Logo Bouwend Nederland

ACM en Raad van State geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

Donderdag 25 april 2024

Bouwend Nederland pleit al tijden voor meer regie op de energie-infrastructuur en wilde een prioriteringskader in het leven roepen. We zijn daarom ook positief over het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om scholen, ziekenhuizen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang voortaan met voorrang aan te sluiten op het stroomnet. Ook de Raad van State gaat prioriteit geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten.

Het besluit van de ACM betekent dat netbeheerders vanaf 1 oktober 2024 verplicht zijn om in gebieden waar netcongestie is dit prioriteringskader te gebruiken. Prioritering is echter alleen mogelijk als er ook ruimte is om te verdelen. Deze ruimte kan gemaakt worden door bedrijven te stimuleren of verplichten om minder stroom te gebruiken tijdens spitsuren en door te bouwen, bouwen, bouwen aan de elektriciteitsinfrastructuur.

Bouwend Nederland is positief over deze maatregel, maar benadrukt dat deze flexibiliteit goed is maar dat de noodzaak voor verzwaring onverminderd groot blijft. Om die verzwaring te versnellen willen NBNL, BNL en TNL binnenkort een uitvoeringsakkoord sluiten met concrete maatregelen om sneller netcapaciteit te realiseren.

Beroepszaken woningbouwprojecten eerder behandeld

Door een tekort aan juristen en een veelheid aan complexe zaken, moeten partijen lang op een uitspraak van de Raad van State wachten. We zijn daarom ook blij verrast dat ook de Raad van State tijdelijk prioriteit gaat geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten. Dit maakte de Raad van State donderdag bij de presentatie van het jaarverslag bekend. Bouwend Nederland hoopt dat hiermee het aantal afgegeven bouwvergunningen snel zal stijgen en het woningtekort teruggedrongen kan worden.

Tevens heeft de ACM het ontwerp-codebesluit aansluittermijnen grootverbruik gepubliceerd. BNL heeft aan de totstandkoming van dit ontwerp-codebesluit meegewerkt en ondersteunt dit. Dit ontwerp-codebesluit zorgt in ieder geval voor meer duidelijkheid en transparantie met betrekking tot tot de aansluittermijnen en tot een groter kans tot een kortere aansluittermijn dan thans het geval is.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 2 mei 2024
Bleckmann Almelo schoolvoorbeeld van circulair logistiek vastgoed

Op 25 april bezochten de Twentse Bouw- en Infraleden het eerst aantoonbare circulaire logistiek bedrijfsgebouw van Nederland. De excursie werd afgewisseld door verschillende lezingen over de, historie, drijfveren en toekomstvisie van Bleckmann, over het verduurzamen van distributiecentra, het bouwen en realiseren van deze hal en de laatste ontwikkelingen over het inlenen van zelfstandigen zonder personeel.

Woensdag 1 mei 2024
TNO event over biobased bouwen op 3 juli

Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd. De vraag naar bouwmaterialen neemt flink toe. Samen werken we aan één doel: versnellen van de transitie naar een circulaire en biobased (bouw)economie. Biobased bouwen; NEXT level.

Woensdag 1 mei 2024
Prefab meterkast in ruwbouwfase is nieuwe aansluitwijze voor nieuwbouw

Sinds 1 mei hebben bouwers van nieuwbouwwoningen (laagbouw) in Groningen, Drenthe en Overijssel te maken met de vernieuwde standaard-aansluitwijze. De prefab meterkast in de ruwbouwfase is de nieuwe standaard. Nog voordat de wanden van de nieuwbouwwoning staan, wordt de definitieve meterkast al geplaatst.