Arbeidsmarktconferentie Noord 2023 groot succes!

Afbeelding Arbeidsmarktconferentie Noord 2023 groot succes!
vrijdag 21 april 2023

Op donderdag 20 april vond de Arbeidsmarktconferentie Noord 2023 plaats in het Provinciehuis Drenthe te Assen in samenwerking met brancheorganisaties Koninklijke Metaalunie en Techniek Nederland. Voortbordurend op het thema van 2022, ‘binden en boeien van personeel’, was het thema dit jaar ‘behouden is het nieuwe werven’. Want hoeveel het werven van nieuwe medewerkers uiteraard belangrijk blijft, hoe houdt je die achterdeur dicht?

Dagvoorzitter Alja Vos opende met gedeputeerde Tjisse Stelpstra de conferentie. De gedeputeerde benadrukte dat het niet alleen belangrijk is om mensen te behouden, maar ook hoe belangrijk het is om je mensen en organisaties nog beter met elkaar te laten samenwerken: om van 1 + 1 = 3 te maken.

Het plenaire gedeelte bestond uit een panel van Jong Management leden van de drie brancheorganisaties waar met diverse stellingen werd gediscussieerd: Is verloop erger dan geen nieuwe mensen kunnen vinden? Komt de beste werknemer uit een andere sector? Of is een nieuw soort werkgeverschap niet generatiegebonden?

Volgens Rik Alsema van Alsema BV is het van belang om mee te bewegen met de tijd, want een duurzaam bedrijf krijg je ook door constant nieuwe mensen binnen te halen die een nieuwe visie met zich meebrengen. Jorg Michiels van KMWE Toolmanagers is het met Rik eens, want zonder nieuwe mensen kun je ook niet groeien. Voor Berber Dedden van Friso Bouwgroep was het wél eens met de stelling, want hun mensen zijn hun gouden kapitaal. Op de vraag hoe de jonge ondernemers omgaan met de wens naar meer flexibele werktijden gaat ieder bedrijf hier in mee, maar het zorgt in de sector ook voor een uitdaging. Veel mensen willen op vrijdag vrij, maar hoe ga je om met een halflege bouwplaats? Dat is iets waar we met zijn allen in de sector nog aan moeten werken.

Op de stelling dat de beste werknemer uit een andere sector komt, waren de meningen verdeeld. Berber gaf aan dat zij wel echt vakspecialisten nodig hebben die uit de sector komen en daar niet zonder kunnen, terwijl Jorg aangeeft dat hij veel mensen aanneemt die buiten de sector komen: zij doorbreken vaste patronen en brengen nieuwe inzichten. Onno Wendelaar Bonga van Ewald BV gaf een voorbeeld dat hij iemand heeft aangenomen die lang bij de Mediamarkt heeft gewerkt en veel ICT ervaring meenam. Doordat de techniek ook steeds digitaler wordt, is hij blij dat hij deze medewerker heeft die deze ervaringen van buiten de sector heeft meegenomen.

Iedereen is het met elkaar eens dat je niet pas aan je employer branding moet beginnen wanneer er een vacature ontstaat, want voor de meesten is de beste wervingscampagne de eigen werknemers.

Na het plenaire gedeelte verspreiden de deelnemers zich in twee rondes over zeven workshops waar zij werden geïnspireerd over hoe je je medewerkers kunt behouden en het belang van employer branding bij het behouden van medewerkers. Er werd er meer verteld over het Aanvalsplan Techniek, het prachtige initiatief Talenperron waar mensen op een vernieuwende manier hun talenten ontdekken, subsidiemogelijkheden met Kansen Verzilveren, praktische handvaten voor recruitment (want ook werving blijft belangrijk!), het Werkfit-traject van UWV en niet te vergeten Make it in the North waar duidelijk gemaakt op wat voor kapitaal wij zitten in het Noorden.

Voor, tussen en na de rondes was er uiteraard genoeg ruimte om te netwerken en met elkaar te praten over de besproken thema’s. De dag werd afgesloten met een heerlijk buffet.

Met maar liefst 110 deelnemers was de Arbeidsmarktconferentie 2023 een groot succes! Zet 18 april 2024 alvast in de agenda voor Arbeidsmarktconferentie Noord 2024!

Kirsten Notenbomer adviseur sociale zaken regio noord