Logo Bouwend Nederland

Bewust Veilig-dag krijgt veel aandacht in Oost-Brabant

Dinsdag 2 april 2024

Afgelopen woensdag, 27 maart, was het de jaarlijkse Bewust Veilig-dag. Ik mocht bij vijf leden aansluiten om te kijken hoe zij deze dag extra stilstaan bij veilig werken. Het thema van dit jaar was 'Veiligheid versterkt als je samenwerkt'.

Ik begon de ochtend bij een toolboxmeeting van Aannemers- en Timmerbedrijf De Wit van Loon BV (BMV), gehouden door René de Groot en Gerard Van Loon. BMV heeft de ambitie om trede 3 van de veiligheidsladder te halen. Ook gaan zij het veiligheidsprogramma van 'guus en hein' de komende tijd uitrollen. Elke maand wordt hier stilgestaan bij veilig werken in de vorm van een toolbox.

Borrenbergs Bouwbedrijf BV

Mijn weg vervolgde naar Borrenbergs Bouwbedrijf BV waar een online toolbox vanuit Bewust Veilig werd gevolgd over veilig werken langs de weg. Afgelopen september zijn zij in het trotse bezig gekomen van het certificaat veiligheidsladder trede 3! Een mooie prestatie waarbij de organisatie verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot veilig werken. Tim Borrenbergs overhandigde een dinerbon aan de medewerker met de meest creatieve foto over gezond veilig werken.

Cornelissen aannemingsbedrijf

Het derde bezoek van deze dag stond gepland bij een project in Eindhoven van Cornelissen aannemingsbedrijf waar Marieke Trieling-Verhagen haar collega's en onderaannemers meenam in de toolbox veilig werken op hoogte. Er werd gesproken over het juist opzetten van stijgers en welke het beste passen op welke plek.

Janssen de Jong Bouw

Door naar het volgende projectbezoek in Oirschot bij Janssen de Jong Bouw waar Louis Camps samen met Nick van Weert en Roel Meuwissen iedereen die werkzaam was op de bouwplaats bij elkaar haalde om te praten over veilige werksituaties en het aanspreken van elkaar. Louis deed de oproep aan alle aanwezigen om aan te geven wat er beter kan en wat onder meer de directie hierin kan betekenen. Een open gesprek volgde en tips werden gedeeld.

Moeskops'​ Bouwbedrijf

De dag sloot ik af in Bladel waar Moeskops'​ Bouwbedrijf B.V. in opdracht van Gemeente Bladel de renovatie/transformatie en uitbreiding van de nieuwe gemeenschapsaccommodatie Den Herd realiseert. Hier sprak ik met Johan de Raad, Jos Palmen en Ad Koevoets over de uitdagingen van bouwen op een beperkt terrein, hoe je al in de sollicitatieprocedure veiligheid mee kunt nemen en hun betrokkenheid op dit thema in alle lagen van de organisatie.

Joelka van Daal
Verenigingsmanager
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 26 april 2024
Op weg naar ViA: eis trede drie SCL per 1 juli 2026

Eerder vertelden we al dat de verzwaring van de ViA-eis naar trede 3 van de Safety Culture Ladder (SCL) is uitgesteld naar 1 juli 2026. Voordat dit wordt ingevoerd, zal de Governance Code voor de Bouw (GCVB) een aantal zaken nader onderzoeken en uitwerken.

Woensdag 24 april 2024
Inspectie bij isolatiebranche: breng je arbozorg op tijd in orde

De Nederlandse Arbeidsinspectie gaat de komende tijd controleren of werkgevers in de isolatiebranche voldoen aan de Arbowetgeving. Ze controleren in het bijzonder of je voldoet aan een aantal basisverplichtingen. Dit zijn het hebben van een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E), een plan van aanpak om arbeidsrisico’s te beheersen en een basiscontract met een arbodienst. Bouwend Nederland onderschrijft het doel van deze inspectie: een betere beheersing van risico’s bij vooral kleinere bedrijven. Daar gebeuren namelijk relatief vaker ernstige ongevallen.

Woensdag 24 april 2024
Grote veranderingen? Niet bij Aannemingsbedrijf Houterman

Thuis bij de familie Houterman wordt er best veel over het werk gepraat. Dat is niet zo gek, want de helft van het personeelsbestand van Aannemingsbedrijf Houterman bestaat uit Houtermannen: vader, moeder en twee zoons.