Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Onderwijs
  4. Basisonderwijs

Basisonderwijs

We zetten de bouw en infra ook op de basisschool op de kaart. Dat doen we samen. Zowel door landelijke initiatieven en door je in de regio te helpen met adviseurs die alles over het onderwijs en de arbeidsmarkt weten.

Wat organiseren we voor de basisschool?

We zetten de bouw en infra ook op de basisschool op de kaart. Dat doen we samen. Zowel door landelijke initiatieven en door je in de regio te helpen met adviseurs die alles over het onderwijs en de arbeidsmarkt weten.


Laat je helpen door je Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt in jouw regio. Iedere regio heeft een eigen adviseur. Neem contact op met jouw adviseur in de regio en laat je informeren.

Onderwijsdag van de Bouw

We faciliteren rondom de Dag van de Bouw ook de Onderwijsdag van de Bouw. Op deze dag kunnen kinderen op verschillende manieren kennismaken met de bouw en infra. De dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw (in 2024 op vrijdag 7 juni) krijgen basisschoolklassen op de Onderwijsdag van de Bouw een uniek kijkje achter de bouwhekken, op het kantoor van bouw- en infrabedrijven of via een presentatie in de klas.

Ook mee doen aan de Onderwijsdag van de bouw? Benader zelf een basisschool in de buurt van jouw bedrijf of bouwplaats en vraag meer informatie aan via deze website voor de Onderwijsdag van de Bouw voor tips. We voorzien je van materiaal en ideeën voor de organisatie op de dag zelf én hoe je makkelijk een (basis)school uit je eigen netwerk kunt benaderen.

Presentatie of workshop geven? Vanwege de grote vraag van leden naar materialen om op de basisschool iets te kunnen vertellen over de bouw en infra, zorgt Bouwend Nederland in 2024 voor digitaal materiaal onder de vlag van 'De bouw maakt het'. Het materiaal wordt afgestemd op de verschillende niveaus van de onder-, midden en bovenbouw. We zorgen er uiteraard voor dat leden de presentatie kunnen combineren met het verhaal van hun bedrijf.

Themapark Wij Bouwen de Toekomst

Wat komt er allemaal kijken bij de bouw van een stad qua bouw, infra en techniek? Met Wij Bouwen de Toekomst laten we met theater en activiteiten de basisschooljeugd kennis maken met deze fantastische branche. Veel kinderen ontdekken zo n hoe leuk het kan zijn om iets te bedenken, te maken en het ook nog te bouwen!

Kijk hier voor de editie in 2023.

Vertel je verhaal over de bouw en infra met materiaal voor de kinderen

Een nieuwe school bouwen? Een weg naast de school vernieuwen. Het werk van de bouw is zichtbaar voor kinderen in hun dagelijks leven. Kan leiden tot hinder, maar vooral tot een kans om te vertellen over het werk van de bouw en infra op school. Met deze materialen heb je een fantastisch verhaal en geef je kinderen een onuitwisbare ervaring.
Vanwege de grote vraag van leden naar materialen om op de basisschool iets te kunnen vertellen over de bouw en infra, zorgt Bouwend Nederland in 2024 voor digitaal materiaal onder de vlag van 'De bouw maakt het'. Het materiaal wordt afgestemd op de verschillende niveaus van de onder-, midden en bovenbouw. We zorgen er uiteraard voor dat leden de presentatie kunnen combineren met het verhaal van hun bedrijf.

Wil je als eerste weten wanneer het materiaal beschikbaar is? Vraag meer informatie aan via www.onderwijsdagvandebouw.nl.

Samenwerking met nationale en regionale initiatieven

In alle technische sectoren zijn mensen nodig om Nederland draaiende te houden. Van bouwen van huizen, bruggen tot installeren van zonnepanelen en onderhouden van netwerken. Daarom investeren we ook in samenwerkende platforms die al vroeg kinderen en jongeren faciliteren in techniekonderwijs.

Platform Talent voor Technologie

Deze organisatie doet onderzoek naar (studie)keuze, stimuleert de samenwerking tussen bedrijven en scholen en faciliteert namens diverse technische sectoren techniekonderwijs in het basis- en voortgezet onderwijs.

Lees hier meer over het Platform Talent voor Technologie.

Programma’s die zich in de regio inzetten om de creatieve en technische vaardigheden van kinderen uit te dagen.

Interactieve netwerkkaart met alle regionale en lokale samenwerkingen

Sterk Techniekonderwijs

Het landelijke ondersteuningsteam Sterk Techniekonderwijs ondersteunt scholen en regio’s bij het maken en uitvoeren van de regionale plannen. Ze bieden ondersteuning, data, inspiratie, tools en informatie om regio’s te helpen bij het vormen van het samenwerkingsverband, het planvormingsproces en de uitvoering.

Bekijk hier wat er in jouw regio wordt georganiseerd.

Andere initiatieven

FIRST Lego League

FIRST® LEGO® League is een onderwijsprogramma waarbij kinderen van 4 t/m 15 jaar in teamverband aan de slag gaan met een maatschappelijk thema.

De bouw op andere plekken

Van Bob de Bouwer tot Bouwer Power. Kinderen zijn intrinsiek geïnteresseerd in de sector. Kinderen tussen de vier en zeven jaar, met een grote liefde voor de bouw, krijgen de kans om samen met Soy een probleem op te lossen op een bouwplaats ergens in Nederland.

Bouwer Power - Zappelin

Bekijk ook

Middelbaar onderwijs

We promoten de bouw- en infrasector actief op middelbare scholen, zowel door landelijke campagnes zoals 'Jij gaat het maken' als ondersteuning in de regio.

MBO, HBO en WO

De opleidingstrajecten binnen MBO, HBO, en WO die leiden naar carrières in de bouw en infrastructuur zijn zeer uiteenlopend. Door middel van landelijke initiatieven zorgen we voor een goede aansluiting met de praktijk,