Vuurdoop 'Bouw & Infra Festival' overtreft alle verwachtingen

'Geen festival zonder enthousiaste leerlingen!'

Afbeelding Vuurdoop 'Bouw & Infra Festival' overtreft alle verwachtingen
vrijdag 17 juni 2022

In een zinderende zon heeft vrijdag 17 juni de eerste editie van het Bouw & Infra Festival in Beek plaatsgevonden. De organisatie mocht in totaal meer dan 750 leerlingen van zeventien scholen uit Noord-, Midden- en Zuid-Limburg verwelkomen op de terreinen van Steenfabriek Vandersanden en Bouwmensen in Beek.

Beatrice Dormans, verenigingsmanager bij Bouwend Nederland en projectleidster, mag terugkijken op een meer dan geslaagd evenement. "De plannen voor deze 'loopbaanoriëntatieactiviteit' werden vier jaar geleden al met potlood op papier gezet, maar door de pandemie konden deze geen doorgang vinden. Gelukkig hebben we vandaag honderden leerlingen van de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs wel kunnen laten kennismaken met de veelzijdigheid van de bouw en infra. Zoals dat voor vele sectoren geldt, heeft ook de bouw te maken met een personeelstekort. Door een dag als deze willen we hen al in een vroeg stadium met de bouw in aanraking laten komen."

Vijf pleinen

Leden van de afdeling Limburg en het infraplatform Limburg van Bouwend Nederland hebben in de afgelopen weken het terrein van de steenfabriek getransformeerd tot een heuse 'bouwervaring' met vijf verschillende pleinen die aanwezigen stap voor stap door het bouwproces hebben meegenomen. Naast een plein met traditionele bouwactiviteiten waren er ook pleinen ingericht met een focus op restauratie, infra, prefab en innovatie. Dormans: "Zo stonden er op het Innovatieplein exoskeletten opgesteld waarmee je makkelijk zware materialen verplaatst. Ook hypermoderne drones en VR-brillen maakten deel uit van de totaalopzet van deze dag. Ook de bouw gaat en moet met zijn tijd mee en vinden dit soort technologische innovaties steeds vaker hun weg naar het bouwproces".

'Alleen maar blije gezichten'

Dat de organisatie niets aan het toeval heeft overgelaten en alle aspecten van de bouw en infra op deze dag heeft willen belichten, bewijzen de spreekwoordelijke puntjes op de i. Niet alleen elektrische asfaltmachines die de duurzaamheid binnen de bouw- en infrasector benadrukken, maar ook watertappunten en zonnebranddispensers waren op het terrein te vinden. Los van een smaakvol (en gezond) lunchpakket en een DJ op een steiger werd er aandacht besteed aan vitaliteit in de bouw. "Eigenlijk te veel om op te noemen", besluit Dormans. "Een ding is zeker: ik heb alleen maar vrolijke gezichten om mij heen gezien en daar doen we het voor. Het was overigens een genoegen dat we gedeputeerde Stephan Satijn (portefeuille Economie, Grondbedrijf en Onderwijs) van de Provincie Limburg en Wethouder Thijs van Es van de gemeente Beek (portefeuille arbeidsmarkt) mochten verwelkomen. We hopen dat deze eerste editie van het Bouw & Infra Festival naar meer smaakt en dat we in 2023 op nog meer leerlingen mogen rekenen."

Kom naar de Dag van de Bouw

De vuurdoop van deze loopbaanoriëntatieactiviteit is bewust een dag voor aanvang van de Dag van de Bouw gehouden. Op zaterdag 18 juni openen zo'n 144 projecten door heel Nederland hun deuren die normaal voor het publiek zijn gesloten. Op Dagvandebouw.nl is terug te vinden welke (bouw- en infragerelateerde) projecten in de Limburgse regio geopend zijn en geïnteresseerden van harte welkom heten.

Beatrice Dormans verenigingsmanager Limburg