Politie: 'Aanvallen met ransomware komen steeds vaker voor'

Afbeelding Politie: 'Aanvallen met ransomware komen steeds vaker voor'
vrijdag 19 november 2021

Steeds meer bouw- en infrabedrijven krijgen te maken met hackers die bestanden op slot zetten en jou op deze manier willen dwingen om grote hoeveelheden geld te betalen. Het Cybercrimeteam van de Politie Eenheid Den Haag constateert een aantal zorgwekkende ontwikkelingen. Welke zijn dat en wat kan jij als mkb'er doen?

De afgelopen weken lieten we je zien hoe twee lidbedrijven van ons slachtoffer werden van ransomware. Via deze link bekijk je de video met Joost Schuijs van Traas en Ovaa Infra en via deze link bekijk je de video met het lidbedrijf dat anoniem wil blijven.

Daling traditionele criminaliteit, stijging cybercrime

Vincent Stittelaar is van het Cybercrimeteam van de Politie Eenheid Den Haag. "We zien al geruime tijd een verschuiving van de criminaliteit, van traditioneel naar online. Het aantal woninginbraken en zaken van zakkenrollerij daalt, maar we zien juist een stijging in cybercrimezaken." Stittelaar meldt dat met name ransomware een grote vlucht neemt. Ook phishing baart zijn team steeds meer zorgen. "Daarin worden de criminelen ook gewiekster. Men trapt er vaker en sneller in."

'Triple extortion'

Ook binnen de ransomwarezaken is er een interessante ontwikkeling gaande, zo meldt Stittelaar. "Het begon met het gijzelen van bestanden en vervolgens moest jij betalen om die bestanden weer terug te krijgen. Nu moet je betalen om te voorkomen dat bestanden openbaar worden gemaakt." Stittelaar noemt een nieuwe ontwikkeling, 'triple extortion', waarbij ook klanten van mkb'ers, die slachtoffer zijn, onder druk worden gezet om te betalen. Cybercriminelen gebruiken ook een steeds langere aanlooptijd. "Ze kijken langer rond in je bedrijf voordat ze de aanval inzetten."

Politie stuurt op doen van aangifte

Een op de vijf ondernemers wordt slachtoffer, zegt Stittelaar. "Ik denk dat het er meer zijn, want er wordt helaas te weinig aangifte gedaan, met name door mkb'ers." Daarom is het van belang dat elke ondernemer aangifte doet. Zo wordt het probleem inzichtelijker gemaakt en kan er meer gedaan worden om het te voorkomen. Het Digital Trust Center (DTC), opgericht door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft als missie om Nederlandse bedrijven weerbaarder te maken tegen internetcriminaliteit. "Wij als politie werken samen met het DTC om hun boodschap te verspreiden." Via deze link lees je meer over het DTC en kan je je als ondernemer aanmelden om dreigingsinformatie te ontvangen

Verdubbeling aantal gevallen computervredebreuk

Computervredebreuk komt steeds vaker voor, blijkt ook uit cijfers van het CBS. In de afgelopen acht jaar is het aantal gevallen van computervredebreuk zo goed als verdubbeld naar bijna 5000 gevallen. Dit betreft alleen gevallen die bij de politie zijn gemeld. Bekijk via deze link de Cybersecuritymonitor 2020.

Hoe beheers je de risico's van cybercrime?

Dennis Mollet, onze specialist digitalisering, raadt net als Vincent Stittelaar van de politie, bedrijven aan altijd aangifte te doen. "Via onze website bieden we de Basisscan Cyberweerbaarheid aan. Hiermee kun je zien hoe jouw onderneming scoort op de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Ook kan je de Cyber Risico Scan doen waarmee je inzicht krijgt in de status van de beveiliging van je bedrijfsnetwerk." Via deze link lees je meer over de Bouwend Nederland Cyberverzekering. Ook bieden we regelmatig een basistraining Cybersecurity aan. Via deze link lees je daar meer over.