Meewerkend partners: hoe krijg je praktische vakmensen mee?

Afbeelding Meewerkend partners: hoe krijg je praktische vakmensen mee?
dinsdag 6 februari 2024

De tweede sessie van de Contactgroep Meewerkend partners in Afdeling Brabant Mid-West op 30 januari was opgedeeld in twee onderwerpen: een workshop over het meekrijgen van vakmensen bij veranderingen en de behandeling van persona's. Ofwel wat voor mensen zoek je en wie past bij jouw bedrijf in jouw team?

De onderwerpen die we behandelden waren zelf in de kick-off bijeenkomst van deze Contactgroep, die bestaan uit zo'n 10 tot 12 partners van eigenaren/directeuren van mkb-leden. Yvonne van Zijl en Petra Landmeter besloten de hulp van Stefan Pennings in te roepen die vaak bouwbedrijven begeleidt in adviestrajecten. Het bureau van Stefan en zijn partners, Aanpakkers, is vanuit de 40-uurs adviestrajecten die de Techniek Coalitie Brabant aan onze leden aanbiedt, nu veel betrokken bij ondernemers- cq. innovatievraagstukken, die gericht zijn op het toekomstbestendig houden of maken van jouw onderneming.

Is jouw boodschap duidelijk genoeg?

De vraag bij de dames was vooral ontstaan doordat we allemaal met de nieuwe wet- en regelgeving van de Wet kwaliteitsborging te maken krijgen. Veel processen moeten daarop iets aangepast worden en zeker de werkwijze van medewerkers én onderaannemers. Bij wie 'klagen' de werknemers dan? Vaak wordt de weerstand geuit richting degene die de boodschap brengt en vaak komt dat vanaf kantoor. Aan de hand van een aantal stellingen en een tekenopdracht wist Stefan over te brengen dat de wijze waarop boodschappen of instructies worden overgebracht essentieel zijn. Wij zijn zelf niet altijd duidelijk genoeg en vragen ook niet altijd door of de ander het snapt. Creëer een veilige cultuur waarin alle vragen gesteld mogen worden. Probeer bij veranderingen in de schoenen van de ander te gaan staan en laat je medewerkers op de werkvloer meedenken vanuit de dagelijks praktijk waar zij tegenaan lopen.

De leukste opmerking van de ochtend vonden we 'de shit is aan als de partner van de baas op de bouwplaats komt'. Het werd herkend door de aanwezige dames. Het is overduidelijk dat zij een grotere rol hebben dan je denkt. Een bezoekje aan de medewerkers of de bouwplaats levert vaak verbaal of non-verbale veel informatie op over wat er speelt. Jouw team is jouw kapitaal.

Persona's

Yvonne nam ons in het tweede deel mee in haar toelichting op persona's. Aan de hand van veel voorbeelden wist zij de groep duidelijk te maken dat je door een fictief karakter op te stellen, kunt sturen op wat voor type medewerker in jullie team past en waar je rekening mee kunt houden bij vaklieden in bepaalde levensfasen. We hopen dat bij het opstellen van een vacature de eerstvolgende keer niet uitsluitend gevraagd wordt naar de kwaliteiten of diploma's, maar dat je stuurt op wat jij belangrijk vindt. Jouw vacaturetekst moet er ook uitknallen en diegene die je zoekt aanspreken.

Iets voor jou of jouw meewerkend partner?

De volgende bijeenkomst van de Contactgroep Meewerkend partners vindt plaats op dinsdag 16 april van 10.00 tot 12.00 uur in De Ruimte in Breda. Is dit wat voor jou of voor jouw partner die in het bedrij meewerkt, neem dan contact op met Petra.

 

Petra Landmeter verenigingsmanager afdeling Brabant Mid-West