• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Knops biedt Limburgse MKB bouwer luisterend oor op Dag van de Ondernemer

Knops biedt Limburgse MKB bouwer luisterend oor op Dag van de Ondernemer

Afbeelding Knops biedt Limburgse MKB bouwer luisterend oor op Dag van de Ondernemer
woensdag 25 november 2020

Op de Dag van de Ondernemer, vrijdag 20 november, had staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken een half uur uitgetrokken voor een gesprek met directeur Ron Wijen van Bouwbedrijf Teng Wijen in Nederweert. Ook vice-voorzitter George Raessens en Regiomanager Hanneke van Eijndhoven. Het werd ruim een uur. “En er komt een vervolggesprek”, blikt Wijen tevreden terug én vooruit.

De Dag van de Ondernemer is door MKB-Nederland in het leven geroepen ‘omdat ondernemers respect verdienen voor hun inzet en er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan de enorme toegevoegde waarde van Nederlandse ondernemers die immers groei, banen en welvaart creëren’. Waardering, respect en oprechte belangstelling ervoer Wijen zeker tijdens het open gesprek met de staatssecretaris, dat vanwege corona via een online videogesprek plaatsvond. “Hij was heel geïnteresseerd in de bijzondere geschiedenis van ons familiebedrijf, dat in 1986 door mijn ouders is gestart. Door omstandigheden heb ik het al in 2007 overgenomen, op 23-jarige leeftijd. Een jaar later brak de economische crisis uit, met alle gevolgen van dien voor de economie en mijn bedrijf.”

Uitdagingen bij werken over de grens

Bouwbedrijf Teng Wijen overleefde de crisis en kwam na twee reorganisaties in zekere zin zelfs sterker uit de strijd. Anno 2020 staat het bouwbedrijf met 22 vaste werknemers in onder andere de woningbouw, de utiliteitsbouw, het onderwijs en de retail garant voor ‘topkwaliteit voor een betaalbare prijs’. “We zijn actief in Limburg, Noord-Brabant én België”, legt Wijen uit. “Nederweert ligt vlakbij de grens. Inmiddels hebben we ook een vestiging in België. Net als andere bedrijven in de grensstreek lopen we tegen specifieke uitdagingen en belemmeringen op, zoals Nederlandse vakdiploma’s die in België niet geldig zijn en de strenge eisen die daar aan Nederlandse bouwers worden gesteld. Terwijl Belgische aannemers hier met open armen worden ontvangen, kost het ons veel moeite om in België een voet tussen de deur te krijgen. Met de staatssecretaris is afgesproken dat we over dat specifieke onderwerp op een later tijdstip verder praten.”

Prettig gesprek

De stikstof- en PFAS-crisis, knellende wet- en regelgeving, het tekort aan vakmensen, de coronacrisis en de gevolgen voor MKB-bedrijven … Volgens Wijen kwam het allemaal voorbij in het prettige gesprek met de staatssecretaris, waarin hij zijn ‘ondernemersverhaal’ kwijt kon. “Ik ben werkgever, zorg ervoor dat ik werk kan blijven geven aan mijn werknemers”, drukte hij Knops op het hart. “Hij was het met me eens dat de bouw een belangrijke motor van de Nederlandse economie is, maar wees me ook op het politieke krachtenveld waarin hij zijn werk moet doen. Voor mij was het goed om ook die kant van het verhaal eens te horen.”

“Ik ben vanwege de Dag van de Ondernemer virtueel op werkbezoek geweest bij Bouwbedrijf Teng Wijen in Nederweert,” zegt staatssecretaris Raymond Knops. “Ron Wijen is een ondernemer die zich flexibel toont en aanpast aan deze moeilijke tijd. Een ondernemer waar we als Nederland trots op kunnen zijn.”

In de wetenschap dat er een vervolggesprek komt, prijst Wijen het ‘luisterend oor’ van de staatssecretaris. “Ik heb het idee dat de boodschap goed is overgekomen. Het uur vloog voorbij. Video call of niet, het leek wel of we zaten te ‘buurten’