'Nacht- en weekendwerk moet worden ingeperkt'
Vrijdag 7 maart 2025
Veiligheid heeft topprioriteit in de bouw- en infrasector. Ondanks dat risico's inzichtelijk worden gemaakt en maatregelen worden ontwikkeld om ongelukken zoveel mogelijk te vermijden, meent Willy van Mensvoort, directeur van het gelijknamige bedrijf uit Veghel, dat veiligheid begint bij bewustwording aan de voorkant van een project. "We moeten opdrachtgevers ervan bewust maken dat ze de veiligheid moeten waarborgen zodat wij ons werk goed kunnen uitvoeren. Een straat moet niet half afgesloten worden, maar gewoon helemaal." Lees in dit artikel Willy's visie op veilig werken.
Van Mensvoort voert op duurzame wijze sloop- en infraprojecten uit voor overheid, particuliere en zakelijke klanten. Het bedrijf is voornamelijk werkzaam in de regio rondom Veghel. Directeur Willy van Mensvoort is het ermee eens dat er al veel gedaan wordt om de veiligheid tijdens de uitvoering van een project te handhaven. Onder meer door preventieve veiligheidsmaatregelen te treffen, projecten te monitoren en inzicht te geven in de ongevallencijfers. Ook het verbeteren van de arbeidsomstandigheden krijgt daarbij veel aandacht.
Bewustwording belangrijke sleutel
"Toch moeten we op dat gebied meer doen aan bewustwording van de opdrachtgevers. Goede arbeidsomstandigheden betekent dat mensen vrij terrein hebben om te werken. Daarvoor moet het terrein afgesloten zijn zodat werkers geen rekening hoeven te houden met auto's of fietsers die er nog langs moeten. Wij geven periodiek een presentatie over veiligheid bij het gemeentelijk inkoopbureau BIZOB (Stichting Bureau inkoop en aanbesteden Zuidoost-Brabant) met collega-bedrijven, gemeenten en Bouwend Nederland waarbij we samen dit onderwerp aansnijden. Ook staat het bij aanvang van elk project op de overlegagenda met de opdrachtgever."
Een ander onderwerp wat volgens Willy van Mensvoort vaker ter sprake gebracht kan worden tijdens vergaderingen met opdrachtgevers of Rijkswaterstaat, is het nacht- en weekendwerk. "Niet alleen omwille van de veiligheid, maar ook omdat het steeds moeilijker wordt om mensen voor onze branche te vinden. Ze willen niet in het donker werken of wanneer de rest van het land vrij is."
Divers personeelsbestand
In zijn eigen bedrijf, is het gesprek over veiligheid aan de orde van de dag. "We doen dat regelmatig in de bouwkeet tijdens de pauze. We brengen dan een onderwerp op dat relevant is voor het project en vragen hoe onze werkers, maar ook de mensen van de organisaties met wie we samenwerken, daar mee omgaan. Daar komen regelmatig goede toevoegingen op vanaf de werkvloer. De veiligheidsladder is ook een goed instrument dat we gebruiken om samen met partners het gesprek aan te gaan over veiligheid, zodat we weten wat zij verstaan onder veilig werken en waar zij tegenaanlopen."
'Diversiteit opent deuren'
Sociale veiligheid is ook een belangrijk thema binnen Van Mensvoort. "Iedereen moet gehoord en gezien worden binnen ons bedrijf en zich gelukkig voelen. We hebben een vrij divers personeelsbestand met een goede vertegenwoordiging van vrouwen zowel in onze directie als op de werkvloer. We merken dat dat deuren bij opdrachtgevers opent, maar ook onderling voor een positieve dynamiek zorgt. Er is veel onderling respect en als er misstanden plaatsvinden, gaan we het gesprek niet uit de weg."
Willy is lid van de Klankbordgroep Leden Infra Klein
De Klankbordgroep Leden Infra Klein (KLIK) bestaat uit een vertegenwoordiging van mkb-leden die actief zijn in de GWW. De klankbordgroep behartigt de belangen van de achterban. Heb je een vraag, een dilemma, of wil je gewoon even sparren? Neem contact op met Petra Landmeter, de lokale infra-vertegenwoordiger.
Gerelateerd nieuws
Nog enkele dagen en dan staan op woensdag 26 maart de meeste bedrijven binnen de bouw en infra extra stil bij veiligheid op en rond de bouwplaats. Dit geldt ook voor het Rotterdamse bouwbedrijf Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers.
Broeren & Das Bouwbedrijf leidt al jaren jongeren op die op school niet goed meekomen. Het zijn vaak jongeren die speciaal onderwijs volgen. Dankbaar om te doen, vinden Remco Broeren en Jurgen Das. "Het is mooi om te zien hoe ze op enig moment uit hun schulp kruipen. Natuurlijk laten we graag zoveel mogelijk jongeren kennismaken met het vakmanschap van de bouw."
Sinds de lancering in 2024 zagen maar liefst 1.400.000 mensen de campagne 'Ik ga voor infra'. De speciale website werd meer dan 14.000 keer bezocht. Een indrukwekkend resultaat, maar hoe zag de route daarnaartoe eruit?