Logo Bouwend Nederland

Meewerkend partners: hoe krijg je praktische vakmensen mee?

Dinsdag 6 februari 2024

De tweede sessie van de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West op 30 januari was opgedeeld in twee onderwerpen: een workshop over het meekrijgen van vakmensen bij veranderingen en de behandeling van persona's. Ofwel wat voor mensen zoek je en wie past bij jouw bedrijf in jouw team?

De onderwerpen die we behandelden waren zelf in de kick-off bijeenkomst van deze Contactgroep, die bestaan uit zo'n 10 tot 12 partners van eigenaren/directeuren van mkb-leden. Yvonne van Zijl en Petra Landmeter besloten de hulp van Stefan Pennings in te roepen die vaak bouwbedrijven begeleidt in adviestrajecten. Het bureau van Stefan en zijn partners, Aanpakkers, is vanuit de 40-uurs adviestrajecten die de Techniek Coalitie Brabant aan onze leden aanbiedt, nu veel betrokken bij ondernemers- cq. innovatievraagstukken, die gericht zijn op het toekomstbestendig houden of maken van jouw onderneming.

Is jouw boodschap duidelijk genoeg?

De vraag bij de dames was vooral ontstaan doordat we allemaal met de nieuwe wet- en regelgeving van de Wet kwaliteitsborging te maken krijgen. Veel processen moeten daarop iets aangepast worden en zeker de werkwijze van medewerkers én onderaannemers. Bij wie 'klagen' de werknemers dan? Vaak wordt de weerstand geuit richting degene die de boodschap brengt en vaak komt dat vanaf kantoor. Aan de hand van een aantal stellingen en een tekenopdracht wist Stefan over te brengen dat de wijze waarop boodschappen of instructies worden overgebracht essentieel zijn. Wij zijn zelf niet altijd duidelijk genoeg en vragen ook niet altijd door of de ander het snapt. Creëer een veilige cultuur waarin alle vragen gesteld mogen worden. Probeer bij veranderingen in de schoenen van de ander te gaan staan en laat je medewerkers op de werkvloer meedenken vanuit de dagelijks praktijk waar zij tegenaan lopen.

De leukste opmerking van de ochtend vonden we 'de shit is aan als de partner van de baas op de bouwplaats komt'. Het werd herkend door de aanwezige dames. Het is overduidelijk dat zij een grotere rol hebben dan je denkt. Een bezoekje aan de medewerkers of de bouwplaats levert vaak verbaal of non-verbale veel informatie op over wat er speelt. Jouw team is jouw kapitaal.

Persona's

Yvonne nam ons in het tweede deel mee in haar toelichting op persona's. Aan de hand van veel voorbeelden wist zij de groep duidelijk te maken dat je door een fictief karakter op te stellen, kunt sturen op wat voor type medewerker in jullie team past en waar je rekening mee kunt houden bij vaklieden in bepaalde levensfasen. We hopen dat bij het opstellen van een vacature de eerstvolgende keer niet uitsluitend gevraagd wordt naar de kwaliteiten of diploma's, maar dat je stuurt op wat jij belangrijk vindt. Jouw vacaturetekst moet er ook uitknallen en diegene die je zoekt aanspreken.

Iets voor jou of jouw meewerkend partner?

De volgende bijeenkomst van de Contactgroep Meewerkend partners vindt plaats op dinsdag 16 april van 10.00 tot 12.00 uur in De Ruimte in Breda. Is dit wat voor jou of voor jouw partner die in het bedrij meewerkt, neem dan contact op met Petra.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 23 mei 2024
Standaarden en unieke innovaties besproken in Brabant in Zeeland

Dinsdag 14 mei kwamen weer zo’n 25 leden van Zeeland en Brabant Mid-West samen om ervaringen over digitalisering uit te wisselen. Er waren dit keer een aantal sprekers uitgenodigd.

Dinsdag 14 mei 2024
Gemeente Breda en marktpartijen zoeken naar logistieke oplossingen

De stad Breda staat voor een enorme woningbouwopgave. Het inwoneraantal zal tot 2040 bijna verdubbelen. Die enorme opgave is óók een grote logistieke opgave. Want hoe bouw je efficiënt, met zo min mogelijk verkeershinder en weinig emissies. De gemeente ging hierover graag in gesprek met marktpartijen.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.