Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Excursie midden holland naar de mooiste bouwkeet van het land

Excursie Midden-Holland naar de mooiste bouwkeet van het land

Dinsdag 2 juli 2024

Een maand voor de bouwvakvakantie sloot afdeling Midden-Holland het eerste half jaar van 2024 af met een excursie. Vrijdag 28 juni werd Utrecht aangedaan voor een gedeeltelijk bouwgerelateerd maar vooral gezellig programma.

Het centrum van Utrecht barst van de historische panden. Van één daarvan weten vijftien leden van de afdelingen Midden-Holland nu heel veel meer dan vóór de excursie. Het voormalige Tivoli aan de Oude Gracht wordt momenteel compleet verbouwd. Ontwikkelaar Stadswaarde, tevens eigenaar van het Rijksmonument, maakt een multicomplex van het roemruchte poppodium waar ooit onder andere Prince optrad. Tijdens een presentatie van een uur vertelden Hugo Bijnen (bedrijfsleider Bonth van Hulten), Gerlinde Goudswaard (projectarchitect Vocus Architecten) en Jeroen Messemaeckers (managing director Stadswaarde) de leden van Midden-Holland van alles over het verleden, heden en toekomst van het pand. Bijvoorbeeld dat het al 750 jaar oud is en dat de ontwikkelaar er pas de vijfde eigenaar van is. Het pand heeft dienst gedaan als klooster, weeshuis, nv-huis en poppodium. Dat laatste mag het absoluut niet meer worden, verordonneerde de gemeente Utrecht bij de aanbesteding voor de herontwikkeling. Stadswaarde gaat er een restaurant met binnentuin en wijnbar van maken, en op de verdiepingen komen hotelkamers.

Uitdagingen te over

Het bezoek kreeg uiteraard te horen over de bouwwerkzaamheden en de uitdagingen die bij de transformatie komen kijken. De bouwlogistiek bijvoorbeeld. Voor grote vrachtwagens is het centrum van Utrecht Centrum een regelrechte nachtmerrie. Alle bouwmaterialen worden dan ook verzameld in een hub buiten de stad. Aannemer Bonth van Hulten laat daarvandaan dagelijks met een busje alleen de benodigde spullen naar de Oude Gracht komen. Afval wordt dan meteen mee teruggenomen. Uitdaging is ook het feit dat ‘Tivoli’ een Rijksmonument is en er dus heel omzichtig met het verwijderen van materialen en onderdelen omgegaan moet worden. Ornamenten en glas-in-lood slopen bijvoorbeeld is een ‘no go’. Wie zou overigens ook glas-in-lood willen verwijderen? Het zorgt voor de mooiste bouwkeet van Nederland!

Ambitieuze planning

De bouwers van Midden-Holland vonden het zeer interessant om een kijkje op de bouwplaats te nemen en te luisteren naar de plannen, en niet alleen vanwege de technische aspecten. Sommigen, waaronder voorzitter Robert van der Meer, hebben in het voormalige poppodium namelijk de nodige bandjes zien optreden. Pure nostalgie dus. Verbazing was er ook, over de planning vooral. De opening staat namelijk voor april 2025 genoteerd, en dat zagen de meesten toch wel als een fikse uitdaging.

Stadswandeling

Na Tivoli volgde een rondleiding door het historische centrum van de Domstad, onder meer langs de Dom, het stadhuis en de werfkelders. Vooral over dat laatste kon de stadsgids uitgebreid uitleggen. Natuurlijk werd er zo’n werfkelder van binnen bekeken, toevallig eentje waar een brouwerij in is gevestigd. Prima bier, was het oordeel. Voor het diner ging het gezelschap vervolgens naar Beers & Barrels. Ook de nacht werd in Utrecht doorgebracht, in het Leonardo hotel aan het Vredenburg. Alles bij elkaar een onderhoudend programma en zeer gezellig samenzijn.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.

Dinsdag 18 juni 2024
Nodig: een omslag in denken en doen, en vers bloed

Afdeling Amsterdam sloeg donderdag 13 juni twee vliegen in één klap. De jaarvergadering op het Muzenplein werd gecombineerd met een interessante informatieve middag over emissieloos bouwen en vervoeren.

Dinsdag 18 juni 2024
Meewerkend partneroverleg: van kaaskoppen tot dakpannen

Met het laatste meewerkend partneroverleg voor de zomer werd maandag 17 juni alvast een voorschotje genomen op de vakantie. In plaats van een lezing over een ‘zwaar’ onderwerp was er dit keer een boeiende en ook gezellige stadswandeling.