Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Onderwijs
  4. Mbo hbo en wo

MBO, HBO en WO

De opleidingen op het MBO, HBO en WO waarmee je aan de slag kan in de bouw en infra zijn heel divers. Met landelijke initiatieven zorgen we dat de aansluiting met het werkveld op het hoogste niveau blijft en en in de regio helpen we je aan de juiste kennis via onze adviseurs die alles over het onderwijs en de arbeidsmarkt weten. En over de generaties die er aankomen. Want GenZ denkt anders over zelfontwikkeling dan boomers.

Werkend leren of studeren?

Of je nu een denker of een doener bent, liever met computers of met je handen bezig bent, in de bouw en infra is altijd werk. Werkend leren of studeren om straks de innovaties in de bouw en infra te ontwikkelen. Ook in vervolgonderwijs van mbo tot universiteit. We zorgen dat de opleidingen aansluiten op de kwaliteit die vereist is en bouwen aan leven lang ontwikkelen. Dus zijn onze leden te vinden in beroepenwerkcommissies, werken ze mee aan opleidingen, ontwikkelen ze minors en bieden ze leer-werktrajecten aan. Van mbo tot aan universiteit.

Hoe vind je een stagiaire of student? Of een vakkracht die graag wil werken en leren?

Zoek een school in de buurt. Of neem contact op met een opleidingsbedrijf in de buurt.

Vakgroep Opleidingsbedrijven

MBO

Jij gaat het maken!

Met de campagne Jij gaat het maken laten de cao-partijen sinds 2022 jongeren zien dat zij in de bouw en infra kunnen werken aan hun eigen toekomst én aan die van Nederland. Via video’s op socials, een beroepskeuzetest en regionale evenementen over bouw en infra betrekken we scholieren bij de beroepen en mogelijkheden in de bouw en infra.

Bouw met jouw bedrijf mee aan de toekomst van je bedrijf en van Nederland.

Ook de volgende generatie vakmensen opleiden?

De Vakgroep Opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland behartigt de belangen van haar opleidingsbedrijven in bouw en infra. De opleidingsbedrijven leiden jong en oud op voor een beroep in de bouw. Dit kan via praktijkleren (BBL, werken en leren) of via school (BOL, leren en stages).

Bouwmensen is in 2012 opgericht vanuit de Vakgroep Opleidingsbedrijven van Bouwend Nederland. De taak van onze vereniging is de bouwwereld te voorzien van nieuwe generaties vakmensen.

Opleidingsbedrijven zitten door heel het land. In de praktijk leren in de buurt bij een bouw en / of infrabedrijf.

MBO Skill Heroes wedstrijden

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo. Binnen circa 50 verschillende wedstrijden kunnen mbo-studenten laten zien wat zij in hun mars hebben. Skills Heroes bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens Skills The Finals. De wedstrijdopdrachten verschillen per jaar. Enerzijds spelen deze in op de trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied. Anderzijds doen deze een beroep op zowel de vakkennis, vakvaardigheden als vakoverstijgende vaardigheden (21ste-eeuwse vaardigheden) van de deelnemer.

Voor de bouw en infra zijn de volgende categorieën:

Meer over de MBO heroes Skills Wedstrijden

Voorwaarden voor stagiaires

Welke stageregelingen zijn er voor de bouw en infra? Hier staan de regelingen t/m 31 juli 2024.

Future Builders Day

Future Builders Day, dé dag waarop docenten, studenten en bedrijfsleven samenkomen. Wij zorgen dat scholieren, studenten en docenten aanwezig zijn. Met nu drie edities groeit de interesse en het aantal deelnemers uit heel het land. Bedrijven laten hier de toekomst zien . Aanwezige bedrijven staan op Future Builders Day te popelen om nieuwsgierig talent kennis te laten maken met hun inspirerende innovaties op het gebied van onder andere circulariteit, efficiency en duurzaamheid.

Staat jouw bedrijf in 2024 op de beursvloer?

Houd deze pagina in de gaten en zorg dat je volgend jaar ook partner bent van Future Builders Day.

HBO

Hoe we zorgen dat Hogescholen de praktijk leren aan studenten
Leden hebben zitting in beroepenveldcommissies in het hbo en zorgen zo voor aansluiting tussen de praktijk en hbo-opleidingen. Ook werken zij mee aan de ontwikkeling van minors.

Hoe vind ik een stagiair(e)?

Zoek relevante opleidingen bij hbo-instellingen in de buurt.

Be an engineer – Zijn er zij-instroomtrajecten voor mensen met hbo-opleiding?

Hoe krijg ik nu op de korte termijn meer mensen? Kunnen mensen zich ook laten omscholen op hbo-niveau? En hoe kom ik in contact met deze talenten? Dat kan allemaal via ‘Be an engineer’. Een samenwerkingsverband waar kandidaten, bedrijven, technische opleidingen en partners elkaar vinden. Een programma waarmee we gezamenlijk instromen in de bouw, infra en techniek stimuleren door betaald leren en werken op hbo-niveau.

Vind jouw talent op hbo-niveau en kom meer over de investering en voorwaarden te weten.

Bekijk hier ook de videoserie over zij-instromers en waarom dit kansen biedt voor de arbeidskrapte.

Bouworiëntatiedagen

Studenten Bouwkunde en Techniek in het hbo krijgen een realistisch beeld van de diverse functies en mogelijkheden bij een bouw- of infrabedrijf.

Build Your Future – bouw en infra bedrijven laten studenten de toekomst zien

Hoe krijg je straks de beste stagiaires? Die je vers uit de studiebanken kunt opleiden in jouw bedrijf? En die jou ook wat kunnen leren. Met Build Your Future worden kaartenbakken gevuld voor straks.
Build Your Future is het event voor eerstejaars studenten. Tijdens die event laten tien verschillende bouwbedrijven de eerstejaars een brede blik zien op wat de bouw voor ze in petto heeft. Veel studenten beginnen een studie Bouwkunde met het idee architect te worden.

Presentatie geven of workshop? Jouw regio-adviseur kan je meer vertellen.

Wetenschappelijk onderwijs – universiteit

Leerstoel TU Delft

Bouwend Nederland ondersteunt het wetenschappelijk onderwijs door de leerstoel van professor Van Marrewijk. Bij de TU Delft doet hij onderzoek naar innovatie van het bouwproces.

Meer over deze leerstoel

Build Your Future – bouw en infra bedrijven laten studenten de toekomst zien

Hoe kun je binnenkort de meest getalenteerde stagiaires aantrekken? Die net van de universiteit komen en klaar zijn om bij jouw bedrijf te worden opgeleid? En die jou ook iets kunnen bijbrengen? Met Build Your Future worden de talenten van morgen alvast in kaart gebracht.

Build Your Future is hét evenement voor eerstejaarsstudenten. Tijdens dit evenement laten tien verschillende bouwbedrijven de eerstejaarsstudenten kennismaken met de diverse mogelijkheden die de bouwsector te bieden heeft. Veel studenten beginnen aan een studie Bouwkunde met de ambitie om architect te worden.

Wil je een presentatie geven of een workshop organiseren? Jouw regio-adviseur staat klaar om je hierover meer informatie te geven.

Onze regio-adviseurs staan voor je klaar

Regio-adviseurs Onderwijs en Arbeidsmarkt kunnen je snel helpen met vragen en informatie. Handig, want onderwijs, opleidingen, events en beschikbare mensen verschillen per regio.

Bekijk ook

Basisonderwijs

We maken de bouw en infra al bekend op de basisschool. Benieuwd hoe we dit doen?

Middelbaar onderwijs

We promoten de bouw- en infrasector actief op middelbare scholen, zowel door landelijke campagnes zoals 'Jij gaat het maken' als ondersteuning in de regio.