Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. 1500 schoolkinderen ervaren bouw en infrawereld in breda

1500 schoolkinderen ervaren bouw- en infrawereld in Breda

Vrijdag 14 juni 2024

In Breda hebben BouwSchool Breda, onze afdeling Brabant Mid-West, Jinc en 15 aannemers het voor elkaar gekregen om 1.500 leerlingen op vrijdag 7 juni naar het bouwterrein van Blossem in Breda te krijgen. De Onderwijsdag van de Bouw daarmee goed gevuld.

Het idee kwam van onder andere de directeuren Floor Verdoorn van Nederlandse Bouw Unie en Erik Colijn van BouwSchool Breda. Vorig jaar hadden meerdere aannemers individueel hun bouwplaats voor basisschoolleerlingen opengesteld. Dat was al een succes, maar elke aannemer individueel tuigde van alles op om leerlingen enthousiast te laten zien wat er op een bouwplaats gebeurt. Waarom niet samen optrekken? Maanden voor deze dag werden de koppen al bijeen gestoken en al vrij vroeg in het schooljaar 2023/2024 ontvingen de basisscholen in de ruime omgeving van Breda een save the date voor deze dag. Toen wisten we nog niet de exacte invulling en waar precies in Breda het moest gaan plaatsvinden.

Maanden voorbereiding

In februari hebben aannemers posters rondgebracht bij de scholen en verrassend genoeg moesten we voor Pasen zelfs scholen en groepen teleurstellen. We zaten vol: 1.500 leerlingen hadden zich al aangemeld om deze dag met ons te beleven. Er moest opgeschakeld worden, de busvervoer had er een puzzel aan om veertien bussen te laten rijden van Standdaarbuiten naar Etten-Leur en van Hoeven via het terrein weer naar Oosterhout. Een eventmanager, EHBO, verkeersregelaars en studenten en vrijwilligers werden geregeld. Intussen hadden de aannemers Nederlandse Bouw Unie en Maas-Jacobs hun bouwterrein 'Blossem' beschikbaar gesteld. Een fantastische plek waar nu nog genoeg ruimte is om een groot evenemententerrein in te richten én waar op een ander deel in de bouwput gewerkt wordt, wat ook tijdens deze dag zichtbaar was en waar een welkom en uitkijk voor was ingericht. Op dit punt startte de leerlingen hun route op het terrein. Hier legde Ad van de Riet van BouwSchool Breda samen met de uitvoerders Remi Bruijooge en Kees Bastiaansen aan de groepen uit wat er zoal gebeurt op een bouwplaats, hoeveel auto's een hijskraan wel niet kan tillen en andere leuke feitjes en uitleg over de bouw en infra.

Uitkijkpunt, drie velden, twaalf activiteiten, een infraveld en een fotobooth

Gedurende de dag waren er ruim 90 medewerkers van Bouwend Nederland, Jinc, BouwSchool Breda en van de aannemers aanwezig om de leerlingen te begeleiden bij de activiteiten. Op doe velden met elk 4 activiteiten werden de leerlingen in een uur meegenomen in diverse doe-activiteiten. Elke bouwer had een hoek van een activiteitenveld voor zijn rekening genomen, van muurtje metselen, spijkers slaan, houten fotolijstje maken, een racesimulator, spijkerpoepen met een electrische kraan, een gereedschapsrace tot wat gebeurt er in een keet en uitleg over BIM-modellen. De route vervolgt langs het infraveld, waar een trilplaatrace plaatsvond en waar je kon zien hoe de stenenstapelrobot werkt.

Om 09.00 stipt opende wethouder Arjen van Drunen van gemeente Breda het event door het afrollen van een gigantisch bouwhekdoek. Elke groep/klas heeft voor dit doek ook een groepsfoto gemaakt, die zij nog krijgen toegestuurd. De leerlingen vertrokken met een goodiebag en flesje water weer terug de bus in (en enkele groepen fietsend of lopend).

Enthousiasme voor de bouw en infra

Niets dan enthousiasme van leerlingen, begeleiders én bij de medewerkers van de aannemers. Zij hebben die dag 500 leerlingen langs hun stand voorbij gekregen en zich werkelijk uit de naad gewerkt om hun trots en enthousiasme voor de bouw en infra over te brengen op onze toekomstige vakkrachten voor de bouw.

De deelnemende aannemers naast de organisatie in handen van Bouwend Nederland, BouwSchool Breda en Jinc Breda zijn (in alfabetische volgorde):
Breda Bouw, Bouwbedrijf Balemans, Bouwbedrijf Boot, C-Infra, Elshout Civiel, Bouwbedrijf Gelens, Aannemingsbedrijf Graaumans, De Kok Bouwgroep, De Krom, Maas-Jacobs, Nederlandse Bouw Unie/NBU, Van Agtmaal/Van de Ven Bouw en Ontwikkeling (Volker Wessels ondernemingen), VB Bouw, Van Wijnen Breda en Winters Bouw en Ontwikkeling.

Bekijk hier de uitzending van vrijdag 7 juni van SBS6 Hart van Nederland. (vanaf 6:03) 

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 21 juni 2024
Leiderschap en barbecueën in geslaagde workshops gegoten voor JBN regio Zuid

Donderdag 20 juni kwamen een kleine 30 jongeren bijeen voor een inhoudelijke workshop gevolgd door een gewoon gezellige workshop. Een goeie combi bleek dit te zijn.

Donderdag 20 juni 2024
Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.

Dinsdag 18 juni 2024
Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in Waalwijk

Op 12 juni vond het tweede bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West plaats in Waalwijk. Aannemingsbedrijf De Wit Drunen|Breda realiseert er in opdracht van BGO Expathousing huisvesting voor arbeidsmigranten, die veelal op het industrieterrein in Waalwijk zullen gaan werken.