven en particuliere woningen. “Soms is er wel eens iets ‘link’, maar zeker niet elke dag”, zegt directeur Remco Swaab. Evengoed neemt het bouwbedrijf geen risico’s met veiligheid. Voor elk project wordt gekeken waar de risico’s zitten, de veiligheidsmaatregelen worden besproken en waar nodig wordt een V&G-plan gemaakt. Met twee VCA-sterren is het ruim 80 jaar oude familiebedrijf volledig VCA-gecertificeerd. “We werken veilig of werken niet”, zegt Swaab. “Dat is een belangrijke stelling in ons bedrijf.”

Organisatie en gedrag zijn verschillende dingen

Evengoed heeft het bedrijf toch nog wel eens te maken met een ongeluk of bijna-ongeluk. Die worden geregistreerd, compleet met toedracht en dergelijke. “Als je dan over een langere periode kijkt, zie je dat al die (bijna-)ongevallen met gedrag te maken. Dan heb ik het over ons eigen personeel, maar zeker ook de onderaannemers. Je kunt natuurlijk alles tot in de puntjes regelen en inderdaad niet werken als het niet veilig kan. Maar als je vervolgens zelf iets nalaat omdat het werk dan net even sneller gaat, dan kan het alsnog mis gaan. Aan dat soort gedrag willen we wat doen.”

Leuke leermethode

De gedragsverandering die A. Huurdeman voor ogen heeft, gaat over hoe je zelf veilige keuzes maakt, de manier waarop je met elkaar omgaat en hoe je elkaar kunt aanspreken op onveilig handelen. Dat zijn precies de zaken die veiligheidsprogramma hein leert. “En nog op een leuke manier ook. Daarom hebben we besloten om dat programma te gaan draaien.” Het bouwbedrijf uit Amersfoort heeft Bewust Veilig Dag als moment gekozen om met hein® van start te gaan. 

Interactieve kick-off

Verdeeld in twee groepen en over twee dagdelen gaat het hele bedrijf op 27 maart naar school, naar Bouwmensen Amersfoort om precies te zijn. Daar volgt het personeel de masterclass ‘Hein® voor Stakeholders’. “Het wordt heel interactief. Onder begeleiding van mensen van het hein-programma gaan we met elkaar in gesprek over veiligheid. Er worden bedrijfsspecifieke voorbeelden gebruikt en er wordt gesproken over hoe je die situaties zou aanpakken.” 

Eigen leeromgeving

De masterclass moet een heleboel informatie opleveren die wordt gebruikt voor hein-lesmateriaal dat specifiek op Bouwbedrijf A. Huurdeman is toegesneden. Dat lesmateriaal komt beschikbaar in de zogeheten digitale Huurdeman-Academie. Dat is een digitale lesomgeving waarin het Huurdeman-personeel trainingen en cursussen kan volgen en zelfs een persoonlijk ontwikkelpad in kan uitstippelen. 

Lange adem

Met het hein-programma zijn ze bij Huurdeman in ieder geval de komende twee jaar bezig. Swaab vindt dat niet lang. “Je kunt de veiligheidscultuur binnen je bedrijf niet in een paar weken blijvend verbeteren. Gedragsverandering kost tijd. Kijk maar naar de BOB-campagne van de overheid, die loopt al meer dan 20 jaar.”

 

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Woensdag 24 april 2024
Uitnodiging Bouwfestival 30 mei Alkmaar

Meld je nu aan voor het Bouwfestival op 30 mei in Hal25 in Alkmaar. Met sprekers, workshops, rondleiding bouwplaats, racen, gratis ritjes met elektrische bussen, foodtrucks, zanger, etc.