Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Toolboxen werkplekinspecties introductie nieuwe veiligheidsapps en een escape room

Toolboxen, werkplekinspecties, introductie nieuwe veiligheidsapps en een escape room

Donderdag 28 maart 2024

Ook in Afdeling Brabant Mid-West werd er veel aandacht geschonken aan de 2024-editie van de Bewust Veilig-dag. Veel leden schonken op deze dag extra aandacht aan veiligheid met hun medewerkers.

Als verenigingsmanager van Afdeling Brabant Mid-West mocht ik de activiteiten van meerdere leden bijwonen. Echt goed om te zien hoe directies met hun team van medewerkers op deze dag aandacht aan veiligheid besteedden. Bij veel leden begon de dag met een toolbox, werden gedurende de dag bouwplaatsen bezocht als inspectiemoment en werden collega’s bevraagd of ze altijd veilig kunnen werken, werden quizzen georganiseerd en appelflappen, tompoucen en chocolade met het bewust veilig-logo veelvuldig uitgedeeld.

Bouwbedrijf Vrolijk in Breda

Mijn dag eindigde met deelname aan een escape room met een aantal medewerkers van Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda. In de escaperoom werd de combinatie gemaakt van fysieke veiligheid met digitale veiligheid en maakte een debriefing achteraf het bewustzijn van de risico's duidelijk.

Van der Weegen in Tilburg

Bij Van der Weegen Bouw stonden maandag en dinsdag al in het teken van veiligheid. Zij hadden auditoren voor de veiligheidsladder op bezoek en we mogen hen feliciteren met het behalen van de certificering voor trede 3.

Maas-Jacobs Bouwbedrijf in Zundert

Ook bij Maas-Jacobs gold eigenlijk een driedaagse Bewust Veilig Dagen gezamenlijk met alle onderaannemers. Op dag één werd een opruimsessie gehouden, op dag twee een sessie valgevaar en op woensdag 27 maart 2024 zijn alle projecten bezocht en werden er overal toolboxmeetings gehouden.

TotaalBouw Made

's Morgens kreeg een mbo-student bij TBM de gelegenheid om de toolbox over veiligheid te leiden. Best spannend. De veiligheidskrant werd uitgedeeld en besproken. Donderdag stond de ochtend voor alle medewerkers in het teken van de training Veilig hijsen.

Heerkens van Bavel Bouw in Tilburg 

Op de bouwplaats van Berk & Hout in Udenhout woonde ik de introductie van de nieuwe veiligheidscampagne bij Heerkens van Bavel Bouw (onderdeel van Berghege Heerkens Groep) bij. De fictieve veiligheidscollega BRAM werd geïntroduceerd, wat staat voor Bewust, Respect, Alert en Met elkaar. Vervolgens bevroeg de projectleider meerdere medewerkers en onderaannemers over veilig werken, altijd en overal.

VB Bouw in Breda

Bij VB Bouw schoof ik aan bij het team in Breda. De nieuwe veiligheidsfilm van VB Groep werd in deze groepsbrede digitale sessie voor het eerst geshowd, de werkgroep veiligheid benadrukte meerdere zaken, zoals het uitvoeren van een LMRA (last minute risico-analyse) bij ook maar enige twijfel over een veilige situatie. Er werd gewezen op de veiligheidsdatabase op de VB portal, die gevuld wordt met ervaringen en situaties en waaruit onderwerpen voor toolboxen gehaald kunnen worden. Ze sloten af met een quiz.

Martens en Van Oord in Oosterhout

Na een ochtendtoolbox op kantoor van Martens en Van Oord werden gisteren de medewerkers op alle bouwplaatsen bezocht. MvO hanteert een veiligheidskompas, wat altijd de basis is voor eenieder om veilig te werken. Houd elkaar ook scherp, want veilig bouwen doe je samen is wat de film over het veiligheidskompas nog een keer duidelijk maakt.

Aannemingsbedrijf De Wit in Drunen en Breda

Bij een bouwplaats van De Wit op de grens van Heusden en Waalwijk hing het bouwhekdoek prominent in het zicht. Ik werd rondgeleid over de bouwplaats waar huisvesting voor arbeidsmigranten wordt gerealiseerd en kreeg uitleg bij de afvalscheiding, veiligheidsvoorzieningen en controle op dit werk.

Swietelsky Rail Benelux

Swietelsky Rail Benelux organiseerde naast een toolbox ook een safety walk met hun personeel in Oisterwijk en werd nog een keer extra aandacht gevraagd voor de Bsafe-app waarin medewerkers alle situaties kunnen melden, maar ook verbetervoorstellen kunnen indienen. Op de bouwplaatsen in Duitsland werd ook stilgestaan bij deze dag.

Trots op deelname

Te veel voorbeelden en toegestuurde foto’s om allemaal te benoemen of te laten zien. Zo waren er ook acties bij Possehl Aannemingsmaatschappij, Zwaluwe Bouw en Zwaluwe Prefab, SRBA Controlled Environment, De Kok Bouwgroep, Van Wijnen, Hercuton, Remmers Bouwgroep, Reyrink en houdt Morren Totaalbouw vrijdag een toolbox met hun personeel. Krinkels had al eerder deze maand een veiligheidsdag georganiseerd. Hopelijk hebben we geen deelnemende leden over het hoofd gezien. Wij willen niet ongemeld laten dat we er enorm trots op zijn dat zoveel bedrijven op deze dag extra tijd genomen hebben om stil te staan bij dit enorm belangrijke onderwerp.

Ledengroep Veiligheid

Volg alles over veiligheid op onze vernieuwde website en wees je er bewust van dat er een ledengroep Veiligheid bestaat, waar iedereen terecht kan voor vragen, suggesties en ideeën.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 21 juni 2024
Leiderschap en barbecueën in geslaagde workshops gegoten voor JBN regio Zuid

Donderdag 20 juni kwamen een kleine 30 jongeren bijeen voor een inhoudelijke workshop gevolgd door een gewoon gezellige workshop. Een goeie combi bleek dit te zijn.

Donderdag 20 juni 2024
Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.

Dinsdag 18 juni 2024
Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in Waalwijk

Op 12 juni vond het tweede bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West plaats in Waalwijk. Aannemingsbedrijf De Wit Drunen|Breda realiseert er in opdracht van BGO Expathousing huisvesting voor arbeidsmigranten, die veelal op het industrieterrein in Waalwijk zullen gaan werken.