Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Bij ouwehand bouwen ontwikkelen houden ze wel van veranderingen

Bij Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen houden ze wel van veranderingen

Maandag 16 januari 2023

Familiebedrijven, ze hebben absoluut hun eigen dynamiek. Hoe gaat het bijvoorbeeld als de nieuwe generatie dingen heel anders wil doen dan de vorige generatie? En wordt er tijdens het weekend ook nog over andere dingen gesproken dan het bedrijf? Lees het in de reeks artikelen over familiebedrijven. Voor deze aflevering spraken we met Martin en Peter Ouwehand van Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen.

Stabiel, betrouwbaar, lange termijnvisie; familiebedrijven krijgen vaak dit soort positieve labels opgeplakt. Soms blijkt het van die degelijkheid echter maar een kleine stap naar een gebrek aan flexibiliteit. Bij Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen (gevestigd in Katwijk en Gorinchem) is dat zeer zeker niet het geval. Het bedrijf, dat in 2023 zijn 80ste verjaardag viert, heeft in zijn bestaan al heel veel veranderingen doorgemaakt en is vastbesloten om zichzelf te blijven uitvinden en ontwikkelen, zo maken de algemeen directeuren Peter Ouwehand en zijn zoon Martin duidelijk. "Mijn opa Willem begon het bedrijf in 1943", duikt Peter de geschiedenis in. "Hij was toen 51 en deed vooral kleine timmerklussen; het was midden in de oorlog, een kwestie van roeien met de riemen die je hebt. Hij had wel meteen al één werknemer, zijn zoon Martin, mijn vader dus. Die nam het bedrijf over in de jaren 60. In die periode was er veel vraag naar huisvesting dus hij legde zich toe op het bouwen van woningen. In de jaren 80 ben ik erbij gekomen en in de jaren negentig nam ik het bedrijf over. Ik ben niet heel technisch maar ik bracht andere waarden mee. Zo is het bedrijf in de afgelopen decennia gekanteld van puur een bouwbedrijf naar een bedrijf dat het gehele proces vanaf ontwikkeling van idee en engineering tot en met bouw en verbouw doet." 

4e generatie

Twee jaar geleden nam zoon Martin het bedrijf over. Tot 2025 deelt hij het algemeen directeurschap nog wel met zijn vader. "Ik zie het als een unieke gelegenheid om dit samen met Peter in goede gezondheid te kunnen doen en het bedrijf er op een heel organische manier aan te kunnen laten wennen dat er een nieuwe generatie komt die als ontwikkelende bouwer voor de nabije toekomst wellicht andere inzichten heeft." Want aan de veranderingen komt vooralsnog geen einde; Ouwehand heeft inmiddels innovatie innig omarmd. Samen met partners is bijvoorbeeld RAP Wonen ontwikkeld, dat levert standaardwoningen die uit industrieel geproduceerde prefab onderdelen bestaan en op de bouwplaats worden geassembleerd. Er kan zelfs gestapeld mee worden gebouwd, en in een rap tempo. Zo is bijvoorbeeld onlangs een project met 60 appartementen in 10 weken gevelklaar omhoog getrokken. "We zetten ook sterk in op duurzaamheid en circulariteit, de topprioriteiten van deze tijd", zegt Martin. "En als over een jaar of vijf weer iets anders prioriteit nummer 1 is, dan richten we ons daar op."

Levensechte kernwaarden

Het personeel  van het bedrijf is blij dat de 4e generatie Ouwehand aan het roer staat. De medewerkers maakten zich, met een grijzer wordende directeur Peter, en Martin nog werkzaam bij een ander bedrijf, stiekem een beetje zorgen over de toekomst van Ouwehand. "Mooi toch, die betrokkenheid", zegt Martin. "Daar spreekt uit dat we met z’n 150-en een hechte bouwfamilie zijn. En je kunt er ook uit opmaken dat onze kernwaarden Samen, Betrouwbaar, Vernieuwend en Plezier geen loze kreten zijn, maar dat ze daadwerkelijk aangeven wat voor bedrijf we zijn."

Volgens hem is het ook richting klanten heel belangrijk dat die kernwaarden écht zijn en geen ‘windowdressing’. "Als je een bedrijf wilt zijn dat niet alleen maar bouwt maar ook de ontwikkeling, engineering en soms zelfs financiële vraagstukken voor zijn rekening neemt, dan vraagt dat vertrouwen van je partners. En als je zelf niet trouw bent aan je kernwaarden, dan kun je ook niet verwachten dat je klant ze gelooft en vertrouwen in je heeft." Peter is ervan overtuigd dat het wat dat betreft zeker helpt dat er met Martin nog steeds een Ouwehand zowel eigenaar als algemeen directeur is. "Er zijn familiebedrijven waarbij de dagelijkse leiding in handen is van iemand van buiten de familie maar dan kun je volgens mij niet goed meer als familie je stempel op de bedrijfscultuur drukken." 

Zeker geen ‘two-men-show’

Het is anderzijds niet zo dat het bedrijf een stempel op de familie drukt; als de familie thuis bij elkaar is gaat het niet doorlopend over de zaak. "Er zijn zoveel andere dingen in het leven, het bedrijf is niet alles", zegt Peter. "We zijn ook niet de enige mensen in de familie, het moet dus vooral ook over andere dingen gaan. Natuurlijk komt het bedrijf wel eens voorbij, maar we hebben het thuis zeker niet over directiezaken." Die bespreken vader en zoon trouwens ook op het werk niet alleen met z’n tweeën. Er is een zogeheten Q-team waarin naast de twee algemeen directeuren ook nog drie andere directeuren en twee managers zitten. Gezamenlijk bepalen ze de koers van het bedrijf. Daarbij luisteren ze ook naar input van de medewerkers. Elk jaar wordt feedback uit de organisatie opgehaald en gedeeld tijdens een evaluatiedag. "Zo zorgen we dat we niet voor de muziek uitlopen maar dat we iedereen meekrijgen als we de lijntjes uitzetten voor het komende jaar en kunnen we continu reageren op ontwikkelingen", zegt Peter. "Daarbij waken we ervoor dat we niet alleen maar denken in explosieve groei of ons niet gek laten maken door berichten als dat het niet goed gaat in de bouw. Ik denk dat dat wel is wat een familiebedrijf definieert; kalm blijven als het minder gaat. Het gaat ook om continuïteit en vooral stabiliteit." Dat roept de vraag op hoe de toekomst van Ouwehand er wat betreft de opvolging uitziet, maar het lijkt nog wat aan de vroege kant om daar nu al mee bezig te zijn. Beiden vinden het echter veel te vroeg om daar nu al mee bezig te zijn. "Ik ben 39 en mijn oudste is 10; veel te jong dus om over de opvolging na te denken", zegt Martin. "En ik zou mijn kinderen ook helemaal niet willen verplichten om later het bedrijf over te nemen. Dat heeft Peter bij mij ook nooit gedaan en dat is een belangrijke les geweest. Die geef ik mijn kinderen ook graag mee, ik wil ze er de ruimte in geven." Peter hoort dat met instemming aan. "Je moet geen druk opbouwen, dan maak je het veel te groot."

Hessel Heins-Wunderle
Regiomanager Regio Randstad Zuid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 31 mei 2024
In Breda kan het: in 100 dagen samen een gebiedsvisie opstellen

Om aan de grote vraag naar woningen te voldoen moeten er in de komende jaren honderdduizenden woningen bij worden gebouwd. Daarmee staan gemeenten en provincies voor een enorme opgave. In Breda werkten de gemeente en bouwpartners Maas-Jacobs Groep en Nederlandse Bouw Unie (NBU) intensief samen tijdens de voorbereidingen van Blossem. In 100 dagen stelden zij samen een gebiedsperspectief op, na nog eens 6 maanden lag er een ontwikkelvisie voor 615 nieuwe woningen.

Woensdag 1 mei 2024
RWU-index 1991 stopt per 1 januari 2025

Voor het verrekenen van prijswijzigingen tijdens de uitvoering van een project is in 1991 de Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991) opgesteld. De Commissie Risicoregeling Woning- en Utiliteitsbouw heeft besloten om per 2025 te stoppen met de RWU-index 1991.

Woensdag 6 maart 2024
Ruimtelijk Voorstel Provincie zet woningbouw in Zuid-Holland verder klem

Het Ruimtelijk Voorstel van de Provincie Zuid-Holland maakt bouwen van betaalbare woningen in Zuid-Holland verder onhaalbaar. Bouwend Nederland vindt het beleid onverstandig en onrealistisch.