Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst afdeling brabant mid west

Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Donderdag 20 juni 2024

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.

Bouwen aan bedrijfsliefde

Op de uitnodiging van de bijeenkomst was de titel ‘Let’s make impact’ opgenomen. We wilden de leden dan ook echt geïnspireerd naar huis laten gaan met nieuwe munitie om vakkrachten te behouden voor hun bedrijf en/of voor onze branche. Daartoe was onder andere Nienke Schilstra uitgenodigd om de leden te vertellen hoe zij kunnen bouwen aan liefde van hun medewerkers voor je bedrijf. Vooral bewustwording maar ook tips werden gretig aangenomen door de leden. Enkelen hadden al meteen ideeën om er de dag erna al iets mee te doen of iets uit te proberen. Zo gaf zij bijvoorbeeld aan dat uit onderzoek is gebleken dat salaris wel belangrijk is, maar geen motiverende factor. En dat alle mensen en dus al je medewerkers het fijn vinden om echt gezien te worden. Waardering is gratis. Richt vanuit leiderschap zelf je gewenste cultuur in je bedrijf in. ‘Caring’ lijkt in de bouw wat minder ontwikkeld; heb daar oog voor en investeer daarom in een ontwikkelproces voor je leidinggevenden. Zie hier haar post met een duiding van de 7 principes (de letters van BIG LOVE).

Bekijk hier de presentatie van Nienke Schilstra

Onderzoek naar behoud vakkrachten

Richard Engelfriet praatte de onderdelen van de bijeenkomst aan elkaar en schoof met regelmaat de microfoon onder de neus bij deelnemers om te bevragen hoe goed zij zelf vinden dat ze werken aan behoud van hun vakkrachten. Zo kwam gekscherend de 4-daagse (doorbetaalde) werkweek van AFAS ter sprake en werd duidelijk dat het goed gaat met instroom op de opleidingen, maar dat niet alles uitstroomt en bij onze leden komt werken. Begeleiding van jongeren en het je inleven in de jongere generatie is daarom wel echt belangrijk. Help je leidinggevenden skills te bouwen om jongeren op een prettige manier te begeleiden. Aan het begin van de bijeenkomst keek Richard met de tijdelijke voorzitter Stijn van der Weegen vooruit naar het doel en programma van deze bijeenkomst. Vervolgens blikte hij met Erik Colijn, directeur BouwSchool Breda, terug op de bijeenkomst van 7 februari 2023 in het Talentencentrum in Breda, waar we destijds over ‘Werving van je toekomstig talent’ met leden discussieerden. Deze bijeenkomst was een vervolg daarop, net als het in februari gestarte onderzoek door HRM-afstudeerder Esmée Boshuijer. In de eerste maanden van haar onderzoek heeft Esmée enorm veel leden uit onze afdeling gesproken en interviews gehouden met zowel UTA- als bouwplaatspersoneel. Middels een praatplaat heeft zij op 6 thema’s vakkrachten onder 30 jaar bevraagd wat voor hen de belangrijke factoren zijn om met plezier te werken en in de bouw of bij hun bedrijf te blijven. Uit alle input werden tijdens deze bijeenkomst vier voorlopige conclusies met de leden besproken, de zogenaamde parels. Gemiddeld zo’n 60-70% van de aanwezigen staken hun hand op om aan te geven bij de thema’s dat zij de diverse quotes herkenden én zich ervan bewust zijn dat dit belangrijk is voor hun vakkrachten. Duidelijk is dat jonge vakkrachten graag zelf inbreng willen hebben. Het proces er naartoe (samen met begeleider of werkgever) is daarin belangrijk, want niet alle wensen zijn mogelijk. Bij de 4 ‘borden’ werd druk gediscussieerd en werd soms verbaasd gereageerd op quotes van medewerkers. De uitspraken en post-its leveren waardevolle informatie voor Esmée in deze fase van haar onderzoek. Ze belooft de leden dat zij na de zomer een update van haar bevindingen krijgen en dat ook deze bijeenkomst in het nieuwe jaar weer een vervolg zal krijgen.

Bekijk hier de sheets en de input van leden

Inspirerend personeelsbeleid

Om nog meer inspiratie aan de deelnemers mee te geven werd een interview met Sil Kuppens, 38-jarig directeur van Different Doors, getoond. Jong Bouwend Nederland regio Zuid was dit voorjaar te gast bij het bedrijf in Budel en alle JBN-leden waren enthousiast geraakt over de bedrijfsvoering van Sil, zo ook zijn personeelsbeleid. Bekijk hier de opname en de manier waarop Sil met zijn medewerkers omgaat vanuit hart en gevoel en zijn medewerkers veel eigen verantwoordelijkheid geeft. Zijn uitspraak ‘bruistabletje’,  voor jongeren die groeien binnen zijn onderneming, kwam nog meermaals terug tijdens de bijeenkomst.

Als verrassing krijgen alle aanwezigen het onlangs uitgebrachte boek “samen klimmen op de veiligheidsladder: naar trede 3” mee met dank aan beleidsmedewerker Christel Peppelenbos en Jurgen van de Ven als lid van de Ledengroep Veiligheid. Het Markland College had voor een prima dinerbuffet gezorgd. Dank aan de drie opleidingsbedrijven en Karin Oomen, waarmee deze bijeenkomst georganiseerd is en die nauw met Esmée samenwerken aan het onderzoek.

Contact en activiteiten Afdeling Brabant Mid-West

Wil jij de volgende ledenbijeenkomst van Brabant Mid-West bijwonen en je collega’s uit de afdeling ontmoeten? Noteer dan alvast woensdag 9 oktober, waarin we bespreken hoe we elkaar kunnen helpen bij het aanpakken van circulariteit en duurzaamheid.

Noteer ook alvast woensdag 11 september: bouwplaatsbezoek in Breda. Uitnodiging volgt voor de bouwvak.

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Petra Landmeter, verenigingsmanager.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 21 juni 2024
Leiderschap en barbecueën in geslaagde workshops gegoten voor JBN regio Zuid

Donderdag 20 juni kwamen een kleine 30 jongeren bijeen voor een inhoudelijke workshop gevolgd door een gewoon gezellige workshop. Een goeie combi bleek dit te zijn.

Dinsdag 18 juni 2024
Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in Waalwijk

Op 12 juni vond het tweede bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West plaats in Waalwijk. Aannemingsbedrijf De Wit Drunen|Breda realiseert er in opdracht van BGO Expathousing huisvesting voor arbeidsmigranten, die veelal op het industrieterrein in Waalwijk zullen gaan werken.

Zondag 16 juni 2024
Leerzame masterclass voor Brabantse Wethouders Wonen

Op vrijdag 7 juni jl. organiseerde Bouwend Nederland regio Zuid samen met de Provincie Noord-Brabant een masterclass voor de wethouders Wonen van de Brabantse gemeenten. Samen met deelnemers van het Bouwplatform Wonen spraken de bestuurders over de mogelijkheden om sneller van plan naar realisatie te komen.