Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Vind jouw hbo zij instromer via be an engineer

Vind jouw hbo zij-instromer via Be an engineer

Dinsdag 5 december 2023

Hoe krijg ik nu op de korte termijn meer mensen? Kunnen mensen zich ook laten omscholen op hbo-niveau? En hoe kom ik in contact met deze talenten? Dat kan allemaal via ‘Be an engineer’. Een samenwerkingsverband waar kandidaten, bedrijven, technische opleidingen en partners elkaar vinden. Een programma waarmee we gezamenlijk instromen in de bouw, infra en techniek stimuleren door betaald leren en werken op hbo-niveau. Andere leden gingen je al voor. En met succes.

Wat is Be an Engineer

Be an Engineer helpt om meer zij-instromers op te leiden tot technici en creëert een omgeving waarin leven lang ontwikkelen vanzelfsprekend onderdeel is van werken. Op de website van Be an Engineer kunnen kandidaten, bedrijven en partners zich aanmelden. 

 

Be an Engineer is toegankelijk voor alle technische bedrijven; dus ook voor de bouw en infra. Er is een brede keuze uit opleidingsmogelijkheden vanuit alle hogescholen. Mede op basis van de behoefte vanuit de sectoren is ook uitbreiding van passend aanbod van opleidingen mogelijk.  

 

Heijmans, Unica, Homij en Croonwolter&dros zijn vanaf het begin aangesloten bij het programma. Wat begon met de deeltijdopleiding Engineering is nu al uitgebreid naar 4 deeltijdopleidingsvormen, 48 opleidingen en vele nieuwe bedrijven. 

 

Jeroen is via Be an Engineer het omscholingstraject gestart bij Croonwolter&dros. Met een economische achtergrond heeft hij de stap gezet en is nu aan het werken en leren als werkvoorbereider.

Hoe kan ik me aanmelden? 

Als deelnemend bedrijf krijg je hulp van Be an Engineer bij het werven van technisch talent. Ze brengen je in contact met ambitieuze kandidaten die een passie hebben voor techniek. Je ontdekt tijdens een Meet & Match welke kandidaten bij jouw bedrijf zouden passen en bij de vacatures die je hebt uitstaan. 

Welke investering moet ik hier voor doen?  

Als werkgever betaal je het (fulltime) salaris van de instromer en de deeltijd hbo-opleiding en benodigde studiematerialen. Er is keuze uit 2-jarige en 4-jarige hbo-deeltijdopleidingen. De studiebelasting is gemiddeld 25 uur per week, waarvan één dag in jouw tijd als werkgever.  

 

  • Ten minste het minimumloon o.b.v. voltijd
  • Jaarlijks wettelijk collegegeld: €2.209,- of instellingscollegegeld: € 3.000,00-€ 10.000,- (indien de kandidaat al een bachelor heeft afgerond)
  • Studieboeken en – materialen

 

De investering kan ook ondersteund worden met subsidies. Hier vind je meer informatie.  

Wie zijn allemaal onderdeel van ‘Be an Engineer?’ 

Het platform is ontstaan op initiatief van Tanja Hulst, Lecturer bij de Hogeschool van Amsterdam. Zij bedacht deze manier om zij-instromers op hbo-niveau soepel de sector in te helpen.  “Er is veel meer interesse om in te stromen dan je denkt.”  Be an Engineer bundelt de krachten van overheden, brancheverenigingen, bedrijven en kennisinstellingen.  Het initiatief Be an Engineer is uitgegroeid tot een groot samenwerkingsverband tussen hogescholen, bedrijven, brancheverenigingen en overheden. Bouwend Nederland en Wij Techniek zijn vanaf de start aangesloten. Het aantal bedrijven dat gebruik wil maken van de diensten en zij-instromer blijft groeien.   

Ga vrijblijvend het gesprek aan!  

Via dit formulier meld je je aan voor een vrijblijvend gesprek. Met Be an engineer zetten we ons samen in voor het werven van meer talent voor bouw en infra.

Vera van Rossem
Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.

Woensdag 6 maart 2024
Ruimtelijk Voorstel Provincie zet woningbouw in Zuid-Holland verder klem

Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.