Logo Bouwend Nederland
 1. Home
 2. Over ons
 3. Meerjarenprogramma s
 4. Terugblik op de meerjarenprogramma s in 2023

Terugblik op de meerjarenprogramma's in 2023

Op deze pagina geven we een beknopt overzicht van wat we in 2023 hebben gedaan vanuit onze vijf meerjarenprogramma's. Met deze programma's ondersteunen we de ontwikkeling van onze leden en van de sector als geheel.

Duurzaamheid

 • Drie informatiepakketten Duurzaamheid voor nieuwbouw, renovatie & onderhoud en grond- weg- en waterbouw, in het bijzonder interessant voor kleine en middelgrote bouwers. Wie het vandaag duurzaam bekijkt, staat morgen voorop!
 • Jubileumeditie Top 25 duurzame aanbesteders. Voor de vijfde keer een ranglijst van opdrachtgevers die marktpartijen uitdagen op duurzaamheid. Het aantal duurzame gunningen groeide van 23,3% in 2017 naar 48,2% in 2022. Dat gaat de goede kant op.
 • Platform KAN Bouwen, klimaatadaptief bouwen met de natuur. In dat programma werken projectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten aan concrete klimaatadaptieve natuurinclusieve woonwijken. De opgedane kennis wordt openbaar gedeeld.

Mobiliteit

 • Onderzoek kwaliteit fietspaden middelbare scholen. Te smalle fietspaden, noodgedwongen fietsen op wegen met gemengd verkeer en gevaarlijke oversteken over 80 km/u wegen. Hierdoor is het voor veel middelbare scholieren niet veilig om naar school te fietsen. Veel media besteedden er aandacht aan.
 • Routekaart Op naar emissieloos bouwen. Als ondernemer moet je je voorbereiden op schoon en emissieloos bouwen, de zero-emissies zones in binnensteden en slimme bouwlogistiek. We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.
 • In Brabant, Drenthe en Friesland organiseerden we bijeenkomsten om bouwbedrijven bij te praten over de zero-emissiezones en slimme bouwlogistiek.

Toekomst van werk

 • Videoserie zij-instromers. Dit jaar is de door cao-partijen geïnitieerde jongerencampagne 'Jij gaat het maken' verbreed naar zij-instromers. We maakten een videoserie waarin bouwbedrijven hun goede praktijkvoorbeelden delen.
 • Generatie Z is geboren tussen 2001 en 2015 en stroomt nu in op de arbeidsmarkt. Met inspiratiesessies in de regio en een Academytraining helpen we jou om jong talent te werven en te behouden.
 • Podcast nieuw leiderschap. Ook in het kader van jong talent namen we een podcast op over leiderschap anno 2023. Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken? Twee jonge ondernemers praten je bij.

Vernieuwing van de sector

 • De bouw maakt het SLIM. In deze videoserie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo willen we jou inspireren, doe er je voordeel mee.
 • Future Builders Day. Bedrijven laten studenten én hun docenten kennis maken met de nieuwste innovaties. Het was een spectaculair evenement met keynotespreker Rico Verhoeven.
 • Metroleerlijnen. Veel bedrijven zetten stappen om digitaal te werken. Via laagdrempelige en inspirerende trainingen en sessies kun je jouw eigen route uitstippelen. Het initiatief draait nu bij de Smart Makers Academy in Haarlem, maar wordt verder uitgerold.

Samenwerking in de keten

 • Uurtje AVA. We hebben onze Algemene Voorwaarden van Aanneming van werk geactualiseerd en toerden het land door om jou bij te praten. Natuurlijk is ook de Wkb meegenomen.
 • Resultaatgericht Samenwerken. Bij RGS stuurt de opdrachtgever op gewenste resultaten en heb jij de vrijheid om te adviseren over de beste aanpak. We brachten meerdere nieuwe publicaties uit, organiseerden webinars en namen een podcast op om jouw kennis te vergroten.

Meer informatie?

Willemijn Visscher
Coördinator meerjarenprogramma's
E-mailadres