Als het gaat om transformatieprojecten beschikt Maikel Baten inmiddels over veel ervaring. In 2008 begonnen bij Bergh Bouwgroep werkt hij nu ruim tien jaar als projectleider bij dit bouwbedrijf dat zich naast nieuwbouw specialiseert in transformatieprojecten. Zo heeft Baten onder meer gewerkt aan de transformatie van de Petrus en Pauluskerk in Dinteloord naar een appartementencomplex en aan de realisatie van twaalf luxueuze appartementen in de voormalige Heyliger Kazerne in Bergen op Zoom.
Vaak is dit een complex samenspel tussen architect, opdrachtgever en bouwbedrijf. Ook vraagt het volgens Baten veel van de eigen creativiteit. "Stel een architect zegt: dit glas-in-lood moeten we houden, maar glas-in-lood is niet brandwerend, dus moeten we met een nieuwe oplossing komen. Zo wordt er altijd om bepaalde expertise en creativiteit gevraagd waar wij als bedrijf juist op aanslaan."
'Alles moet passen!'
Zelf omschrijft Baten het al bestaande gebouw als de jas waarin alles moet passen. In het geval van de kazerne in Bergen op Zoom waren de toekomstige bewoners zelf de opdrachtgever en die daardoor specifieke eisen hadden aan hun appartementen. Bijvoorbeeld dat deze over energielabel A+++ beschikten, maar het kazernegebouw huisvestte voorheen enkel soldaten en beschikte over slechte energetische eigenschappen. "Tegelijkertijd waren we ook nog eens enorm aan het stoeien met de vloerbelasting", legt Baten uit. "Het logiesgebouw had heel dunne betonnen verdiepingsvloeren. Met veel kunst-en-vliegwerk hebben we deze verstevigd en er nieuwe installaties in verwerkt."
Vleermuizen
Ook de transformatie van de Petrus en Pauluskerk bracht uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld dat het hier sociale huur betrof en de transformatie dus binnen een bepaald budget moest worden uitgevoerd. "Verder is een kerkgebouw van zichzelf donker", vertelt Baten. "Dan luistert daglicht zeer nauw."
Ook vleermuizen bleken een belangrijk obstakel te vormen bij de bouw. Aan de transformatie van oude gebouwen gaat meestal een jaar durend faunaonderzoek vooraf en hierdoor werden in de spouw van de kerk vleermuissporen gevonden. Na het treffen van de nodige voorzieningen diende zich direct het volgende probleem aan. "Een vogelspotter ontdekte een slechtvalk die in de kerktoren broedde. Het maakt het er niet makkelijker op om natuurinclusief te bouwen. Ht is wel belangrijk om onder andere oog te hebben voor foerageroutes van vleermuizen."
Wat betreft de toekomst van transformatiebouw hoopt Baten dat de belangstelling hiervoor alleen maar toeneemt. Juist omdat het zo'n waardevolle toevoeging is aan het al bestaande vastgoed in Nederland. "Met een beetje creativiteit kunnen we zoveel meer doen. Hierdoor blijft het straatbeeld divers én authentiek."
Gerelateerd nieuws
In een sector waar innovatie en verduurzaming in hoog tempo plaatsvinden, is samenwerking geen luxe maar noodzaak. Toch blijft kennisdeling in de bouw vaak beperkt, uit angst voor concurrentie of verlies van voorsprong. Leonard Pekaar, algemeen directeur van Aannemingsbedrijf H4A uit Sas van Gent, pleit voor meer openheid en uitwisseling van ervaringen, zowel van successen als van missers. Juist door te delen, kunnen we als sector vooruit. Hoe zorgen we ervoor dat samenwerking en transparantie de norm worden in plaats van de uitzondering?
Stralend weer, leergierige basisschoolleerlingen én een gevarieerd programma vol doe-activiteiten, waren de ingrediënten die van de Onderwijsdagen van de Bouw in Breda en Tilburg een groot succes maakten. In Breda vond de dag voor de tweede keer plaats. Maar liefst 2.000 leerlingen uit de regio kwamen met bussen aan op het bouwterrein Blossem in Breda, waar een hele nieuwe wijk wordt opgetrokken. In Tilburg werd de Onderwijsdag van de Bouw voor de eerste keer georganiseerd. Daar stapten 400 kinderen uit de bussen om kennis te maken met de bouw- en infrasector.
Op donderdag 5 juni kwamen zo een 70 mensen bij elkaar voor de ALV van Bouwend Nederland, afdeling Zeeland. Een zeer geslaagde dag.