Baas van Morgen

Afbeelding Baas van Morgen
maandag 14 juni 2021

Wat heb jij nodig om als baas voor één dag je stoel af te staan aan 'De Baas van Morgen'? Tiemen Schra, de Baas van Vandaag bij Baas B.V., staat met veel plezier dit jaar zijn stoel af aan Faith, De Baas van Morgen. Faith is een tweedejaars leerling aan het Melanchthon Kralingen in Rotterdam en volgt de richting Economie & Maatschappij. Faith en Tiemen gingen samen op pad langs het bedrijfsbureau en een project buiten (waar het echte werk gebeurt).

De Baas van Morgen is één van de programma’s binnen JINC. JINC strijdt samen met bedrijven en scholen voor een samenleving waar je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Vanuit deze gedachte zorgen zij dat meer dan 65.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans krijgen om te groeien.

Hoe zag de dag er uit?

Vanmorgen heeft Tiemen Faith opgehaald bij haar school in Rotterdam. Vervolgens zijn ze naar de regio Infra Zuid gegaan in Breda waar Faith een rondleiding door het magazijn heeft gehad en een gesprek met de Manager Bedrijfsbureau. Vanuit het thema 'gelijke kansen op de werkvloer' is dit een goed gesprek met een vrouwelijke medewerker en toevallig ook uit Rotterdam. Hierna stappen ze samen weer in de auto naar een kabelklus in Waalwijk. Natuurlijk is aan alle veiligheidsvoorzieningen gedacht en krijgt Faith veiligheidsschoenen, een helm en een veiligheidshesje aan. Tussen de middag reizen ze af naar het kantoor in Capelle aan den IJssel waar ze samen met de collega’s eten. In de middag dit interview online, waarna het weer tijd is om afscheid te nemen en Faith terug te brengen naar haar school in Rotterdam. Faith vond het leuk om een bouwlocatie te bezoeken waar waterleidingen onder de grond werden aangelegd, het bezoek aan de twee verschillende vestigingen en het kennismaken met de medewerkers. Het was voor beiden een indrukwekkende dag.

Baas B.V. en JINC

Tiemen Schra vertelt: 'Dat ik daar een bijdrage aan wil leveren, begint bij mijzelf. Doordat ik het belangrijk vind, maak ik het belangrijk en doen we mee. Het is ontzettend belangrijk om kinderen hun eigen talent en ambitie te laten ontdekken en hen te stimuleren in het verwezenlijken van hun droom. En als zo’n dag daarbij helpt, dan besteed ik die graag daaraan. Buiten dat we meedoen aan dit programma, leveren we ook een bijdrage in andere initiatieven van JINC zoals de sollicitatietraining, digitale vaardighedentraining, bliksemstage en carrière coach. Hiermee planten we onbewust een zaadje van wat er in de wereld beschikbaar is. Als onderdeel van de maatschappij levert dit later mogelijk bewust een keuze op. De toegevoegde waarde voor mij is dat ik het prachtig vind om iemand als Faith een kans te geven om zich breder te oriënteren, waardoor ze later beter keuzes kan maken.'

JINC-Programma

Ieder kind heeft talent. Ook de honderdduizenden Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en minder rolmodellen. Daarom strijdt JINC naar een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Waarin ieder kind kansen krijgt. Om dat te bereiken helpen ze kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren.

Doe mee!

Ook jij als persoon of als bedrijf kunt een bijdrage leveren door JINC te steunen en daarmee talloze jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand een betere kans op de arbeidsmarkt te geven. Het motto is niet voor niets 'iedereen groeit met JINC'. Concreet: kinderen worden sterker van onze projecten. Maar dat geldt ook voor de vrijwilligers die hun tijd en energie inzetten. Tiemen geeft aan: 'vandaag heb ik kennisgemaakt met Faith, een slimme dame die over veel capaciteiten beschikt en over veel dingen nadenkt. En ik heb ook het respect voor omgang, achtergrond, natuur en mensen mogen ervaren in een omgeving die voor haar niet alledaags is.'

Tiemen en Faith, bedankt dat we op deze bijzondere dag met elkaar het gesprek konden voeren! Als vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer horen we graag vanuit de praktijk hoe we jongeren in aanraking kunnen laten komen met dit voor ons zo prachtige vak. Heb jij ook een mooi verhaal, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer