Bouwen met houten blokken: zo werkt het

dinsdag 11 augustus 2020
Afbeelding Bouwen met houten blokken: zo werkt het

Hoe regel je snel een nieuw gebouw? Door hem vooraf al gebouwd te hebben zodat je hem op de locatie alleen maar in elkaar hoeft te zetten. Die techniek is er inmiddels ook met muur- en dakelementen van hout en in dit stuk leggen we uit hoe dat werkt.

Prefabwoningen bestaan al tientallen jaren, maar wist je dat je ook geprefabriceerd kan bouwen met hout? Het Belgische bedrijf Tymber Buildings bedacht Blokiwood, waarmee je met houten muur- en dakelementen hele gebouwen samenstelt.

Wat is Blokiwood?

De houten elementen (blokken) van Blokiwood zijn circulair, ecologisch en formaldehydevrij. De blokken zijn duurzaam, comfortabel/gezond en energiebesparend. Ze zijn tevens snel en eenvoudig te plaatsen en zorgen voor geïsoleerde, luchtdichte en koudebrugarme wanden en daken. Als een gebouw eenmaal staat, kan deze ook makkelijk weer worden gedemonteerd en elders worden opgebouwd. Daarnaast kunnen de blokken opnieuw worden verwerkt tot grondstof. Tijdens de groei neemt hout meer CO2 op dan het tijdens de productie en het gebruik uitstoot. Daardoor kan de koolstofbalans positief zijn.

Hoe sterk is een houten prefabpand?

De elementen kunnen tot negen ton per lopende meter dragen. Ze zijn luchtdicht en waterdampdoorlatend. De R-waarde is 5,26 m2 k/W en kan verhoogd worden naar 7,10 m2 k/W. Bij dakelementen ligt de R-waarde op 7,8 m2 k/W.

Snel te plaatsen

Robert Bekkers, directeur van Tymber Buildings, noemt het bouwen met Blokiwood "bouwen met LEGO". "Het is groter en ecologisch verantwoord." De dakelementen wegen niet meer dan 75 kilo, de wandelementen tot 60 kilo. Daardoor kunnen twee mensen ze plaatsen zonder kraan. Door vooraf te fabriceren kan tot 0,4 m2 per uur worden geplaatst, bij dakelementen is dat om 0,5 m2 per uur. Prefab heeft nog een ander voordeel, want na plaatsing kan meteen zowel binnen als buiten worden afgewerkt. De buitenzijde kan worden afgewerkt met steenstrips, pleisterwerk, metselwerk, hout of andere gevelmaterialen.

Blokiwood is een van de innovaties die zijn geüploadet op De Bouw Maakt Het Slim. Heb jij ook een handige innovatie waarmee je de bouw- en infrasector kan verrijken? Via dit formulier kan je hem aanmelden.