'Plankgasvrij' maakt knelpunten aardgasvrije wijk inzichtelijk

Afbeelding 'Plankgasvrij' maakt knelpunten aardgasvrije wijk inzichtelijk
donderdag 29 juli 2021

Het leer- en innovatieprogramma Mensen Maken de Transitie introduceert de serious game Plankgasvrij. Daarin worden lessen en knelpunten boven tafel gehaald bij het aardgasvrij maken van woonwijken. Zo wordt de energietransitie slim aangepakt.

Betere samenwerking zorgt voor minder overlast. 'Plankgasvrij' helpt in het vormen van die samenwerking. Je gaat samen op zoek naar wat de mogelijke knelpunten zijn in jullie wijk of renovatieproject. Vervolgens ga je samen nadenken over een efficiƫnte aanpak voor de uit te voeren werkzaamheden. Bij de transitie van wijken naar duurzame energie zijn veel verschillende partijen betrokken. Als de samenwerking tussen die partijen niet soepel verloopt, kan dat veel overlast voor bewoners betekenen. Zoals twee keer een woning in moeten om een verkeerde schouw aan te passen, wanneer niet op tijd het juiste materiaal beschikbaar is op de bouwplaats of dat een straat meerdere keren open moeten om ondergrondse infra aan te passen.

Voor wie?

De simulatie is geschikt voor alle betrokken van een energietransitietraject dus van aannemers en netbeheerders tot gemeenten en woningbouwcorporaties. Op ieder moment in de uitvoering heeft de simulatie waarde, van zowel afgeronde als lopende of nog ingeplande wijken. Door het spelen geven we samenwerken, leren en innoveren vorm.

Spelen?

Neem voor meer informatie, of het maken van een afspraak, contact op met Mensen maken de Transitie via deze link. Wij hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de game.

Edgar van Niekerk Beleidsadviseur Duurzaamheid