Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in waalwijk

Veel bekijks bij arbeidsmigrantencampus in Waalwijk

Dinsdag 18 juni 2024

Op 12 juni vond het tweede bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West plaats in Waalwijk. Aannemingsbedrijf De Wit Drunen|Breda realiseert er in opdracht van BGO Expathousing huisvesting voor arbeidsmigranten, die veelal op het industrieterrein in Waalwijk zullen gaan werken.

Uniek project voor De Wit

Directeur Rein Croonen heet de gasten welkom in de keet. We krijgen een korte presentatie over Aannemingsbedrijf De Wit, dat 94 jaar bestaat. Jesse van Doornmalen en Aart Schuiteman ondersteunen met toelichting de dronebeelden die van het project getoond worden. Voor De Wit een uniek project waarbij veel geleerd wordt door met name de werkmethode. Eind september ’23 werd de eerste paal geslagen op de plek waar eerst café-zaal ’t Snoekste stond. De gebouwen mogen minimaal 15 jaar blijven staan. Na 7 jaar zal worden geëvalueerd en bezien worden of het een permanente functie krijgt. De warmtevoorziening en luchtdichtheid etc. voldoen daarom al aan het huidige bouwbesluit (voor permanente bewoning).

De campus bestaat uit 6 gebouwen en voorziet in 270 slaapplekken. Het project heeft een hotelfunctie en daarom in elke ruimte brandmelders en camera’s op de buitenruimtes tussen de gebouwen. In gebouw 4 zal een beheerder permanent aanwezig zijn, die de installaties monitort. In dit gebouw komt ook de wateraansluiting binnen. Elke unit heeft 5 slaapkamers, twee badkamerunits met een toilet. De woningen worden gemeubileerd en voorzien van wasmachine en droger opgeleverd. Achter elk gebouw zijn de warmteinstallaties opgesteld Zo wordt verwarmen en koelen geregeld. Aan één zijde van de kavel is een wadi aangebracht.  Het gebouw wordt in nog geen jaar opgeleverd. Dit is mede mogelijk doordat Ekoflin het CLT skelet vooraf geheel fabriceert  en Plastica op basis van deze tekeningen de gevelbeplating voorzien van alle sparingen en schroefgaten op de fabriek op maat kan maken, waarna Houthallen deze op de bouwplaats verwerkt. Zo konden de stelkozijnen die ’s morgens werden geleverd nog diezelfde dag in het werk geplaatst worden. Doordat de CLT en de gevel geheel geschroefd is, is het dus ook geheel demontabel. De toiletten en badkamers zijn als kant-en-klare units in de ruwbouw fase geleverd en geplaatst. De staalconstructies (verdiepingen en trappen) zijn naderhand tussen de gebouwen geplaatst.

We nemen een kijkje in de woningen van gebouw 1, gebouw 4 en gebouw 6. Leuk om te zien dat gebouw 1 al zo goed als klaar is, terwijl je in gebouw 6 nog goed die opbouw van de gevel kunt zien.

Certificaat voor duurzaamheid

Het project is een duurzaam project door o.a. opslag van CO2, de aanwezigheid van een wadi en toepassing van gebruikte stenen (graskeien die water doorlaten) voor het straatwerk. Verder heeft het pand zonwerende beglazing en zonnepanelen op het dak. En er is gewerkt met veel partners onderaannemers uit de directe omgeving, om de logistieke bewegingen ook te beperken.

Bouwplaatsbezoeken in de afdeling

Het volgende bouwplaatsbezoek van Afdeling Brabant Mid-West vindt na de zomer plaats, op woensdag 11 september in Breda. De uitnodiging volgt voor de bouwvak. Wil jij jouw collega’s eens uitnodigen op een mooi project ? Neem dan contact op met Petra Landmeter, verenigingsmanager.

Petra Landmeter
Verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 21 juni 2024
Leiderschap en barbecueën in geslaagde workshops gegoten voor JBN regio Zuid

Donderdag 20 juni kwamen een kleine 30 jongeren bijeen voor een inhoudelijke workshop gevolgd door een gewoon gezellige workshop. Een goeie combi bleek dit te zijn.

Donderdag 20 juni 2024
Behoud van je vakkrachten en bouwen aan bedrijfsliefde onderwerp tijdens ledenbijeenkomst Afdeling Brabant Mid-West

Maandag 17 juni waren zo’n 50 leden van afdeling Brabant Mid-West te gast op het Markland College in Oudenbosch. Het Markland College is een grote praktijkopleider in de regio en de grootschalige ver-/nieuwbouw van het college is verzorgd door VB Groep en Bouwbedrijf Moeskops’. Zij namen de rondleiding door het nieuwe deel, dat komende schooljaar opent, voor hun rekening.

Zondag 16 juni 2024
Leerzame masterclass voor Brabantse Wethouders Wonen

Op vrijdag 7 juni jl. organiseerde Bouwend Nederland regio Zuid samen met de Provincie Noord-Brabant een masterclass voor de wethouders Wonen van de Brabantse gemeenten. Samen met deelnemers van het Bouwplatform Wonen spraken de bestuurders over de mogelijkheden om sneller van plan naar realisatie te komen.