Meer slim en schoon vervoer van goederen over water

vrijdag 17 september 2021
Afbeelding Meer slim en schoon vervoer van goederen over water

Publieke en private partijen in en rondom Utrecht werken samen aan slimmer en schoner vervoer van goederen in de Domstad. Deze maand zijn Cityport of Utrecht en bouwbedrijf Van Zoelen als eerste marktpartijen gestart met het emissieloos vervoeren van sloop- en bouwmateriaal door de grachten in de binnenstad. De gemeente werkt aan de verdere ontwikkeling van slim en schoon vervoer via het water.

Emissieloos vervoer over water heeft toekomst in Utrecht. De gemeente werkt aan een schoner milieu en wil de historische werven langs de grachten zo weinig mogelijk belasten. Daarom wordt horeca bijvoorbeeld al meer dan 10 jaar elektrisch bevoorraad via het water. Ook het afval wordt op deze manier opgehaald. Hiermee wordt zwaar vrachtverkeer boven de werfkelders en op de kades beperkt en de uitstoot van uitlaatgassen verminderd.

Voor het eerst
Het initiatief van Cityport of Utrecht en Van Zoelen sluit goed aan bij de ambities van de gemeente.Dit is het eerste volledig particuliere initiatief waarmee de waterwegen in de binnenstad van Utrecht gebruikt worden voor bouwwerkzaamheden”, zegt wethouder Eelco Eerenberg (Milieu & Emissieloos Vervoer). “Met elektrische boten. Daar zijn we erg blij mee. Dit laat zien dat marktpartijen ook hun verantwoordelijkheid willen nemen voor de stad en het milieu. We kijken hoe we meer van dit soort initiatieven in Utrecht mogelijk kunnen maken. Hoe meer schoner vervoer over water, hoe beter.”

Aan de  Oudegracht 33-35  wordt de voormalige meisjesschool omgebouwd tot appartementen. Het vervoeren van de bouw- en sloopmaterialen hiervoor gebeurt met een elektrische boot. De materialen worden geladen vanaf een haven in Nieuwegein, dit is de enige haven binnen de sluizen van Utrecht (hetzelfde waterniveau).  Frank Ardesch van Cityport: “Ons doel is: de ruimte op het water weer gebruiken en goederenstromen zo efficiënt en circulair mogelijk maken. Dit doen we door ze te bundelen en gebruik te maken van emissieloze voer- en vaartuigen. Vandaag zien we dat: 1 keer emissieloos varen, vervangt 9 transporten over de weg.”

“Romeinse vindingrijkheid in een modern duurzaam jasje”, zegt  Martin van Lambalgen, algemeen directeur van bouwbedrijf Van Zoelen. “De waterwegen zijn perfect voor de zware goederenstroom. En op deze manier vervoeren we stil en schoon. Bovendien is het prachtig om te zien.” Nautisch dienstverlener en waterbouwer Van Hees is eigenaar van de haven. CityBarge levert de speciaal ontwikkelde elektrische boten waarmee het vervoer mogelijk wordt. De partijen hopen de komende tijd meer bedrijven ‘aan boord’ te krijgen.

Uitbreiden
Initiatiefnemer Cityport of Utrecht wil bouwvervoer over het water uitbreiden voor de stad en de provincie. Bij zo’n zogenoemde hub komen allerlei goederenstromen samen en vinden ze vervolgens gecombineerd hun weg over het water de stad in, of andersom. Dergelijke logistieke knooppunten zijn in de bouw over de weg niet onbekend, zoals de BouwHub van VolkerWessels in Lage Weide. De gemeente Utrecht en provincie Utrecht denken met de markt mee over de verdere ontwikkeling van slim en schoon vervoer over het water.

Overigens worden de historische werven en kades in Utrecht in opdracht van de gemeente al enige tijd vanaf het water onderhouden. Daarbij wordt ook bouwmateriaal over het water vervoerd. Maar het is voor het eerst dat marktpartijen zonder een opdracht vanuit de gemeente met een elektrische boot bouwmateriaal aan- en afvoeren in de binnenstad.

Het gepatenteerde E-Pusher concept van elektrische, modulair gebouwde duwboten die laadbakken aandrijven en loskoppelen voor meerdaags gebruik op locatie is afkomstig van KOTUG CityBarge, en mede tot stand gekomen door subsidie van de provincie Zuid-Holland en in samenwerking met Provincies Utrecht en Noord-Holland. Het is een oplossing voor de inperking van vervoer over de weg in de binnenstad tot maximaal 4 ton, de E-Pusher neemt per vracht 40 ton afval mee, dat staat gelijk aan zo’n 5 tot 10 vrachtwagens.

Voor meer informatie hierover, kun je contact opnemen met: Jacqueline van den Heuvel van KOTUG CityBarge (+ 31 629 702 290).