• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Van internaat naar appartementen: Het Juvenaat open op Dag van de Bouw

Van internaat naar appartementen: Het Juvenaat open op Dag van de Bouw

Afbeelding Van internaat naar appartementen: Het Juvenaat open op Dag van de Bouw
vrijdag 29 april 2022

Pal naast het station van Etten-Leur ligt sinds 1951 het internaat Edward Poppe dat momenteel helemaal wordt verbouwd tot Het Juvenaat. De Nederlandse Bouw Unie realiseert een modern appartementencomplex en jij kan op de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni kijken hoe het gebouw van de 'juvenisten' een nieuwe bestemming krijgt.

De Broeders van Liefde openden in 1951 hun juvenaat en herbergden een mulo en lts met de naam Don Bosco. Het juvenaat/klooster kreeg destijds de naam Edward Poppe, vernoemd naar de Vlaamse priester die jaren daarvoor in 1913 zijn titel doctor in de wijsbegeerte haalde. Het historische gebouw was niet alleen het huis van juvenisten (jongens die broeder wilden worden), maar ook vijftien broeders die in het juvenaat werkten of begonnen op één van de scholen. Omdat er voldoende jongeren juvenist wilden worden, werd het een internaat voor jongens met andere ambities, leeftijden en achtergronden. Vooral kinderen van boeren en andere ondernemers vonden hun plek. In 1968 werd het juvenaat opgeheven en werd de instelling een internaat, genaamd Schoolinternaat Dr. Edward Poppe.

Verbouw naar eigentijdse appartementen en woningen

Inmiddels wordt het internaatterrein verbouwd naar Het Juvenaat, een complex met 120 appartementen en woningen in verschillende types en oppervlakten. Het voormalige internaatgebouw Edward Poppe wordt verbouwd tot zestien appartementen met terras of balkon, zestien woningen met een tuin en twee loftappartementen. In de Edward Poppekamer komen twee gebouwen met totaal 22 nieuw te bouwen (huur)appartementen. De Zonnestadkamer zal straks plek bieden aan twee gebouwen met elk 32 nieuwbouwappartementen. Ook zal er een halfverdiepte stallingsgarage komen. Alle appartementen variëren tussen de 62 en 101 m2 woonoppervlak en zijn verdeeld tussen koop en huur waarbij ook ruimte is voor middenhuur.

De Nederlandse Bouw Unie is verantwoordelijk voor de realisatie en wordt daarbij ondersteund door De Kraan Installatietechniek, Brabant Installatie Techniek en Elkor Elektrotechniek uit de regio. Voor het ontwerp zijn Voorwinde Architecten, Studio AAAN en Rothuizen Architecten verantwoordelijk. AVS Engineering is de constructeur.

Kom kijken naar dit project

Wil jij een kijkje nemen op deze bouwplaats? Dat kan op het Litouwenplein 1 in Etten-Leur tussen 10.00 en 15.00.

Doe ook mee: meld je aan!

De Dag van de Bouw is onze jaarlijkse open dag waarop een grote variëteit aan bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om iedereen in ons land kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Dit jaar is de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni. De Dag van de Bouw wordt samen met onze leden georganiseerd en uitgevoerd. Dat wil je toch niet missen? Heb jij jouw project al aangemeld? Via deze link doe je dat alsnog, maar wel vóór 1 juni 2022. Als je jouw project aanmeldt vóór 1 juni 2022 ontvang je gratis promotiemateriaal en wordt jouw project meegenomen in alle landelijke promotie voor de dag.

Foto's: Het Juvenaat

Eline Maarse communicatieadviseur