Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Onderwijs
  4. Middelbaar onderwijs

Middelbaar onderwijs

In Nederland kiezen jongeren al vroeg welke richting ze op gaan. Vaak al bij de schoolkeuze van de basisschool naar de middelbare school. Van het vmbo tot vwo worden er al keuzes gemaakt die de richting voor hun toekomstig beroep bepalen. Dus zorgen we dat onze lidbedrijven deze generatie leren kennen en dat jongeren weten dat werken in de bouw voor doeners en denkers is. Voor aanpakkers en specialisten in ontwerp en constructies.

Hoe is de bouw en infra zichtbaar op de middelbare school?

We zetten de bouw en infra ook op de middelbare school op de kaart. Dat doen we samen. Zowel door landelijke initiatieven en door je in de regio te helpen met adviseurs die alles over het onderwijs en de arbeidsmarkt weten.

Laat je helpen door je Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt in jouw regio. Iedere regio heeft een eigen adviseur. Neem contact op met jouw adviseur in de regio en laat je informeren.

In Nederland kiezen jongeren al vroeg welke richting ze op gaan. Vaak al bij de schoolkeuze van de basisschool naar de middelbare school. Van het vmbo tot vwo worden er al keuzes gemaakt die de richting voor hun toekomstig beroep bepalen. Dus zorgen we dat onze lidbedrijven deze generatie leren kennen en dat jongeren weten dat werken in de bouw voor doeners en denkers is. Voor aanpakkers en specialisten in ontwerp en constructies.

Voor scholieren - Jij gaat het maken

Met de campagne Jij gaat het maken laten de cao-partijen sinds 2022 jongeren (en vanaf nu ook ‘switchers’) zien dat zij in de bouw en infra kunnen werken aan hun eigen toekomst én aan die van Nederland. Via video’s op socials, een beroepskeuzetest en regionale evenementen over bouw en infra betrekken we scholieren bij de beroepen en mogelijkheden in de bouw en infra.

Bouw met jouw bedrijf mee aan de toekomst van je bedrijf en van Nederland.

Laat de innovaties van jouw bedrijf zien op Future Builders Day

Future Builders Day, dé dag waarop docenten, studenten en bedrijfsleven samenkomen. Wij zorgen dat scholieren, studenten en docenten aanwezig zijn. Met nu drie edities groeit de interesse en het aantal deelnemers uit heel het land. Bedrijven laten hier de toekomst zien. Aanwezige bedrijven staan op Future Builders Day te popelen om nieuwsgierig talent kennis te laten maken met hun inspirerende innovaties op het gebied van onder andere circulariteit, efficiency en duurzaamheid.

Staat jouw bedrijf in 2024 op de beursvloer?

Houd deze pagina in de gaten en zorg dat je volgend jaar ook partner bent van Future Builders Day.

Campagne Civiele Helden

Met alle grote vraagstukken die er liggen op het gebied van duurzaamheid en het klimaat is Civiele Techniek actueler dan ooit. Er zijn véél meer duurzame oplossingen nodig om ons land toekomstbestendig te maken. Maar juist in een tijd waarin de uitdagingen het grootst zijn, zijn er steeds minder mensen met de juiste kennis. Nederland heeft civieltechnische ingenieurs nodig!

De website Civiele Helden helpt jongeren en hun ouders begrijpen wat civiele techniek inhoudt en waar deze studies te volgen zijn

Ook de volgende generatie vakmensen opleiden?

Dat kan via de opleidingsbedrijven van de bouw en infra. De Vakgroep Opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland behartigt de belangen van haar opleidingsbedrijven in bouw en infra. De opleidingsbedrijven leiden jong en oud op voor een beroep in de bouw. Dit kan via praktijkleren (BBL, werken en leren) of via school (BOL, leren en stages).

Opleidingsbedrijven zitten door heel het land. In de praktijk leren in de buurt bij een bouw en / of infrabedrijf.

Bouw en infra in de beroepskeuzetest van Qompas

Deze digitale beroepskeuzetest wordt door tweederde van de scholen gebruikt als beroepenoriëntatie voor vmbo, havo en vwo-scholieren.

Lees hier meer over de beroepskeuzetest van Qompas

Platform Talent voor Technologie

Deze organisatie doet onderzoek naar (studie)keuze, stimuleert de samenwerking tussen bedrijven en scholen en faciliteert namens diverse technische sectoren techniekonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs.

Lees hier meer over het Platform Talent voor Technologie.

Programma’s die zich in de regio inzetten om de creatieve en technische vaardigheden van kinderen uit te dagen.

Interactieve netwerkkaart met alle regionale en lokale samenwerkingen

Sterk Techniekonderwijs

Het landelijke ondersteuningsteam Sterk Techniekonderwijs ondersteunt scholen en regio’s bij het maken en uitvoeren van de regionale plannen. Ze bieden ondersteuning, data, inspiratie, tools en informatie om regio’s te helpen bij het vormen van het samenwerkingsverband, het planvormingsproces en de uitvoering.

Bekijk hier wat er in jouw regio wordt georganiseerd.

Bouw en infra CareerDays

Leerlingen van middelbare scholen met een technisch profiel gaan op excursies bij lidbedrijven om kennis te maken met de praktijk.

Lees hier meer over de Career Days.

Bouwend Nederland Innovatieprijs met Technasiumscholen

Bouwend Nederland organiseert voor Technasiumscholen een wedstrijd samen met de Vakgroep Civiele Bouw, Stichting Technasium en Civilion. In deze jaarlijkse technisch ontwerp- of onderzoekswedstrijd kruipen 4 havo- en 4 vwo-leerlingen van Technasiascholen in de huid van een professional en worden ze in teams uitgedaagd mee te helpen om Nederland mooier, beter en duurzamer te maken. Met deze wedstrijd maken jongeren kennis met civiele techniek en komen ze zo in contact met de bouw- en infrasector. De winnaar van deze wedstrijd wint de Bouwend Nederland Innovatieprijs.

Skill Talents voor vmbo

Skills Talents zijn de teamvakwedstrijden voor vmbo-leerlingen. Via een voorronde op de eigen school en een kwalificatiewedstrijd kan een team in de nationale finale komen. Daar strijden de deelnemers in teams om de beste te worden van Nederland.

De bouw en infra zie je terug in de categorie: Bouwen, wonen en interieur

Bekijk ook

Basisonderwijs

We maken de bouw en infra al bekend op de basisschool. Benieuwd hoe we dit doen?

MBO, HBO en WO

De opleidingstrajecten binnen MBO, HBO, en WO die leiden naar carrières in de bouw en infrastructuur zijn zeer uiteenlopend. Door middel van landelijke initiatieven zorgen we voor een goede aansluiting met de praktijk,