1. Home
  2. Nieuws
  3. Waterwolf ligt op de loer tijdens ledenvergadering midden holland

Waterwolf ligt op de loer tijdens ledenvergadering Midden-Holland

Dinsdag 18 maart 2025

De organisatie van de ledenvergadering voor Midden-Holland mocht dit jaar op een ongekend aantal aanmeldingen rekenen. Maar dat is ook niet verwonderlijk: dit keer was het Cruquius-gemaal de setting. “Velen zijn er tientallen keren voorbijgereden maar hadden het nog nooit bezocht”, verklaart Lydia de Wit, verenigingsmanager voor Midden-Holland.

Bouwend Nederland afdeling Midden-Holland is volgens de statuten verplicht ieder jaar een ledenvergadering te houden. “Zo’n vergadering staat niet op zich”, zegt Lydia. “We proberen deze altijd op een inspirerende locatie te houden en zo kwamen we bij Gemaal Cruquius uit. En deze naam op onze uitnodiging had een zuigende werking: we mochten op 13 maart maar liefst 50 deelnemers ontvangen bij het theehuis dat vroeger als opzichtershuis van het gemaal diende. Tijdens de ledenvergadering, geleid door vicevoorzitter Midden-Holland John Moors, werd het jaarplan besproken en werden de cijfers van 2024 en 2025 gedeeld. Een van de belangrijkste conclusies: we gaan in 2025 nog meer energie en tijd steken in de samenwerking tussen opleidingspartijen om zo instroom voor de bouw en infra te bevorderen.”

Na Johns deel was het woord aan Elise van Melis, directeur en bestuurder van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Zij heette de aanwezigen welkom in het auditorium van het theehuis dat boven het nieuwgebouwde paviljoen ligt. We waren een van de eerste gasten, vertelde zij. Het moet voor KernBouw best een uitdading zijn geweest om een en ander te realiseren. Niet te veel daglicht, het klimaat mag geen invloed hebben op de tentoon te stellen kunst, et cetera. “Maar KernBouw heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt. Architectenbureau Braaksma & Roos hadden zich laten inspireren door de rijke geschiedenis van deze locatie. Gemeente Haarlemmermeer is anno 2025 nog steeds bezig met waterbeheer. Aan de ene kant om het zoute water te scheiden, en aan de andere kant moet een hoge waterstand de boeren de boeren niet hinderen. En niet onbelangrijk: de Waterwolf ligt altijd op de loer.”

De gemeente heeft een aanzienlijke subsidie voor de realisatie van het paviljoen vrijgemaakt dat naast het gemaal ligt. In juni zal het paviljoen voor het publiek toegankelijk zijn. “Ook zijn er nog plannen om een ‘binnendoor’ te creëren waardoor het paviljoen en het gemaal in verbinding staan”, voegt Lydia toe.

In zijn presentatie ging KernBouw-projectleider Joep van Hooijdonk nader in op het gehele traject – van bevinding en budget tot planningen en uitdaging. “In het oorspronkelijke ontwerp zaten veel details die helaas niet haalbaar bleken. En ook al had KernBouw het hoogste budget, toch werd hun de opdracht gegund en hebben zij het voor elkaar gekregen om uiteindelijk binnen de financiële kaders te blijven. Maar dat was slechts een van de uitdagingen: ook de enorme tijdsdruk en korte realisatietijd speelden parten. Het museum kon vanwege de mis te lopen kaartverkoop niet te lang dicht blijven. Maar eind maart zitten KernBouws taken erop!”

Erwin Strik, acquisiteur van infrabouwer Griekspoor, sloot het dagdeel. Zij hebben het gemaal al sinds 2011 in onderhoud en vertelde over het onderhoud dat afgelopen jaar aan dit rijksmonument is uitgevoerd. Met name de onderwaterrestauraties (denk aan het produceren en plaatsen van zogenoemde ‘donuts’ om de cilinders te renoveren), de werkzaamheden aan twee van de acht pompzuigers (roest) en de houtrotreparaties waren arbeidsintensief. 

“Daarna was het tijd voor een rondleiding door museum en het gemaal dat speciaal voor ons in werking werd gezet”, sluit Lydia af. “Het gemaal van Cruquius werkte vroeger op stoom, maar de kolen zijn inmiddels door elektriciteit vervangen. Als je die gewichten op en neer ziet gaan, voel je je klein en nietig… wat een pompgeweld!” 

Na de rondleiding zat de dag erop en werd iedereen uitgenodigd voor een lekkere maaltijd bij Bief & Burgers.

Lydia de Wit
Verenigingsmanager Regio Randstad Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 10 juni 2025
Hoe kun je leven op 27 vierkante meter?

Drie keer per jaar organiseert Bouwend Nederland afdeling Noord-Holland Noord een Meewerkend Partneroverleg. Deze dag is speciaal bedoeld voor de vrouwen die bij hun partner in het bedrijf werkzaam zijn. In welke hoedanigheid is daarbij van ondergeschikt belang: deze variëren van typische kantooraangelegenheden tot HR-zaken en bedrijfsvoering. De bijeenkomsten worden gehouden om zo ervaringen uit te wisselen en er een unieke dag van te maken.

Dinsdag 10 juni 2025
Leren van elkaar en bouwen aan veiligheidscultuur

Op dinsdag 3 juni kwam de contactgroep VGM KAM van Regio Randstad Noord bijeen bij Van der Valk Oostzaan-Amsterdam. Deze bijeenkomst, die twee keer per jaar wordt georganiseerd, werd bijgewoond door een groep van twintig KAM-managers en veiligheidskundigen uit de regio. "Er heerst altijd een heel open sfeer tijdens deze middagen", aldus Lenneke Neef, adviseur sociale zaken bij Bouwend Nederland en organisator van de bijeenkomst. "We komen bij elkaar om van elkaar te leren en samen de veiligheid binnen onze sector op een hoger plan te tillen."

Donderdag 5 juni 2025
Hoe zet je als bouw- of infrabedrijf veilig en verantwoord AI in?

Ook in de bouw- en infrasector speelt digitalisering een steeds grotere rol en neemt het gebruik van AI toe. Hoe zorg je dat je hier als bedrijf goed en vooral veilig mee omgaat? Tijdens de bijeenkomst van de Contactgroep Digitalisering Regio Randstad-Noord op 2 juni in Amsterdam werd een diverse groep leden hierover voorgelicht.