Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Brabant mid west eerste officiele gasten in het energiehuis van delta wind

Brabant Mid-West eerste officiële gasten in het energiehuis van Delta Wind

Maandag 5 februari 2024

Net over de grens met Zuid-Holland organiseerde afdeling Brabant Mid-West woensdag 31 januari een leerzame ledenbijeenkomst. Het in aanbouw zijnde Energiehuis van energiecoöperatie Delta Wind in Oude-Tonge, een project van lidbedrijf Bergh Bouwsystemen (onderdeel van Bergh Bouwgroep uit Bergen op Zoom), vormde het perfecte decor voor een goed gesprek over de energietransitie en netcongestie.

Vanwege de locatie, Oude-Tonge ligt op Goeree-Overflakkee, waren ook bouwers van de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland uitgenodigd voor de ledenbijeenkomst van 31 januari. Samen met de collega’s van Brabant Mid-West leverde dat een mooi gezelschap van zo’n 40 belangstellenden op. Ze werden door Monique Sweep (uitvoerend bestuurder van Delta Wind), Ad Kil (architect RO&AD Architecten) en Koen Haest van Bergh Bouwsystemen getrakteerd op een boeiende toelichting op het project. 

Windenergie en biobased bouwmateriaal

Delta Wind begon eind jaren ‘80 met een enkele windturbine maar inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een innovatieve energiecoöperatie die met diverse windparken, een zonnepark en batterijen in meer energie voorziet dan de gemeenschap op het eiland aan energie verbruikt. Het Energiehuis, op een mooie zichtlocatie, wordt het nieuwe hoofdkantoor mét een gemeenschapsfunctie. Volgens de doelstelling en het ontwerp van Ro & Ad Architecten gebruikt Bergh Bouwsystemen voornamelijk duurzame, biobased en circulaire materialen voor de bouw. Zo is het Energiehuis vrijwel volledig opgetrokken uit hout en wordt de gevel bekleed met verzaagde oude meerpalen. Voor de andere gevelzijde is een (planten)kas geplaatst. De leden konden vrij rondlopen en uitgebreid vragen stellen over het bouwproject waarvan de afbouwfase net is gestart.

Geen pasklare oplossing voorhanden

Na een korte pauze stond een gesprek over netcongestie en aansluitproblematiek op het programma. Jan van der Meer, vakgroepmanager Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer, ging in op de drukte in de ondergrond en op het electriciteitsnet. Hij begon met de vraag hoeveel van de aanwezigen al eens problemen hebben gehad met het krijgen van ofwel een tijdelijke of een permanente aansluiting. Eenderde van de aanwezigen stak de hand op. Van der Meer had helaas geen opbeurende boodschap voor de bouwers. Het ondergrondse netwerk is simpelweg niet ingericht op de huidige vraag en met dat probleem zullen we de komende tien jaar te maken hebben, is de verwachting. 

Alternatieve oplossingen

Bouwend Nederland is uiteraard voortdurend in gesprek met netbeheerders om ze ertoe te bewegen bij de verdeling van de schaarste ruimte in het netwerk prioriteit te geven aan de bouwsector, en dan met name aan de woningbouw. Echter, diezelfde wens hebben ook andere sectoren. Het is dus zaak om ook na te denken over andere oplossingen. Joppe Duindam, coördinator verenigingszaken, ging met de microfoon rond onder de leden om ze naar slimme ideeën en innovatieve alternatieven te vragen. Dat leverde suggesties op als werken met accu’s  en prefab meterkasten en werd er gefilosofeerd over waterstofwijken, het eerder aanleggen van laadinfra en het delen van energie op bijvoorbeeld industrieterreinen. Ideeën genoeg, maar bij sommige bleek dat, om ze te kunnen toepassen, het wel nodig is dat wet- en regelgeving wordt aangepast. Ook belangrijk is volgens Van der Meer dat de planologie voor de ondergrond beter wordt georganiseerd. Dat loopt nu duidelijk achter op planning van wat er boven de grond moet gebeuren. 

Presentaties downloaden

Veel stof om over na te denken en na te praten dus. Dat gebeurde dan ook volop tijdens het buffet waarmee deze eerste afdelingsbijeenkomst van 2024 werd afgesloten. Wie geïnteresseerd is in de presentaties van de bijeenkomst, kan deze hier gebundeld downloaden.

Meld jouw best practice of suggesties 

Wil je Bouwend Nederland helpen bij het verkrijgen van meer inzicht in goed inzetbare en realistische alternatieven voor energie laat het Jan van der Meer weten. Of meld het bij Petra.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 15 juli 2024
Rekentool extra voorwaarden TOjuli beschikbaar

Sinds deze maand gelden er strengere voorwaarden bij de TOjuli-eis. Je kan niet meer volstaan met het vinkje ‘actieve koeling’ binnen de BENG berekeningen. Er gelden enkele aanvullende voorwaarden. Via de website van RVO kan je een rekentool aanvragen voor de vereenvoudigde berekening van de koelcapaciteit.

Woensdag 10 juli 2024
Ook provincie Limburg hanteert ingroeimodel emissieloos bouwen

Najaar 2023 tekenden ruim 45 partijen het convenant Schoon en Emissieloos bouwen. Zo ook de provincie Limburg. De provincie sprak met een aantal grote Limburgse gemeenten af om de methode van gemeente Eindhoven te gebruiken, elk op een eigen ambitieniveau met het convenant SEB als minimumeis.

Vrijdag 5 juli 2024
Hoe klimaatmaatregelen eenvoudig omgezet worden tot commercieel voordeel

Het Klimaatakkoord of de Green Deal zorgen ervoor dat steeds meer bouw- & infrabedrijven moeten aantonen welke impact zij hebben op het klimaat. Ze worden verantwoordelijk gehouden de CO2-uitstoot verder te verlagen. Hiervoor is een accurate CO2-registratie noodzakelijk.