• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Coronatesten vanaf nu beschikbaar voor leden Bouwend Nederland en Techniek Nederland

Coronatesten vanaf nu beschikbaar voor leden Bouwend Nederland en Techniek Nederland

woensdag 14 oktober 2020
Afbeelding Coronatesten vanaf nu beschikbaar voor leden Bouwend Nederland en Techniek Nederland

De afgelopen weken hebben Bouwend Nederland en Techniek Nederland - in samenwerking met arbodienst Richting - hard gewerkt aan het organiseren van voldoende coronatestcapaciteit voor lidbedrijven. Voldoende coronatesten zijn een essentiële randvoorwaarde voor het veilig kunnen blijven doorwerken op de bouwplaats of op kantoor. Inmiddels is hiervoor een geschikte partner gevonden in U-Diagnostics/Het Huisartsenlab. Vanaf vandaag kunnen leden via www.bouwendnederland.nl/coronatest (alleen leden) terecht voor het aanvragen en laten uitvoeren van coronatesten.

Wat is het voordeel van testcapaciteit voor onze sector?

Eén van de beperkingen rond corona is het gebrek aan voldoende testen. Is er op de bouwplaats of op kantoor iemand mogelijk besmet met corona, dan wordt alle werk stilgelegd totdat er uitsluitsel over de mogelijke besmetting van die ene persoon is. Met voldoende testcapaciteit én een kortere doorlooptijd (dan die van de GGD) tussen het moment van aanvragen tot het moment van de testuitslag, kunnen tegelijk met de mogelijk besmette persoon ook de andere medewerkers meegetest worden. Het sneller verkrijgen van een negatieve testuitslag kan helpen om iemand met lichte klachten sneller het werk te laten hervatten.

Is dit een betrouwbare coronatest?

Bouwend Nederland en Techniek Nederland hebben bij hun zoektocht naar een geschikte partner een aantal eisen gesteld. Naast voldoende testcapaciteit en een significant kortere doorlooptijd dan bij de GGD, moest de leverancier ISO15189 geaccrediteerd en de test zelf door RIVM en RKI (de Duitse RIVM) gevalideerd zijn. Ook landelijke dekking én een AVG-bestendig testproces waren vereisten. Met leverancier U-Diagnostics en met haar samenwerkende Duitse partnerlaboratoria CENTOGENE en Labor Dr. Wisplinghoff hebben we partners gevonden die aan al deze eisen voldoen.

Hoe werkt het van testaanvraag tot uitslag?

Het proces verloopt als volgt.

Stap 1: Registreer voor een test
Registreer voor de aankoop van testen via de registratielink op www.bouwendnederland.nl/coronatest (alleen leden). Tijdens de registratie geef je aan of je wilt laten testen op een bestaande testlocatie (keuze uit ongeveer 30 locaties, verspreid door heel het land) of dat je gefaciliteerd wilt worden door HetHuisartsenlab. In dit laatste geval betaal je meerkosten vanwege maatwerkafspraken. Na registratie volgt binnen 48 uur - maar veelal op dezelfde dag - per mail een reactie en uitleg van U-Diagnostics/ HetHuisartsenlab.

Geen mail ontvangen? Controleer je spambox!

Stap 2: Koop de vouchers
Volg - na acceptatie van de aanvraag - de instructie in de mail van U-Diagnostics/ HetHuisartsenlab voor de aanschaf van vouchers voor de COVID 19-testen. Hierbij kun je kiezen voor een individuele test, dus een test voor een enkele persoon, of een zogenaamde pooltest. Een pooltest is een test waarbij maximaal 5 personen uit één werkgemeenschap in één keer getest worden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin medewerkers conform de RIVM-richtlijnen in een bedrijfsbus samen gereisd hebben.


Stap 3: Laat de medewerker(s) testen
Stuur de aangeschafte voucher vervolgens digitaal door aan de medewerker(s) die zich moeten laten testen. Indien je hebt gekozen voor één van de bestaande testlocaties (zie ook stap 1), dan kan de medewerker zich hierna zelf aanmelden voor een test bij een van de Health Check Centers in het land. Uitzonderingen daargelaten kan er binnen 24 uur nadat een medewerker zich voor een test heeft aangemeld  een test worden afgenomen. Als iemand zich ’s ochtends bijtijds aanmeld kan er vaak dezelfde dag nog worden getest. In het geval het HuisHartsenlab je faciliteert bij een testlocatie, gaat de medewerker naar de met HetHuisartsenlab gekozen plaats.

Na de test
De uitslagen volgen doorgaans de dag na de testafname per sms en/of e-mail. In 5% tot 10% van de gevallen volgt die 2 tot 3 dagen na de testafname. Bij grote drukte laat U-Diagnostics/ HetHuisartslab verwerking van testen voor de gezondheidszorg en onderwijs vóórgaan  op die van het bedrijfsleven. In die gevallen kunnen de testuitslagen langer op zich laten wachten. Wanneer dat het geval is, zal U-Diagnostics/ HetHuisartslab dat melden.

Hoeveel kost een coronatest?

Aan de test zelf zijn kosten verbonden: een individuele test kost €100 en een pooltest kost €60 per persoon uit de te testen groep. Indien bij registratie gekozen is voor de optie waarbij HetHuisartsenlab je faciliteert bij een testlocatie (in plaats van gebruikmaken van één van de standaardlocaties door heel het land), is sprake van meerkosten vanwege maatwerkafspraken. Aanvullend bestaat de mogelijkheid om voor €25 een Non-COVID-19-verklaring aan te vragen nodig voor reizen en voor €49,50 euro een antistoffentest af te nemen.

Meer weten?

Op www.bouwendnederland.nl/coronatest (alleen leden) bieden we naast een link naar het aanvraagformulier een overzicht van veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Bouwend Nederland Advies.