'Veilig bouwen doen we samen bij Smeets Bouw'
Maandag 3 maart 2025
Op woensdag 26 maart 2025 is het weer zover: de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Dit jaar staat het thema 'Samen sterk voor veilig werk' centraal. Binnen de sector wordt op deze dag extra aandacht besteed aan veiligheid op de werkvloer. De komende weken vertellen vier van onze leden wat zij doen om veilig te werken. Eén van hen is Smeets Bouw, onderdeel van VB Groep. Albert Brouwer, werkzaam als Hoofd Productie, vertelt hoe veiligheid binnen het bedrijf wordt verankerd en welke initiatieven Smeets Bouw neemt in aanloop naar deze dag.
Bij Smeets Bouw en VB Groep is veiligheid niet zomaar een onderwerp, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. "We hanteren het motto 'Veilig bouwen doen we samen', omdat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is,” zegt Brouwer. De organisatie beschikt over een KAM-manager, Jan van Hamond, die zich richt op Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu. "Via organisatiebrede veiligheidscampagnes en deelname aan de Taskforce Veiligheid van Bouwend Nederland zetten we veiligheid hoog op de agenda. Daarnaast ondersteunen we ook onze onderaannemers, omdat wij veiligheid als een gezamenlijke verantwoordelijkheid zien."
Risico's en maatregelen
De bouw- en infrasector kent diverse veiligheidsrisico's, zoals vallen van hoogte, onveilige machines en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. "Om deze risico’s te beheersen, leiden we onze medewerkers op via de VB Academy", legt Brouwer uit. "Daar bieden we trainingen en workshops aan die specifiek gericht zijn op veilig werken."
Een ander belangrijk hulpmiddel is de VB Portal, een eigen veiligheidsapp waarmee medewerkers eenvoudig onveilige situaties kunnen melden en werkplekinspecties kunnen uitvoeren. "Daarnaast zijn onze bouwplaatsen standaard uitgerust met veiligheidsvoorzieningen, zoals brandblussers, blusdekens en AED's. Door actief te communiceren met de omgeving zorgen we voor een groter veiligheidsbewustzijn."
Aandacht vasthouden
Veiligheid is niet iets wat alleen op papier moet bestaan; je moet de aandacht ervoor blijven vasthouden bij je medewerkers. VB Groep stimuleert dit door het organiseren van toolboxmeetings en veiligheidscampagnes. "Het belangrijkst is dat medewerkers elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag", benadrukt Brouwer. "Onze cultuur moet ervoor zorgen dat veiligheid geen verplichting is, maar een vanzelfsprekendheid."
Samenwerken met onderaannemers
Ook de onderaannemers spelen een belangrijke rol in veilig werken. "We betrekken hen actief bij ons veiligheidsbeleid en maken duidelijke afspraken over wat wij verwachten op het gebied van veiligheid. We vinden dat onze verantwoordelijkheid óók ligt bij de partijen waarmee we samenwerken."
'We doen elk jaar mee'
VB Groep neemt ieder jaar deel aan de Bewust Veilig-dag, een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en de Aannemersfederatie Nederland. "Op deze dag organiseren we op verschillende locaties toolboxsessies en behandelen we diverse veiligheidsthema's", vertelt Brouwer. "Daarnaast lanceren we veiligheidsvideo's om het bewustzijn verder te vergroten. Het thema van dit jaar, 'Samen sterk voor veilig werk', sluit naadloos aan bij onze visie.”
Heb jij je al aangemeld?
Dit jaar toen er al meer dan 800 bedrijven mee met de Bewust Veilig-dag. Als sector streven we naar nul bedrijfsongevallen. Ook jij kan je aanmelden met jouw bedrijf om op 26 maart 2025 veiligheid extra aandacht te geven. Bekijk op de speciale website de activiteiten, initiatieven, deelnemers en bestel je materialen in de webshop.
Gerelateerd nieuws
In een sector waar innovatie en verduurzaming in hoog tempo plaatsvinden, is samenwerking geen luxe maar noodzaak. Toch blijft kennisdeling in de bouw vaak beperkt, uit angst voor concurrentie of verlies van voorsprong. Leonard Pekaar, algemeen directeur van Aannemingsbedrijf H4A uit Sas van Gent, pleit voor meer openheid en uitwisseling van ervaringen, zowel van successen als van missers. Juist door te delen, kunnen we als sector vooruit. Hoe zorgen we ervoor dat samenwerking en transparantie de norm worden in plaats van de uitzondering?
Stralend weer, leergierige basisschoolleerlingen én een gevarieerd programma vol doe-activiteiten, waren de ingrediënten die van de Onderwijsdagen van de Bouw in Breda en Tilburg een groot succes maakten. In Breda vond de dag voor de tweede keer plaats. Maar liefst 2.000 leerlingen uit de regio kwamen met bussen aan op het bouwterrein Blossem in Breda, waar een hele nieuwe wijk wordt opgetrokken. In Tilburg werd de Onderwijsdag van de Bouw voor de eerste keer georganiseerd. Daar stapten 400 kinderen uit de bussen om kennis te maken met de bouw- en infrasector.
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft aangekondigd vanaf september 2025 extra te handhaven op fysieke belasting bij werkzaamheden in de afbouwsector. Vanaf september gebeurt dat bij het leggen van zandcementdekvloeren en stukadoorswerkzaamheden. Vanaf januari 2026 bij plafond- en wandmonteurs en (gips)blokkenstellers. Als je dit werk als (hoofd)aannemer uitbesteedt, moet je je ervan vergewissen dat het werk veilig en gezond wordt uitgevoerd. Zo niet, dan loop je het risico dat het werk wordt stilgelegd.