1. Home
  2. Nieuws
  3. Acm en raad van state geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

ACM en Raad van State geven beide voorrang aan woningbouwprojecten

Donderdag 25 april 2024

Bouwend Nederland pleit al tijden voor meer regie op de energie-infrastructuur en wilde een prioriteringskader in het leven roepen. We zijn daarom ook positief over het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om scholen, ziekenhuizen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang voortaan met voorrang aan te sluiten op het stroomnet. Ook de Raad van State gaat prioriteit geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten.

Het besluit van de ACM betekent dat netbeheerders vanaf 1 oktober 2024 verplicht zijn om in gebieden waar netcongestie is dit prioriteringskader te gebruiken. Prioritering is echter alleen mogelijk als er ook ruimte is om te verdelen. Deze ruimte kan gemaakt worden door bedrijven te stimuleren of verplichten om minder stroom te gebruiken tijdens spitsuren en door te bouwen, bouwen, bouwen aan de elektriciteitsinfrastructuur.

Bouwend Nederland is positief over deze maatregel, maar benadrukt dat deze flexibiliteit goed is maar dat de noodzaak voor verzwaring onverminderd groot blijft. Om die verzwaring te versnellen willen NBNL, BNL en TNL binnenkort een uitvoeringsakkoord sluiten met concrete maatregelen om sneller netcapaciteit te realiseren.

Beroepszaken woningbouwprojecten eerder behandeld

Door een tekort aan juristen en een veelheid aan complexe zaken, moeten partijen lang op een uitspraak van de Raad van State wachten. We zijn daarom ook blij verrast dat ook de Raad van State tijdelijk prioriteit gaat geven aan hoger beroepszaken over grote woningbouwprojecten. Dit maakte de Raad van State donderdag bij de presentatie van het jaarverslag bekend. Bouwend Nederland hoopt dat hiermee het aantal afgegeven bouwvergunningen snel zal stijgen en het woningtekort teruggedrongen kan worden.

Tevens heeft de ACM het ontwerp-codebesluit aansluittermijnen grootverbruik gepubliceerd. BNL heeft aan de totstandkoming van dit ontwerp-codebesluit meegewerkt en ondersteunt dit. Dit ontwerp-codebesluit zorgt in ieder geval voor meer duidelijkheid en transparantie met betrekking tot tot de aansluittermijnen en tot een groter kans tot een kortere aansluittermijn dan thans het geval is.

Richard Massar
Manager communicatie
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 4 juli 2025
Verduurzaam je materieel met SSEB-subsidie

De bouwsector staat midden in een uitdagende transitie naar emissieloos bouwen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kunnen bedrijven in de bouwsector subsidie aanvragen voor de aanschaf of ombouw van emissieloos bouwmaterieel, zoals elektrische graafmachines of mobiele hijskranen. Met maximaal €1.000.000 subsidie per onderneming per jaar is de SSEB een aantrekkelijke regeling voor duurzame investeringen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 30 oktober 2025 maar hierbij geldt: op is op. Gezien de populariteit van de regeling adviseren we je om snel in actie te komen.

Vrijdag 4 juli 2025
Onze inzet bij het debat over energiebesparing en een betaalbare energierekening voor huishoudens

Nederland heeft afgesproken in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat kan alleen als verduurzaming van gebouwen, infrastructuur en het energiesysteem sneller van de grond komt. Samen met overheden, netbeheerders, woningcorporaties en marktpartijen werken wij daar elke dag aan. Door de vraag naar energie in de gebouwde omgeving te verlagen wordt er minder CO2 uitgestoten, zijn er minder fossiele brandstoffen nodig en verlichten we de druk op het volle stroomnet. Minder energie nodig hebben verlaagt bovendien de energiekosten voor huishoudens en bedrijven. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover en dit was onze inzet.

Vrijdag 4 juli 2025
'Vanaf de oprichting geïnvesteerd in emissieloos materieel'

Verdee Infra investeert sinds 2019 in emissieloos materieel. Daarmee zijn ze een interessante speler voor onderhoudsprojecten in gemeenten die emissieloos uitvragen. Directeur IJsbrand Bedee: "Opdrachtgevers realiseren zich niet altijd hoe groot de investeringen zijn, en wat de bijkomende kosten of uitdagingen zijn."