Logo Bouwend Nederland

Bestuursacademy ondersteunt en traint onze (toekomstige) bestuurders

Maandag 3 april 2023

Hoe ondersteun je bestuurders en op welke manier kun je een nieuwe lichting bestuurders voorbereiden op hun toekomstige rol? Met veel enthousiasme lanceren we de Bestuursacademy die deze vragen beantwoordt met vier praktische ontwikkelmogelijkheden. "Zo willen we meer continuïteit krijgen en houden bij de bestuurders", zegt projectleider Itzél Zuiker.

De Bestuursacademy is voortgekomen uit de vraag naar trainingen specifiek voor onze bestuurders. De trainingen zijn gericht op vaardigheden zoals samenwerken, vergaderen en presenteren, maar ook op onderwerpen zoals de structuur van onze branchevereniging, inhoudelijke dossiers en wat je juridische verantwoordelijkheid als bestuurder eigenlijk is. "We zijn heel blij met de inzet van onze bestuurders, maar we weten ook dat bestuurder zijn iets is dat zij erbij doen naast hun werk. Er komt veel bij kijken. Denk aan het vertegenwoordigen van een eigen achterban, regionaal of lokaal, of bij een vakgroep", legt Itzél uit.

Waarom vinden we dit belangrijk?

Bestuurders houden zich bezig met de strategie en jaarplannen voor hun verenigingsonderdeel. Het vertegenwoordigen van veel lidbedrijven, of het nou binnen een vakgroep, afdeling of regio is, kan een hele uitdaging zijn. "We hebben daarom onder 140 bestuurders onderzocht waar hun behoefte ligt qua ontwikkeling en ondersteuning. Met de Bestuursacademy spelen we daar op in." We hebben daarnaast ook de wens om een kweekvijver aan bestuurlijk talent te vullen. "Daarom zijn ook potentiële en toekomstige bestuurders van harte welkom", zegt Itzél.

Dit is het aanbod van de Bestuursacademy

We bieden op dit moment vier trajecten aan:

  • Fysieke introductiebijeenkomst voor nieuwe bestuurders in Zoetermeer (wordt meerdere keren per jaar aangeboden).
  • Fysieke training: hoe vertegenwoordig je je achterban binnen een bestuur of bij een extern overleg? De eerstvolgende trainingen worden gegeven op 11 april en 9 mei 2023.
  • E-learning voor alle bestuurders: hiermee krijg je in één uur een goed beeld van onze vereniging.
  • Intervisie voor individuele bestuurders (met bestuurders van andere verenigingsonderdelen) en een strategiesessie voor gehele besturen.

Wat kost dit en hoe kan ik me aanmelden?

We bieden de e-learning en trainingen kosteloos aan voor bestuurders. Ondersteuning op maat voor individuele bestuurders of besturen komen voor rekening van het eigen verenigingsonderdeel. Via een speciale website, als onderdeel van onze Academy, kun je je aanmelden voor een bijeenkomst, training of e-learning.

Itzél Zuiker
Verenigingsmanager Jong Bouwend Nederland
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 21 maart 2024
Vakbonden staan met actie zwaarwerkregeling op bouwplaatsen aan verkeerde loket

Sinds 1 januari 2021 kent de cao Bouw & Infra een zwaarwerkregeling. Hierdoor kunnen werknemers in onze sector met een zwaar beroep drie jaar eerder stoppen met werken. In de nieuwe cao bouw en infra is afgesproken dat de huidige zwaarwerkregeling per 1-1-2026 voortgezet wordt met 5 jaar tot 1-1-2031. Vakbonden voeren op dit moment onder andere acties bij bouwplaatsen voor verlenging van deze regeling. Wat werkgevers betreft staan ze hier aan het verkeerde loket.

Maandag 18 december 2023
Hoe voorkom je verzuim door werkstress?

Als ondernemer in de bouw en infra heb je jouw medewerkers hard nodig om het bedrijf draaiende te houden. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt, toenemende werkdruk en stijgend verzuim. Door te focussen op werkplezier en de juiste balans voor jouw medewerkers kun je verzuim door werkstress verlagen of voorkomen. Benieuwd hoe je dat doet? ArboDuo (onderdeel van ArboNed) geeft je tips en handvatten.

Maandag 30 oktober 2023
Podcast: De nieuwe generatie ondernemers over leiderschap

Zijn flexibele werktijden dé manier om personeel aan te trekken en te behouden? Welke cultuur werkt het beste om mensen in jouw bedrijf te laten groeien? Aan tafel bij presentator Iman de Vries zitten Sophia van Bakel, commercieel directeur bij Vermeulengroep en Artjan van Kooten, algemeen directeur van VKP. In aflevering 36 van ‘De bouw maakt het podcast’ vertellen zij over hun vernieuwende leiderschapsstijl en hoe zij er daarmee voor zorgen dat hun organisaties en mensen toekomstbestendig zijn.