• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Van der Zanden Moergestel geeft 18 jongens een prachtige beleving in grondwerk

Van der Zanden Moergestel geeft 18 jongens een prachtige beleving in grondwerk

Leerlingen mogen zelf aan de slag

Afbeelding Van der Zanden Moergestel geeft 18 jongens een prachtige beleving in grondwerk
vrijdag 1 juli 2022

Donderdag 30 juni was de leukste excursie van het jaar voor 3 VMBO leerlingen van het Pius-X College uit Bladel. Zij mochten op braakliggend terrein zelf aan de slag onder begeleiding van de werknemers van Van der Zanden Moergestel.

Het initiatief voor deze fantastische ochtend kwam bij Van der Zanden zelf vandaan. Zij willen laten zien wat voor mooi vak zij uitoefenen en jongeren daarvoor enthousiasmeren. Bouwend Nederland ondersteunde dit graag en heeft deze ochtend gefilmd. De vlog/video ervan zal gebruikt gaan worden in de campagne Je Gaat het Maken en moet andere leden aansporen om vaker dit soort activiteiten te organiseren. Daarnaast hopen we er jongeren mee te bereiken die na een echte beleving de branche van het grond- en infrawerk in willen.

 

  

18 jongens uit 3 VMBO, die de richting landbouw en techniek al gekozen hebben, krijgen allereerst een gastles van Tijs van der Zanden (directeur) en Bert-Jan Smits (projectleider) van Van der Zanden. Esther Rieswijk (werkvoorbereider) Zij kregen een uitleg over het bedrijf, de verschillende functies die er zijn en de verschillende werkzaamheden die Van der Zanden uitvoert met plaatjes van projecten in de directe omgeving voor herkenbaarheid voor deze leerlingen.  

De jongens stapten vervolgens op de fiets naar "De Groene Long", een nu nog braakliggend terrein verderop in het dorp. Op dit terrein wordt in opdracht van gemeente Bladel, Stichting De Groene Long en Pius-X College een park gerealiseerd én komt een hoofdgebouw met opslagplaats van de leerlingen van Pius-X, richting BWI en Groen, wordt daar gebouwd. Bij aankomst bleek hoe fantastisch Van der Zanden deze ochtend georganiseerd had: koffie en fris met een worstenbroodje maar vooral ook 5 delen van het terrein ingericht om de jongens zelf met het materiaal te laten werken. Een tiental medewerkers van Van der Zanden mocht deze jongens begeleiden bij de bediening van de machines, ze mochten bestraten en kregen uitleg hoe een rioolpijp word aangelegd. Daarnaast kregen ze uitleg over nieuw electrisch materieel (met uitleg van Van Dal Mechanisatie en Constructie). De mannen deden dit volg trots en bevlogenheid. Stralende gezichten bij meerdere jongens en ook bij de leraren was er veel enthousiasme. Zij zouden dit graag vaker doen met hun leerlingen, want de praktijk spreekt 10x meer dan boeken of vanaf een scherm. Enkele leerlingen willen na deze opleiding door naar het Soma in Harderwijk. Anderen moeten we nog 'overhalen' om de stap naar onze mooie branche te maken. Van der Zanden benadrukte de mogelijkheden binnen hun bedrijf en dat ze natuurlijk van harte welkom zijn. Wethouder Fons d'Haens van gemeente Bladel kwam een kijkje nemen en moedigt dit soort initiatieven van harte toe. Van de branchevereniging Bouwend Nederland en Cumula (Van der Zanden is van beiden lid), waren medewerkers aanwezig.

  

Bouwend Nederland heeft ervoor gezorgd dat er een professioneel gemaakte vlog/film van deze ochtend is gemaakt. Deze komt binnenkort beschikbaar.

Wij danken Van der Zanden en hun team voor deze ontzettend gaaf georganiseerde dag! En de leraren van het Pius-X College.

Wil je ook iets organiseren om jongeren te enthousiasmeren, neem dan contact op met regioadviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt, Karin Oomen voor regio Zuid of met de verenigingsmanager in je afdeling.

Petra Landmeter Verenigingsmanager Brabant Mid-West