Logo Bouwend Nederland

Ursem Modulaire Bouwsystemen is de Max Verstappen van het bouwen

Vrijdag 24 februari 2023

Noord-Holland wil tot 2030 bijna 184.000 woningen bouwen. Dat is gemiddeld 20.400 per jaar en meer dan nu. Versnelling zal deels moeten komen uit versimpeling van procedures en goede prioriteitenstelling bij overheid, maar ook een hogere inzet van prefab bouwen helpt. Dat is de reden dat Regio Randstad Noord in aanloop van de verkiezingen van Provinciale Staten en Waterschappen op 21 februari (kandidaat)gedeputeerden meenam naar Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum. Hier komen dagelijks twee kant-en-klare modules uit de fabriek die op locatie razendsnel tot nieuwe hoogwaardige grondgebonden woningen en appartementengebouwen en hotels worden gevormd.

Hoe versnellen we realisering van de woningvoorraad? Hoe zorgen we dat onze kinderen en kleinkinderen een eigen plek hebben om te bouwen aan hun toekomst? Het zijn reële vragen waar we in het huidige tijdsgewricht mee zitten. Ook (kandidaat)statenleden in aanloop van de verkiezingen op 15 maart, zo bleek tijdens een werkbezoek op 21 februari 2023 dat Regio Randstad Noord hield bij Ursem Modulaire Bouwsystemen in Wognum.

Aanwezigen

Deelnemers waren Jan-Jaap de Kloet, J.H. Leever, Dannij van der Sluis (Onafhankelijk Politiek Noord-Holland OPNH), Ingrid de Sain, Dorien Sybenga en J.D. Kramer (BBB), Bas de Wit (VVD), Dennis Heijnen (CDA), Sijmen Mülder (D66), Stella Pieterson (Partij voor de Dieren), Ennio R. Senese (50Plus/PVDO), Peter van Haasen (PVV), Maik de Weerdt (Volt) Tino Wallaart (PvdA), Grethe van Geffen (en Yvonne Bosch (Namens Noord-Hollanders)

'Bouwen is als een brandpunt'

Algemeen directeur Fries Heinis van Bouwend Nederland opende het rondetafelgesprek met de uiteenzetting van de huidige bouwproblematiek. Hij citeerde daarbij een column van Marcia Luyten uit de Volkskrant van die dag. "Bouwen is als een brandpunt waarin uiteenlopende maatschappelijke problemen samenkomen: stikstofvervuiling, mobiliteit, opwarming, waterproblemen, schone energie, biodiversiteit, gezondheid en toenemende sociale ongelijkheid". Volgens ons kunnen alleen intensieve samenwerking en een goed doordacht masterplan, waarin alle partijen en overheden participeren en hun steentje bijdragen de voorgenomen bouw van 900.000 woningen tot 2030 mogelijk maken.

'We kunnen sneller'

Een mogelijke route voor versnelling is de inzet van prefab modulaire bouw zoals Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum die levert. Dat levert woonprojecten op in Eemnes (32 appartementen, bouwtijd drie maanden) en Pijnacker( 64 appartementen, idem) van bouw tot oplevering. Directeur Ed Lokhorst: "We kunnen tot 40% sneller bouwen en tot 23 verdiepingen. Alleen als vergunningverlener, opdrachtgever, ontwerpen en bouwer op één lijn zitten". Daarbij legt bouwen in hout ook nog eens CO2 vast. Een bedrijfsrondleiding toonde de industriële manier van bouwen van de wind- en waterdichte modules, inclusief natte cel in de geconditioneerde omgeving van de fabriek. De modules worden op locatie razendsnel tot een gebouw gestapeld. Voorloper en spraakmakend voorbeeld is onder andere Hotel Jakarta in Amsterdam. De (kandidaat)statenleden toonden zich tijdens de fabrieksrondleiding onder de indruk.

Een andere oplossing om sneller meer woningen te realiseren is naast de sporen 'binnenstedelijk bouwen' en 'uitleglocaties' een derde spoor te benutten: het 'straatje bijbouwen'. Zoek kleine locaties aan de randen van gemeenten. Kernen worden versterkt. Infrastructuur is aanwezig. Scholen en winkels krijgen mee klandizie en de sociale cohesie (jongeren en ouderen kunnen in de buurt blijven) neemt toe.

Hogere grondprijzen in Noord-Holland

Jeffrey Kok (EIB) belichtte een onderzoek naar bouw, mobiliteit en verduurzaming in provincie Noord-Holland. Woningplannen worden gefrustreerd door de gemiddeld hogere grondprijzen in de provincie (+25%) dan het landelijk niveau, waardoor er relatief meer (impliciete) subsidie nodig is om een vergelijkbare woning te bouwen dan in de meeste andere provincies. Ook op gebied van infrastructuur, ontsluiting van nieuwe woningbouw en aanleg van fietspaden heeft Noord-Holland een inhaalslag te doen, waarbij de leden van Bouwend Nederland graag kennis en expertise leveren.

Gerelateerd nieuws

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 30 oktober 2023
Podcast: De nieuwe generatie ondernemers over leiderschap

Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken en te behouden? Welke cultuur werkt het beste om mensen in jouw bedrijf te laten groeien? Aan tafel bij presentator Iman de Vries zitten Sophia van Bakel, commercieel directeur bij Vermeulengroep en Artjan van Kooten, algemeen directeur van VKP. In aflevering 36 van ‘De bouw maakt het podcast’ vertellen zij over hun vernieuwende leiderschapsstijl en hoe zij er daarmee voor zorgen dat hun organisaties en mensen toekomstbestendig zijn.