1. Home
  2. Nieuws
  3. Studenten presenteren conclusies en aanbevelingen aan bouwhub kopgroepleden

Studenten presenteren conclusies en aanbevelingen aan bouwhub-kopgroepleden

Vrijdag 1 juli 2022

Drie studentengroepen van Avans zijn ca. 5 maanden aan de slag geweest om te onderzoeken of de realisatie van een bouwhub voor gebruikte bouwmaterialen in Tilburg haalbaar is en op welke wijze dan het beste gestart kan worden.

Twee groepen van Avans Den Bosch, richting Finance and Accounting studeerden af op een deel van de onderzoeksvraag of de oprichting van een fysieke tweedehandsbouwmaterialenhub haalbaar is. Don van Iterson en Saber Jouhri namen de investerings- en exploitatiebegroting voor hun rekening en werkten een aantal scenario's uit als huur of koop van een fysieke locatie, aanschaf van bewerkingsmaterieel en vervoermiddelen en inhuur of in dienst nemen van medewerkers. Naast de financiële kant werd ook rekening gehouden met de maatschappelijke kant, al is die impact lastiger in cijfers uit te drukken. 

Hanneke Houkes en Tom Adriaans hebben onder begeleiding van Laurens Verbunt van De Hilver Bouwmaterialen zich vooral gericht op de kostprijsberekening. Voor 10 geselecteerde bouwmaterialen hebben zij een kostprijscalculatiemodel opgesteld. Zij hielden hierbij rekening met vraag en aanbod in de markt, het feit of materialen redelijk uit sloop te demonteren zijn en hoeveel bewerking nodig lijkt om materialen weer te kunnen verkopen. Ook transport- en opslagkosten zijn meegenomen. Dit calculatiemodel is een basistool die de kopgroep nu kan hanteren om in- en verkoopprijzen straks vast te stellen.

De derde studentengroep voerde de opdracht uit vanuit de gekozen Minor Business 2030 in het 3e jaar van hun opleiding Bedrijfskunde en Commerciële economie. Zij onderzochten op welke wijze draagvlak gecreëerd kan worden om deelname van bedrijven aan de bouwhub te bevorderen en de in- en uitstroom van deelnemende partijen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Van links naar rechts Tom Adriaans, Hanneke Houkes, Fleur Roovers, Noa Bartels, Saber Jouhri, Don van Iterson en Kristy Dekkers. Marijn Prins ontbrak tijdens de eindpresentatie maar werkte mee in de groep van de minor.

 

De bedrijven die nu de kopgroep vormen zijn Van der Weegen Bouw, Aannemingsbedrijf Van der Zanden Moergestel, TTO Sloop en Infra, Heerkens van Bavel, Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen Reyrink, De Hilver Bouwmaterialen en Bouwstoffenservice Midden-Brabant. Zij hebben de ochtend na de presentatie besloten om keihard door te pakken na de bevindingen en aanbevelingen vanuit deze onderzoeken. 

 

We hopen dus binnenkort te kunnen aankondigen op welke wijze wij de plannen voortzetten om de realisatie van Bouwhub Midden-Brabant werkelijkheid te laten worden. Houd deze website daarom in de gaten.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 26 september 2024
Eén of meerdere hubs in Breda. Kunnen we dat organiseren?

Op 23 september vond er een vervolgbijeenkomst Bouwlogistiek Breda plaats, met dit maal een projectbezoek om meteen maar de uitdagingen die werken in de binnenstad met zich meebrengen, van dichtbij te zien.

Donderdag 19 september 2024
Complex project in centrum Breda, derde bouwplaatsbezoek van de afdeling

De bouwplaatsbezoeken van Afdeling Brabant Mid-West deze zomer waren weer alle drie succesvol en goed bezocht. Het blijkt leuk om in de keuken van collega’s te kijken en gezellig bij te kletsen na een rondleiding over het werk.

Donderdag 20 juni 2024
Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.