• Home
 • Actueel
 • Nieuws
 • Coronamaatregelen versoepeld: wat betekent dit voor de bouw en infra?

Coronamaatregelen versoepeld: wat betekent dit voor de bouw en infra?

vrijdag 24 september 2021
Afbeelding Coronamaatregelen versoepeld: wat betekent dit voor de bouw en infra?

Nu de coronamaatregelen verder worden afgebouwd en ook de 1,5 meter-eis komt te vervallen, maken werkgevers in de bouw en infra zich nog meer zorgen over het bieden van een veilige werkplek. In de persconferentie van 14 september hebben wij demissionair minister Hugo de Jonge horen zeggen dat de werkgever mag vragen of een medewerker gevaccineerd is. Door deze uitspraak hebben wij ons eerdere geformuleerde advies gewijzigd.

Daar waar samengewerkt wordt, op kantoor of op de bouwplaats, kan een werkgever de medewerker vragen of hij/zij gevaccineerd is. De werknemer is niet verplicht om deze vraag te beantwoorden. De werkgever mag op geen enkele manier het antwoord op de vraag vastleggen.

Voorbeeld

Voorbeeld: als de opdrachtgever (in dit geval een woningbouwcoöperatie) eist dat de werkzaamheden worden uitgevoerd door werknemers die kunnen bewijzen dat de werknemer gevaccineerd is, mag de werkgever vragen of de medewerker dit bij de opdrachtgever kan laten zien.

 1. De werkgever vraagt aan de medewerker of deze een vaccinatiebewijs kan laten zien.
   
 2. Als de medewerker niet wil of niet kan aantonen dat hij getest of gevaccineerd is dan kan de werkgever het protocol Samen veilig doorwerken in de bouw en infra (blijven) te hanteren. De maatregelen die zijn ontworpen om veilig met elkaar te werken tijdens de corona pandemie kunnen worden ingezet om veilig te blijven werken. Maatregelen zoals het houden van afstand en het dragen van een mondkapje zou de werkgever aan de werknemers kunnen opleggen. 
   
 3. De werkgever zou ook de bedrijfsarts kunnen verzoeken om te adviseren welke werkzaamheden de werknemer die niet kan of wil zeggen of hij gevaccineerd is, wel kan uitvoeren. De bedrijfsarts kan vragen om een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat. De medewerker moet hier zijn medewerking aan verlenen.  
   
 4. Als een werkgever een bijeenkomst organiseert bij een externe locatie waar een corona check plaatsvindt dan checkt de betreffende locatie of een medewerker gevaccineerd of negatief getest is. Deze gegevens mogen niet gedeeld worden met de werkgever.

Aanpassing protocol Samen veilig doorwerken

Het protocol Samen veilig doorwerken is aangepast. Het advies is om de maatregelen zoals het houden van afstand te blijven toepassing op werk bij kwetsbare personen of bij particulieren. Ook blijven de regels voor vervoer met meer dan twee personen van toepassing.  

Download hier het aangepaste protocol Samen veilig doorwerken

Helpdesk Corona Bouw en Techniek

U kunt hier terecht voor al uw vragen over veilig en gezond doorwerken tijdens de coronacrisis.

Naar de helpdesk