Breda: 'Wij trappen niet op de rem, maar geven juist gas'

woensdag 3 juni 2020
Afbeelding Breda: 'Wij trappen niet op de rem, maar geven juist gas'

Ondanks de negatieve effecten van de coronacrisis lopen in Breda alle bouwprojecten gewoon door, vertelt Paul de Beer, wethouder van de gemeente. Laten zien dat er doorgebouwd wordt is van groot belang. Dit geeft vertrouwen in het systeem, aldus De Beer. "Als wij als gemeenten en andere overheden nu in de stress schieten, zijn we misschien wel medeveroorzaker van een verdieping van de crisis."

"Soms is het wel even een puzzel voor de bouwers wat betreft personeel en materiaal, maar er wordt door iedereen graag doorgewerkt en dat gebeurt dan ook." De Beer is erg blij met deze houding van alle betrokkenen. "Iedereen zit in dezelfde modus: hoe zorgen we ervoor dat we door deze crisis heen kunnen bouwen?" Hij legt uit dat het doorbouwen voor lopende projecten goed gaat en dat het, ondanks dat het lastig kan zijn om alles op afstand te doen, ook aardig lukt voor projecten die nog in ontwikkeling zijn. "Zo hebben we recent in Breda binnen 100 dagen tien trajecten doorlopen die meer dan 3000 nieuwe woningen opleveren, terwijl dit normaal een proces van 400 dagen is."

Digitale burgerparticipatie

Omdat de woningenproblematiek niet opgelost zal zijn na de coronacrisis, is het essentieel dat er juist ook tijdens de crisis doorgebouwd wordt, vindt De Beer. Hij geeft twee mooie voorbeelden van projecten die tijdens de coronacrisis van start zijn gegaan in Breda. Allereerst de planvoorbereiding voor de oude fabriekslocatie van Nibb-it aan de rand van het centrum. Bij dit project zijn door middel van een ontwikkelde digitale toolkit inwoners van de stad betrokken bij de planvoorbereiding van het project. "Doordat we de burgerparticipatie op een mooie digitale manier hebben kunnen doen, kunnen we nu door. We hadden kunnen wachten tot de coronacrisis was overgewaaid, maar we hebben juist besloten om wel door te gaan, en daardoor kunnen we nu concrete plannen maken."

Als tweede voorbeeld noemt De Beer CrossMark, de ambitieuze gebiedsontwikkeling rondom het station. Hier vinden meerdere bouwprojecten plaats om de omgeving en het station zelf future proof te maken. Een aantal van deze bouwprojecten is gestart in de afgelopen maanden, waardoor er nu hard gewerkt wordt aan het realiseren van bijna 500 woningen en een supermarktlocatie, vertelt De Beer. "Voor ons was het belangrijk om deze projecten door te laten gaan. Het spoor is een drukke en beeldvormende locatie voor Breda. Door hier aan het werk te zijn, laten wij zien dat wij doorbouwen aan Nederland."

Nu doorbouwen om bouwdip te voorkomen

Wonen is een basisbehoefte en er zullen altijd woningen nodig blijven. "Daarom moeten we zorgen dat we nu doorbouwen, zodat we niet over twee jaar moeten concluderen dat we in een bouwdip zijn beland waar we niet meer uitkomen." Hij heeft bewondering voor de kracht van de bouwsector, die dankzij haar protocollen er alles aan doet om door te blijven bouwen. "Dit is echt belangrijk, want er zit ook heel veel werkgelegenheid achter."

Als gemeente zorgt Breda niet alleen voor het instrumentarium om door te kunnen bouwen, zij pakt ook haar private rol als eigenaar van vastgoed. De Beer vertelt dat, nu alle werknemers thuiswerken, er hard gewerkt wordt aan de renovatie van het stadskantoor. Daarnaast heeft de gemeente het verduurzamingsproject van haar vastgoed, ter waarde van 20 miljoen euro, naar voren gehaald. "Dit project geeft een sterk signaal af dat wij niet op de rem trappen, maar juist gas geven!"

Meer lezen?

Benieuwd hoe andere opdrachtgevers doorbouwen aan Nederland? Lees de interviews op doorbouwers.nl.