Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Bouwhuis
  3. Over het pand

Over het pand

Klunder Architecten uit Rotterdam kreeg in 2003 de opdracht om een kantoorgebouw te ontwerpen met een innovatieve uitstraling in een eigentijdse architectuur. Een gebouw dat een optelsom moest zijn van hedendaagse kennis en kunde in de bouw.

Het resultaat?

Een ultramodern gebouw met elf verdiepingen, waarin zowel beton en staal als hout en glas verwerkt zijn. De weg- en waterbouwers worden gesymboliseerd in de gracht voor het gebouw en de brug naar de parkeergarage.

Techniek en vormgeving van het Bouwhuis

Het aansprekende ontwerp bracht echter wel een aantal technische problemen met zich mee. Zo moest er een constructie komen om het overstek te dragen. Het betonskelet en de dragende staalconstructie moesten met elkaar verbonden worden. Om bij het bouwen niet voor onaangename verrassingen te komen, zette de leverancier de constructie met de stalen buizen van een halve meter doorsnede eerst in elkaar in een enorme hal. Als deze voldeden aan de eisen dan gingen ze op transport naar Zoetermeer. Ook is er veel aandacht besteed om brandwerende materialen te verwerken in het bouwproces, hierbij moet je dan denken aan brandwerende glas- en deurpanelen, brandwerende verf/coating, brandwerende wandbekleding, brandwerende bekleding (isolatie) etc.

Energiezuinig

Het Bouwhuis is energiezuinig. Het gebouw heeft een EPN - waarde van 0,76, wat uitzonderlijk is. De lage waarde is onder meer te danken aan de tweede – huidgevel aan de kopse kanten van het gebouw. Op ongeveer een meter van de gevel is een tweede gevel geplaatst van enkel gehard glas. Hierdoor ontstaat een brede spouw. Ter hoogte van de tweede verdieping is de spouw open. Op de elfde verdieping is een uitsparing van twintig centimeter.

Als de zon op de tweede – huidgevel staat, ontstaat een luchtstroom van beneden naar boven. ’s Zomers wordt de tussenlaag hierdoor gekoeld; binnen wordt het zo minder warm. ’s Winters wordt de door de zon voorverwarmde lucht opgezogen door het luchtbehandelingsysteem. Daardoor is er minder energie nodig om de lucht op de gewenste temperatuur te brengen. De spouw biedt ruimte aan de buitenzonwering. Daarnaast houdt de extra gevel het geluid van voorbijgaand verkeer op de A12 buiten.

Het energieverbruik van het Bouwhuis wordt ook op een andere manier laag gehouden. De koeling en voorverwarming van de ventilatielucht gebeurt met de opslag van koude en warmte in de bodem. In de bodem bevinden zich twee bronnen, een met warm- een met koud water.

’s Winters wordt het warme water opgepompt. Een warmtewisselaar onttrekt de warmte en gebruikt die voor de verwarming van het gebouw. Het afgekoelde water gaat naar de koudwaterbron. In de zomer werkt het systeem precies omgekeerde wordt het koude water gebruikt om het gebouw te koelen.

Inrichting

De verdieping nul t/m negen zijn ingericht als werkverdiepingen met op de eerste verdieping ontvangstbalie/receptie de verdiepingen twee t/m negen zijn de kantoorverdiepingen met de werkkamers voor de medewerkers. Verdieping tien en elf (2500 vierkante meter) zijn respectievelijk ingericht als restaurant en vergader-/congrescentrum daarnaast heeft het Bouwhuis nog een Auditorium met 100 zitplaatsen. Het Bouwhuis heeft de beschikking over 7000 vierkante meter parkeergarage met 200 parkeerplaatsen verdeeld over twee verdiepingen.