• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) per 1 september gewijzigd

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) per 1 september gewijzigd

Duurzaam wonen
dinsdag 1 september 2020

Met de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) stimuleert het kabinet energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen. Vanaf 1 september 2020 wordt de SEEH nog aantrekkelijker. Zo is de regeling dan ook open voor huurwoningen in gemengde VvE’s. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.

Aanpassing SEEH gunstig voor VvE's

De aanpassing van de SEEH is goed nieuws voor VvE’s, die bestaan uit koop- en huurwoningen. Verduurzaming van deze panden was lastig, omdat huurwoningen binnen een gemengde VvE niet in aanmerking kwamen voor de SEEH. Dit verandert per 1 september 2020. Vanaf dan kan er ook subsidie worden aangevraagd voor huurwoningen in gemengde VvE’s. Hierdoor wordt het uitvoeren van de isolatiemaatregelen voor de woningen financieel aantrekkelijker. Voor een subsidieaanvraag moet iedere verhuurder dan een verklaring invullen in verband met de staatssteunkaders.

De subsidiebedragen en het maximum subsidiebedrag voor energieadvies, procesbegeleiding en het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor VvE’s worden verhoogd. Hierdoor worden ook kleinere VvE’s (tot 8 woningen) gestimuleerd om voor verduurzaming van het gebouw een goed energieadvies te laten uitvoeren.

Tweede subsidieaanvraag mogelijk

Nieuw is ook de mogelijkheid om een tweede subsidieaanvraag in te dienen. Bij de tweede aanvraag gaat het om minimaal 2 andere isolatiemaatregelen dan de maatregelen die zijn ingediend bij de eerste aanvraag. Per isolatiemaatregel kunnen VvE’s en eigenaar-bewoners maar één keer subsidie krijgen.

Hogere subsidiebedragen

Sinds 1 juni 2020 kunnen VvE’s en eigenaar-bewoners tijdelijk meer subsidie krijgen. Het oorspronkelijke subsidiebedrag is verhoogd. Om voor deze verhoging in aanmerking te komen moet je de aanvraag uiterlijk op 31 december 2020 indienen.

Gratis adviesgesprek bij RVO

Begeleid je een VvE bij het verduurzamen? Vraag dan een gratis oriënterend adviesgesprek aan bij RVO. De adviseurs helpen je graag om de juiste subsidievariant(en) te kiezen en een goede aanvraag voor te bereiden. Daarmee voorkomt je teleurstelling. Kies in het aanmeldformulier voor 'duurzaam' en vermeld in het vrije tekstveld 'SEEH eerste adviesgesprek'.

Je kunt de wijzigingen van de SEEH nalezen in de staatscourant

Edgar van Niekerk Beleidsadviseur Duurzaamheid