Defensie geeft bouwsector impuls van €280 miljoen

maandag 27 juli 2020

Richard Massar

communicatieadviseur
Afbeelding Defensie geeft bouwsector impuls van €280 miljoen

Defensie geeft de Nederlandse economie de komende twee jaar een boost van €280 miljoen. Dit bedrag komt bovenop eerder geplande Defensie-investeringen van ongeveer €3 miljard per jaar. Projecten worden versneld in gang gezet om de Nederlandse bouwsector een impuls te geven. Dat gebeurt met het oog op de economische gevolgen van de coronacrisis.

De €280 miljoen wordt (versneld) uitgegeven aan de instandhouding van vastgoed. Bovendien wordt de Bernhardkazerne in Amersfoort versneld opgeknapt in de periode 2021-2029. Deze versnellingen zijn onderdeel van de extra impuls in vastgoed die Defensie in 2019 voor vijftien jaar had begroot en die nu in tien jaar wordt uitgegeven. De €10 miljoen om legeringsgebouwen te verbeteren wordt dit jaar uitgegeven, in plaats van in 2023.

Maatregelen

Daarnaast heeft Defensie in het kader van de economische gevolgen van de coronacrisis nog een aantal andere maatregelen genomen. Zo zijn bij diverse materieelprojecten de reactietermijnen in lopende aanbestedingen verlengd, enkele contracten verlengd als de markt geen capaciteit had voor een nieuwe aanbesteding en worden betalingen van facturen versneld.

Innovatie aanjager energietransitie

Defensie investeert hierbij ook in een duurzame toekomst. Bij het halen van de energieambities van het ministerie is innovatie de aanjager. De mate van innovatie van oplossingen wordt daarom nadrukkelijk meegewogen. Het ministerie werkt hierbij samen met het Rijksvastgoedbedrijf en De Bouwcampus.