Marktdag Infra: Samenwerken in de keten essentieel om de opgaven in de infra in Zuid-Holland te blijven realiseren
Donderdag 11 april 2024
De Marktdag Infra van 4 april jl. stond in het teken van veilig en beter samenwerken. Een thema met een open deur, want wie wil dat nu niet? Toch blijkt steevast dat dit samenwerken op een goede en veilige manier niet zo eenvoudig is.
Door opdrachtgevers en opdrachtnemers werd vanuit praktijksituaties stilgestaan bij hoe je de samenwerking onderling beter vorm geeft. Contractvorm is daar een belangrijke in, zoals ook Jos van Alphen van het Aanbestedingsinstituut aangaf, maar belangrijker nog is de fase die daaraan vooraf gaat. Aandacht voor elkaars belangen en positie, maar ook de gezamenlijke wil om opgaven te realiseren. Gemeente Rotterdam wil die samenwerking meer benaderen vanuit het Bouwwaardemodel. Dit model stelt de waarden centraal die vanuit een opgave gerealiseerd kunnen worden. Realisatie van opgaven als circulair bouwen, remontabel, CO2-arm etc vormen het uitgangspunt voor de samenwerking. Dat leidt tot een andere perceptie van samenwerking en gedrag om die samenwerking te realiseren. Ander gedrag stond ook centraal in de workshop van DURVT. Zij lieten vanuit praktijkvoorbeelden zien hoe ook vele verschillende ketenpartners op een project gezamenlijk een team kunnen worden en samen oplossingen kunnen realiseren die effectiviteit en efficiëntie van het project substantieel verhogen. En niet alleen leiden tot kostenvoordelen, maar vooral ook meer werkplezier. Provincie Zuid-Holland tenslotte heeft deelnemers meegenomen in hoe zij als opdrachtgevers met hun opdrachtnemers werken aan vergroten van veiligheidsbewustzijn en hoe zij daar als opdrachtgever invulling aan geven. Daarnaast deelde Provincie Zuid-Holland haar aanbestedingskalender Werken, Diensten en leveringen met de aanwezigen met de vraag om feedback. En die was er zeker. Vanuit de deelnemers is met name behoefte om meer zicht te krijgen op meervoudige onderhandse aanbestedingen die buiten de Dagelijks Beheer Onderhoud contracten vallen en buiten de grote werken die vanaf 3 miljoen aanbesteedt worden. Ook praktische aanbevelingen werden meegegeven. Al met al een waardevolle middag die aanleiding geeft voor vervolg.
Gerelateerd nieuws
Steeds vaker lopen opdrachtnemers en opdrachtgevers aan tegen de grenzen van capaciteit en kennis om GWW-werken te kunnen realiseren binnen de grenzen van wat het systeem aan kan (in beleid, regelgeving, werktijden, bereikbaarheid). Deze geluiden horen we steeds meer en daar gaan we met opdrachtgevers over in gesprek in november.
Ook benieuwd hoe je zero-emissie met waterstof werkt in de GWW? Op 5 november stellen Hoogheemraadschap van Rijnland en Verboon Maasland hun project open om in de praktijk te laten zien hoe je met waterstof aan de slag kunt zijn.
Het bestuur van het Infraplatform regio Randstad Zuid gaat de komende periode nadrukkelijker het gesprek aan met gemeentelijke overheden en andere opdrachtgevers over de wijze waarop we met elkaar willen samenwerken. Op 11 juli wordt tijdens de projectexcursie in Scheveningen hiermee een start gemaakt.