KAM RZ over nieuwe onderzoeksaanpak Arbeidsinspectie
Vrijdag 1 september 2023
Op woensdag 20 september komt de Nederlandse Arbeidsinspectie naar regio Zuid voor de bijeenkomst van de contactgroep KAM. Zij zullen ons bijpraten over de Gedifferentieerde aanpak ongevallen (GAO 2.0) die sinds januari van dit jaar van kracht is.
Deze nieuwe onderzoeksaanpak maakt het mogelijk dat de werkgever zelf onderzoek doet wanneer er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden. Doel is het leren en voorkomen van ongevallen met aandacht voor directe oorzaken én achterliggende oorzaken. Door te leren van een onveilige situatie en er zelf verbeterpunten uit te laten ontstaan, zal verandering in bewustzijn veel meer van onderen naar boven binnen een organisatie ontstaan.
Wil je weten hoe dit werkt en wat dit voor je organisatie kan betekenen? Kom dan op 20 september naar Van der Valk Tilburg, waar de bijeenkomst van de contactgroep plaatsvindt.
Programma
- 14.30 uur: Inloop
- 15.00 uur: Start bijeenkomst met toelichting op GAO 2.0 door twee medewerkers van de Nederlandse Arbeidsinspectie
- 16.30 uur: Afsluiten en gelegenheid tot napraten
- 17.00 uur: Einde bijeenkomst
Aanmelden voor bijeenkomst en/of contactgroep KAM
Leden van de contactgroep KAM RZ hebben per e-mail een uitnodiging ontvangen.
Wil je meer weten over de bijeenkomst of deze contactgroep? Neem dan contact op met Yvonne van Zijl, adviseur sociale zaken voor regio Zuid.
Gerelateerd nieuws
In een sector waar innovatie en verduurzaming in hoog tempo plaatsvinden, is samenwerking geen luxe maar noodzaak. Toch blijft kennisdeling in de bouw vaak beperkt, uit angst voor concurrentie of verlies van voorsprong. Leonard Pekaar, algemeen directeur van Aannemingsbedrijf H4A uit Sas van Gent, pleit voor meer openheid en uitwisseling van ervaringen, zowel van successen als van missers. Juist door te delen, kunnen we als sector vooruit. Hoe zorgen we ervoor dat samenwerking en transparantie de norm worden in plaats van de uitzondering?
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.
Vanaf 1 juli 2025 eist het VCA 2017/6.0-certificatieschema dat leidinggevenden beschikken over aantoonbare leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden moeten zijn opgenomen in de functieomschrijving en beoordeling, en afgestemd zijn op de risico’s en kenmerken van de organisatie. Je hebt tot 1 juli 2026 de tijd om hieraan te voldoen.