Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Kennissessie generatie z was feest der herkenning

Kennissessie Generatie Z was feest der herkenning

Donderdag 9 november 2023

3D MakersZone in Haarlem was dinsdag 7 november gastheer van de kennissessie ‘Generatie Z op de werkvloer’ van regio Randstad Noord. Het was een zeer waardevolle bijeenkomst waarbij vertegenwoordigers van diverse generaties met elkaar spraken over hoe je ondanks de verschillen goed kunt samenwerken.

Het personeelstekort in de bouw is onmiskenbaar en bedrijven kijken begerig naar jongeren om de nood te lenigen. Wat moet je als werkgever bieden om de Generatie Z aan boord te halen en als ze aan boord zijn, hoe werk je dan samen, hoe versterk je elkaar? Ruim veertig geïnteresseerden waren 7 november naar 3D MakersZone gekomen om daar kennis over op te halen, en te delen. Generatie-expert en co-auteur van het boek 'Generatie Z'. Dr. Jos Ahlers nam de deelnemers mee op een uiterst boeiende tijdreis door vier generaties. Hij legde uit wie de babyboomers, de generaties X, Y en Z zijn en hoe ze door alles wat er tijdens hun formatieve jaren in de wereld is gebeurd, aan hun specifieke kenmerkende eigenschappen zijn gekomen. De focus lag wel nadrukkelijk op Generatie Z, omdat die jongeren die zijn geboren tussen 1995 en 2010 een belangrijke doelgroep zijn voor personeel zoekende werkgevers.

Vergrijzing en curlingouders

Ahlers legde ook uit hoe door de demografische ontwikkeling de druk op Generatie Z toeneemt. Van een almaar krimpend aantal jongeren wordt verwacht dat ze de zorg voor het groeiend aantal ouderen voor hun rekening nemen. Ook de ouders van Generatie Z, Generatie X dus, hebben onbedoeld voor druk gezorgd. Met de beste bedoelingen hebben deze zogenoemde curling-ouders er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat hun kinderen zich onbelemmerd en onbezorgd volledig op hun maatschappelijke carrière konden richten. Door kinderen het recht op falen te ontnemen, ontneem je ze ook de kans om zelf te ontdekken, om te leren verantwoordelijkheid te nemen. Dat is volgens Ahlers iets waar bedrijven zich goed bewust van moeten zijn. "Geef jonge werknemers ruimte en verantwoordelijkheden, zorg dat ze gezien en gehoord worden; maak ze onderdeel van je bedrijf", was het advies.

Salaris is niet nummer 1

Voor sollicitatiegesprekken met Digital Natives, zoals de Generatie Z ook wel wordt genoemd, gaf Ahlers aan mee dat salaris lang niet zo zwaar weegt als voor de oudere garde. Voor jongeren is kwaliteit van leven veel belangrijker, en daarmee ook de collega’s en het werken in een team. "Leg dáár de nadruk op in het gesprek, en zorg er ook daadwerkelijk voor dat hij of zij echt onderdeel van het team en het bedrijf kan uitmaken", was het advies. Een andere zinnige tip was dat voor de Digital Native veiligheid niet zit in vastigheid, zoals bij de meeste oudere generaties wél het geval is, maar juist in het hebben van keuzes. De Generatie Z wil opties, en daarom is persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk voor ze. In dat kader is het ook goed voor werkgevers om te weten dat jongeren graag leren door begeleiding op de werkvloer door oudere en ervaren collega's. 

Zoeken naar de balans

Natuurlijk kan het heel goed zijn dat er binnen het bedrijf dingen wat anders moeten worden ingericht en georganiseerd om ook voor de Generatie Z een aantrekkelijke en goede werkgever te zijn. Alles op de schop gooien is volgens Ahlers niet nodig. Belangrijkste is vooral dat je over en weer moeite doet om elkaar te begrijpen en een goede balans te vinden.

Positief gevoel

Na een korte uitleg over wat er allemaal in 3D MakersZone gebeurt en de uitnodiging voor een korte rondleiding door de inspirerende innovatieve hotspot, was het tijd voor de afsluitende borrel. Daarbij werd nog uitgebreid nagepraat over alle generatie-informatie. Voor veel deelnemers waren de dingen die Ahlers benoemde, zeer herkenbaar. Zeker degenen met kinderen hadden veel dingen gehoord die ze dagelijks in huiselijke kring tegenkomen. Opvallend was verder hoe positief de meesten erin zaten en aangaven er mee aan de slag te willen gaan om het bedrijf ook voor de nieuwe generaties een fijne werkplek te maken.

Lenneke Neef
Adviseur sociale zaken - Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 23 juli 2024
Hart gevolgd: van vwo 4 naar BBL-opleiding in de bouw

Je kunt het met recht een opmerkelijke switch noemen: ondanks uitstekende cijfers het vwo vaarwel zeggen om timmerman te worden. Het is precies wat Jerom Verstraaten op zijn 16e deed. 3,5 jaar later is hij nog elke dag heel blij met zijn keuze.

Maandag 22 juli 2024
Technodiscovery brengt techniek dichter bij jongeren

De vraag naar technisch geschoolde medewerkers is groter dan ooit, aar hoe maak je het personeel van de toekomst enthousiast voor techniek? In Ede, midden in de Foodvalley, plant het leer- en ontdekcentrum TechnoDiscovery het zaadje van techniek al jaren bij basisschoolleerlingen, VO-leerlingen van leerjaar 1 en 2 én docenten.

Maandag 8 juli 2024
Excursie Infraplatform Bakelse Plassen

Als je uitgenodigd wordt op een golfbaan, dan verwacht je een balletje te gaan slaan. Maar voor de leden van het Infraplatform Regio Randstad Noord en Brabant kreeg het bezoek aan Golfbaan Stippelberg in het recreatie- en natuurgebied de Bakelse plassen veel meer diepgang. Zij kregen een voorlichting en een rondleiding in dit gebied dat geldt als een schoolvoorbeeld van plattelandsvernieuwing.